TEST: Keyspan Presentation Remote

99mac testar Keyspan Presentation Remote

<IMG SRC=/testlabbet/tester/keyspan/keyspan2.jpg>
Översikt

Keyspans Presentation Remote är en kombinerad trådlös mus och laserpekare. I en USB-port på datorn placeras en liten mottagare inte helt olik en Bluetooth-adapter, men denna fungerar med vanlig radio runt 900MHz, som tar emot signalerna från den lilla fjärrkontrollsliknande musen. Muspekaren styrs med en gummituta som vickas dit man vill att muspekaren skall flytta sig (á la gamla Compaq-bärbara). Musklick sköts med knappar under denna gummituta, både vänster och höger musknapp finns.

<IMG SRC=/testlabbet/tester/keyspan/keyspan6.jpg>
Greppet

Laserpekaren aktiveras med en liten knapp överst på "fjärren". Detta visade sig vara klurigt, men om man läser instruktionerna (ähum) var det inte så knivigt (tack även till JohanK som visade mig). Tricket var att hålla nere mediamode- och laserpekarknapparna under ungefär 10 sekunder (man får en visuell bekräftelse) så aktiverade/deaktiverade man laserpekaren. Troligen drar pekaren rejält med ström och de sista man vill är väl att lasern har legat på i väskan så batteriet är slut när man behöver den.

<IMG SRC=/testlabbet/tester/keyspan/keyspan3.jpg>
Läjzer!

Installationen var bland det enklast möjliga: i med mottagaren i en USB-port, använd. Inga drivrutiner eller inställningar behövs varken till Windows eller MacOS.

<IMG SRC=/testlabbet/tester/keyspan/keyspan4.jpg>
Klart!

I X funkar dessutom båda musknapparna. I Windows får man det sedvanliga ploinkandet medans den hittar lite ny hårdvara såsom HID-enhet. I Windows fungerar "fjärren" även som just fjärrkontroll till Windows Mediaplayer genom ett så kallat "media mode" som aktiveras genom en särskild knapp (saknar funktion i MacOS). I detta läge ändrar knapparna funktion och styr volym, spårval, stop/play/pause osv.

<IMG SRC=/testlabbet/tester/keyspan/keyspan7.jpg>
Mediamode på

En ytterligare trevlighet är att det på ena sidan sitter en vickbar knapp med klickfunktion (tryck knappen inåt), som fungerar precis som ett hjul på en mus. Faktum är att även denna funktion fungerar "out-of-the-box" med MacOS X, trevligt!

<IMG SRC=/testlabbet/tester/keyspan/keyspan5.jpg>
Scrollhjul

Vad gäller räckvidden så är 10meter inga problem, längre bort än så är det svårt att komma i våra undervisningssalar, och om jag går iväg från min mac så ser jag ju inte vad som händer på skärmen, jag har inte kunnat få en medhjälpare att kontrollera, jag tyckte dock att 10meter var nog så bra räckvidd. Keyspan själva uppger räckvidden till ca 40ft (ca 13meter för den som inte orkar räkna).

Keyspan marknadsför produkten som ett tillbehör för presentationer. Jag kan komma på åtminstone ett användningsområde till: som fjärr till datorn när man tittar på film! Eftersom räckvidden är bra och radiosignalerna går genom väggar kan man ha datorn i rummet brevid, koppla den till tv:n via S-VHS och surfa och kolla på DVD eller DivX på TV:n utan att behöva störas av bruset och ha kablar till tangentbord och mus!

Sammanfattning
Nyttan av denna pryl kan väl ifrågasättas men för den som gör många presentationer är den mycket användbar, dessutom mycket bra som avancerad fjärr till den "digitala hubben". Jag tycker det är en kul och faktiskt rätt användbar pryl och ger den 4+ i betyg. Att den inte får 5 beror mest på att mediamode inte funkar i MacOS, och att styrmojjen inte är tryckkänslig som en styrpinne på en IBM (gör att man kan reglera hastigheten på muspekaren, nu finns bara en fart vilket kan vara jobbigt om man ska åka över stora områden).

<IMG SRC=/testlabbet/pics/logo/web/test4.gif>

Fakta
Namn: Keyspan Presentation Remote
Leverantör: Moreware
Pris: 795:- +moms

+Funktioner
+Storlek
+Känsla (kvalité)
-Inget mediamode i MacOS

Länkar
Keyspan
Moreware

Kommentarer
10 svar

Flex 2 är en av Fitbits budgetmodeller och den första som är så vattentålig at det går att simma med den. 99mac beger sig till badhuset för att testa!

Med den modulära datorn Kano kan vem som helst lära sig att skruva ihop sin egen hårdvara för ett flertal olika användningsområden. Med Kano Code går det också att lära sig grundläggande programmering. 99mac har pratat med Tommy Säl, som arbetar på Kickstarter-succén.

Skjut dig fram genom rymden i den senaste delen av action-spelet Galaxy on Fire, som släpps idag till Iphone, Ipad och Ipod Touch.

Snart kommer det kanske gå att att hyra filmer i Itunes så kort som två veckor efter att filmerna haft premiär. Men är det tillräckligt för alla som vill se nyare film hemma?

Under julhelgen kan det lätt bli stressigt och det är mycket att göra, ett sätt att lugna ner hjärnan är att använda digitala att-göra-listor som stillar planeringsstressen.

Det vankas både tävling och specialpris runt kylaren Silent Loop när Inet och Be Quiet intar dagens lucka. Rulla igång rimfabriken och bege dig till jukalendern!