TEST: Apple PowerBook G4 12"

Test av Apple PowerBook G4 12"

Tillverkare: Apple
Beskrivning: Bärbar dator
Pris från: 20 994 kr inkl moms (16 795 kr exkl moms)

<IMG SRC=/testlabbet/pics/powerbook12/front.jpg>

Utsidan
Det är definitivt ett riktigt "lust object" man plockar ur den kolsvarta kartongen, och det första som slår en är hur liten den är. Detta trots att man läst specifikationerna, klippt ut ett papper i samma storlek och försökt föreställa sig tingesten i sina händer.
Metallhöljet är i ganska matt finish och greppvänligt vilket i kombination med gedigenheten gör att den ligger bra i händerna. Man känner sig inte rädd att tappa eller ha sönder den.
Metallen känns väldigt kall nar man burit datorn i en väska utomhus under vintern men när den kommer igång däremot blir det varmt under händerna, i synnerhet vänster, vilket många uppmärksammat. Det är inte direkt irriterande att arbeta, men temperaturen kanske inte är det bästa för komponenternas livslängd, det får tiden utvisa.
Något som många dock inte tänker på är att metall, i synnerhet aluminium, leder värme mycket bättre än plast vilket gör att temperaturskillnader upplevs tydligare. Metallen leder också ut värmen till ytan istället för att isolera maskinen. En varm metallyta behöver alltså inte betyda att maskinen kokar, liksom ett ljummet plasthölje kan dölja en hel del värme under ytan.

Insidan
Datorn är ganska snabb i vändningarna, men personligen tycker jag dock att sprillans nya Macar generellt sett borde vara kvickare, i synnerhet i Finder och när man växlar mellan program. Det är fortfarande för många och långvariga snurrande badbollar mellan varven, tycker jag. När jag för tre år sedan packade upp min nya iMac ur lådan och körde igång OS 9, så var den betydligt mer responsiv. Förhoppningsvis kommer den planerade minnesuppgraderingen från 256 till 640 MB att ge lite mer fart i Powerbooken.
Jag är egentligen inget duktig på systembussar, cache och grafikkort och sånt, så att djupare analyser av detta överlåter jag åt andra. Längst ner på denna sida finns länkar till CocoaBench- och Xbenchresultat samt de exakta specifikationerna på testdatorn.

Batteritid
På grund av tidsbrist samt att datorn använts och testats konstant sedan den kom, så har jag inte fått tillfälle testa slutkörning av batteriet i praktiken, så jag kan bara återge vad batteristatusen visat. När jag med fulladdat batteri, bara Mail och TextEdit igång och ljusstyrkan på hälften drar ur sladden, beräknar den återstående batteritid till 4.30. Det är kan ju anses acceptabelt gentemot utlovade "upp till 5 timmar vid vanlig kontorsanvändning". Men som med alla bärbara så krävs det inte mycket, i form av mer ljusstyrka och tyngre program i gång, för att återstående tid skall krympa till 2-3 timmar.

Bildskärm
Bildskärmen är riktigt bra men mycket känslig för i vilken vinkel man betraktar den. Lutar den det minsta för mycket mot en så blir den ljus och tappar kontraster, och lutar den mer ifrån en så blir den mörkare. Det är faktiskt till och med så att en likfärgad yta kan se ut som en övertoning, mörk upptill och ljus nedtill. Fotot av skärmen med 99mac.com återger ganska korrekt fenomenet.
Extern bildskärm är en nödvändighet om man skall arbeta med grafik, men något annat är kanske inte att vänta av en sådan här minsting.
<IMG SRC=/testlabbet/pics/powerbook12/1.jpg>

Högtalare
Högtalarna, som är tre till antalet, är ovanligt bra för att vara en laptop, det vill säga hyfsat jämfört med dåligt som det brukar vara. Bas saknas helt såklart.

Tangentbord
Man behöver inte ta loss tangentbordet för att uppgradera minnet, vilket antagligen är en anledning att det sitter väldigt stadigt. Det är mycket gediget och skönt att jobba med, och i mitt tycke det absolut snyggaste tangentbordet hittills.

Ljudnivå
Den har en väldigt tyst fläkt, hårddisken klickar till lite och knarrar ibland, snarare än att susa. CD-spelaren är det som låter mest, men inte heller den har någon obscen ljudnivå. Det är definitivt en mycket tyst maskin.

Portar
Att ha alla portar på ena (vänstra) sidan är en en jättefördel i praktiken. Man behöver inte vända på maskinen för att komma åt något på baksidan och inte heller försöka minnas, eller titta efter, vilken port som sitter på vilken sida. Inget sitter heller i vägen för att stoppa in och plocka ur CD-plattor på datorns andra (högra) sida.
Powerbooken har audio in (line in), vilket många Mac-modeller var utan en period, det finns fortfarande inte på iBooken. Audio in är för mig en saknad port, ty den är guld värd för oss som vill digitalisera våra gamla vinylskivor och snart förstörda kassettband.
<IMG SRC=/testlabbet/pics/powerbook12/2.jpg>

Adapters och sladdar
Nätadaptern (själva klumpen) kan kopplas direkt in i väggen, alternativt via en lite längre sladd, man bara knäpper på vilken ände man vill. VGA-adapter och video-adapter följer också med, allt i sobert vitt.
<IMG SRC=/testlabbet/pics/powerbook12/3.jpg>

Extern mus och tangentbord
Extern mus och eventuellt tangentbord är ju något man gärna använder om man skall jobba längre pass på en laptop. Jag testade att plugga in en extern Logitech Mouseman Dual Optical samt en Logitech Mouseman Wheel som båda var 100% plug and play. Det går naturligtvis också bra att plugga in ett Apple Pro-tangentbord med mus. <IMG SRC=/testlabbet/pics/powerbook12/4.jpg>

Extern skärm via VGA
Jag kopplade via den medföljande VGA-adaptern in en 19"-skärm (Mitsubushi Diamond Pro 900u). Såväl skärmdubblering som utökat skrivbord gick smärtfritt. Om man däremot vill jobba med enbart den externa skärmen och utnyttja dess högre upplösning så blir det lite bökigare. Så länge skärmdubbleringen är igång så är ju upplösningen densamma på båda skärmarna, så man är då begränsad till 1024 x 768 även på den stora skärmen.
I instruktionsboken står beskrivet hur man kan stänga Powerbooken så att den försätts i vila, sedan ansluta externt tangentbord, mus och skärm. När man trycker på det externa tangentbordet så vaknar datorn och man kan börja använda den med den externa skärmen i upp till 1600 x 1200. Något omständigt, men det verkar vara enda sättet. Powerbooken blir naturligtvis lite varm av att jobba stängd men det går bra att öppna den och skärmen förblir släckt ändå.
När man jobbade med utökat skrivbord i Photoshop så hade den själv vett att hålla paletterna på lilla skärmen och öppna bilderna på den stora, vilket naturligtvis var trevligt.

<IMG SRC=/testlabbet/pics/powerbook12/5.jpg>

Video ut
När man kör ut till TV så saknas likt på de allra flesta datorer i dagsläget riktig widescreen output (anamorfisk), vilket gör att man måste trixa lite med TV-inställingarna för att få widescreenbild på TV:n (i testet en Philips 28" widescreen-TV av den billigare sorten). Kompositvideo fungerade acceptabelt men S-VHS var, av naturliga skäl, betydligt bättre. Bästa bild under testet uppnåddes faktiskt när båda var inkopplade samtidigt. Slutresultatet är fortfarande betydligt sämre än från en riktig DVD-spelare, men naturligtvis ändå hästlängder bättre än VHS. <IMG SRC=/testlabbet/pics/powerbook12/7.jpg>

Bluetooth
Jag körde också lite Bluetooth mot en Ericson T68i, vilket för övrigt var första gången jag testade Bluetooth överhuvudtaget. Det gick igång på första försöket, med programmet "Utilities/Bluetooth File Exchange", och den kunde utan strul både emot och skicka bilder och VCF-visitkort. Efter en stund kunde datorn dock inte längre hitta telefonen, hur den än letade.

Pris
Givet det, jämfört med storsyskonen samt tidigare modeller, låga priset så är Powerbook 12" väldigt mycket för pengarna.

Summering
Om man anser att en laptop karaktäriseras av mobilitet på bekostnad av prestanda och ergonomi, så är det här sannerligen en fullblods-laptop, men då definitivt en med rimliga och vettiga kompromisser. Den är mycket liten och smidig och vill man sitta med grafik eller jobba långa pass, så är det naturligt att det är extern mus, tangentbord och skärm som gäller. Personligen tycker jag att med en extern mus som enda tillbehör så kan man jobba med det mesta, såväl på kontoret som på det lokala kaféet. På en 10-gradig betygskala hade den fått 9, men på den 5-gradiga avrundar jag till fördel för mitt nya "lust object", 4,5 får bli 5. Jag är blixtkär i min nya Powerbook!

Betyg: 5/5
<IMG SRC=/testlabbet/pics/logo/web/test5.gif>

Omdöme
+ Liten och kompakt
+ Tyst
+ Bra ljud i högtalarna (för en laptop)
+ Mycket för pengarna

- Mycket vinkelkänslig bildskärm
- Lite bökigt att använda enbart extern skärm i mer än 1024 x 768
- Kanske lite för liten för många datorväskor

Länkar
Apples PowerBook-sida
Produktspecifikation (pdf)
Prestandatest

/Christopher Papastefanou

[ 03. mars 2003, 01:08: Meddelandet ändrat av: Martin Belak ]

Kommentarer
119 svar

En miljard användare använder nu Whatsapp varje dag. Bara förra året var det en miljard aktiva användare per månad.

My Smart Price har släppt en ny video där renderade 3D-bilder visar hur Google Pixel 2 kan komma att se ut.

Hur mycket kan du egentligen om röstassistenterna som finns i mobilen, hemmet och på vita duken? Testa här!

Norska A-ha's 80-talshit tolkas med hjälp av förstärkt verklighet.

Youtubes musikchef bekräftar ryktena om att tjänsterna Youtube Red och Google Play Music på sikt ska slås ihop.

I en intervju berättar Apples designer Jony Ive att han inspirerades av stormtroopers i Star Wars när han tog fram designen på Apples trådlösa hörlurar Airpods.