TEST: Sony Ericsson Clicker

<CENTER><A HREF=http://99mac.se/forum/showthread.php?s=&threadid=20712><IMG BORDER=0 SRC=/testlabbet/pics/clicker/clicker7.jpg></A></CENTER>

Med hjälp av några enkla medel kan din mobiltelefon från Sony Ericsson förvandlas till den kanske mest avancerade fjärrkontrollen som finns. Sony Ericsson Clicker låter dig styra näst intill samtliga funktioner på din Mac. De medföljande funktionerna låter dig bland annat spela upp låtar i iTunes, styra DVD-spelaren, bläddra fram och tillbaka i dina Keynote- eller PowerPoint-presentationer. Behöver du kunna fjärrstyra andra funktioner så går det mycket enkelt att koppla samman fjärrsyrningsprogramvaran med olika Apple Script. Utöver en Bluetooth-försedd mobiltelefon från Sony Ericsson behöver du en Bluetooth-mottagare till datorn, samt Salling Softwares Sony Ericsson Clicker 1.0.

Utrustning
För att kunna installera Sony Ericsson Clicker erfordras senaste versionen av Mac OS X 10.2.4. Har du någon av de senaste Macarna från Apple, så har du med största sannolikhet redan ett inbyggt Bluetooth-chip i datorn. Äldre Macar måste kompletteras med en extern Bluetooth-adapter. Under testet användes D-Link Bluetooth DBT-120 (Testad av 99mac den 1:a februari 2003 men även ?BlueSmart?-adaptern (Testad av 99mac den 12:e november 2002 bör fungera lika väl. Utöver detta behöver du också en mobiltelefon. Modellerna som är kompatibla med programvaran är för närvarande Sony Ericsson T68i eller Ericsson T68, R520m eller T39m. Under detta test provades både en Ericsson T68 (uppgraderad med T68i-mjukvara), samt en Ericsson R520m.

Installation
Installationen den nödvändiga Bluetooth-adaptern är mycket enkelt. Tack vare det inbyggda stödet för Bluetooth i Mac OS X behövs inga drivrutiner. Adaptern kan (utan att datorn behöver stängas av) pluggas in i första bästa USB-port. Så fort du pluggat in adaptern kommer datorn att känna igen den nya enheten. Nya inställningar för din Bluetooth-adapter kommer automatiskt att dyka upp i Systeminställningarna. För att använda Sony Ericsson Clicker behöver du dock inte bry dit om detta, det räcker med att trycka in adaptern i USB-porten och därefter installera programvaran. Programmet som väger ca. 778 kilobyte i nerpackat format finns att ladda ner från Salling Softwares hemsida. Den begränsade demoversionen tillåter dig prova 30 st. "klick", varefter programmet måste registreras. Det finns ingen automatisk installationsprogramvara, men installationsprocessen är trots det mycket enkelt. Du "drar" helt enkelt in en mapp med programminnehållet till en speciell inställningsmapp på din hårddisk. När detta genomförts kommer ett nytt inställningsalternativ dyka upp längst ner i Systeminställningarna. På själva mobiltelefonen behöver ingen installation genomföras. Menyerna med vars hjälp din dator kan styras installeras automatiskt när du använder programmet.
Efter installationen av programvaran, måste datorn och mobiltelefonen parkopplas. Detta genomför du genom att först aktivera att telefonen ska vara sökbar för Bluetoothkommunikation. Du finner dessa inställningar under kommunikation i mobiltelefonens meny. När detta är gjort klickar du på "Select device" i inställningsmenyn för Sony Ericsson Clicker, ett nytt fönster där du kan parkoppla de två enheterna dyker upp. Vid parkopplingen anger du en valfri kodnyckel i datorn, som du sedan också ombes mata in i mobiltelefonen, för att verifiera din behörighet. När parkopplingen lyckas, så måste Clickerprogrmvaran aktiversas. Detta genomförs genom att du klickar på "Publish". I och med detta kommer de nya fjärrstyrningsmenyerna skickas till telefonen. Dessa dyker upp under kommunikation -> tillbehör.

Möjligheter
I princip finns det möjligheter att styra de flesta funktionerna på Macen. Sony Ericsson Clicker använder sig av så kallade Apple Script, som Apple introducerade redan i version 8.5 av Mac OS. Scripten är relativt enkla att skriva själva, och Apple tillhandahåller även verktyg för ?inspelning? av olika arbetsmoment. Ett stort antal färdiga script finns att ladda ner från diverse sidor på Internet. Apple har själva utvecklat en del specialskrivna script avsedda att användas direkt med Sony Ericsson Clicker. De förinställda scripten som medföljer är uppdelade i fem områden; iTunes, DVD Player, Keynote, PowerPoint samt System. I iTunes kan de vanliga funktionerna så som play/pause, nästa spår, föregående spår, volym, visa spår väljas. I PowerPoint och Keynote går det att starta bildspelen, samt växla bild både framåt och bakåt. Ytterligare script finns dock att ladda ner från nätet. I System-menyn finns endaste ett alternativ i som standard, nämligen en funktion för att ta skärmbilder.

<IMG SRC=/testlabbet/pics/clicker/clicker4.jpg>

En annan intressant funktion som Sony Ericsson Clicker erbjuder är den så kallade "Proximity Sensorn" - närvaro avkännaren. I princip bygger denna funktion på att programvaran känner av om du är i närheten av datorn eller inte. Hur kan detta vara möjligt? Jo, det förutsätter givetvis att du tar med dig din mobiltelefon när du lämnar din dator. Programvaran känner av att Bluetoothförbindelsen bryts, och ett valfritt script kan per automatik aktiveras i din dator. När du återigen kommer i närheten av din Mac (täckningen för Bluetooth-utrustning av denna typ är ca 10 meter) kan ett nytt script aktiveras. I Sony Ericsson Clicker finns det förinställt att musiken du spelar i iTunes ska pausas när du lämnar området, när du återigen kommer tillbaka så börjar musiken automatiskt att spela igen. Du kan även här låta vilket script som helst aktiveras när du lämnar rummet. Varför inte låta din status i iChat automatiskt bli "borta" när du lämnar rummet, när du återigen kommer in så blir statusen automatiskt "online" igen. Denna närvaroavkänningsfunktion fungerar inte med alla Bluetooth-adaptrar, men D-Link adaptern som användes under detta test fungerade utmärkt. Utvecklaren av Sony Ericsson Clicker rekommenderar att man använder den senaste drivrutinen för adaptern, samt att mjukvaran i mobiltelefonen relativt ny.

<IMG SRC=/testlabbet/pics/clicker/clicker1.jpg>

Slutsatser
Sony Ericsson Clicker är ett otroligt smart program. Personligen tycker jag det är hur grymt som helst att man, med hjälp av en helt vanlig mobiltelefon kan styra datorn. Programvaran är nog allra mest användbar för dig som håller presentationer, med videoprojektor och din bärbara Mac. Har du redan en av de kompatibla mobiltelefonerna, så behöver du endast göra en minimal investering för att kunna styra din dator helt trådlöst under presentationen. Fördelen med att fjärrstyra Macen via Bluetooth, i jämförelse med vanlig IR-fjärrstyrning, är att fjärrkontrollen (i detta fall mobiltelefonen) inte behöver ha "fri sikt" till själva mottagaren. Detta medför att du kan vara betydligt rörligare, och mer naturlig under själva presentationen. Programmets styrka är att den inte har några begränsningar för vad som är möjligt att styra i datorn. Allt som kan automatiseras med hjälp av Apple script, kan också styras från mobiltelefonen. En svaghet med den aktuella versionen av programmet är dock att muspekaren inte kan styras. Denna funktion kommer förhoppningsvis att finnas i kommande versioner av Sony Ericsson Clicker.

<IMG SRC=/testlabbet/pics/clicker/clicker2.jpg>

Betygsättning
<IMG SRC=/testlabbet/pics/logo/web/test5.gif>
En klockren 5:a! För 9 dollar har du en fullständig fjärrkontroll.

Omdöme
+ Hög imponeringsfaktor
+ Billig investering om man redan har en telefon från Sony Ericsson
+ Obegränsad funktionalitet
- Dyr investering om man inte har en telefon från Sony Ericsson
- Det går inte att styra muspekaren

Utvecklare: Jonas Salling, Salling Software
Beskrivning: Mjukvara med vars hjälp Macen kan fjärrstyras från mobiltelefonen
Pris: $9.95 (en begränsad demoversion finns för gratis nerladdning och utprovning)

Länkar
Sony Ericsson Clicker

Scriptsamlingar
Apples script, till iTunes, Keynote, DVD-player, QuickTime Broadcaster, Sound Studio m.fl.
Anand Mandapati's script, till Entourage, Graphic Converter, Proteus, Mail, Keynote, iChat m.fl.
Eric Carolls script, visar antalet mail
Julian Westerhout, till Graphic Converter och Audio Hijack Pro

Jakob Peterhänsels script, till iTunes, System, InterMapper
HomeRun, för styrning av utrustning i hemmet

Tillägg
En vecka efter att ovanstående test publicerades, släpptes en senare version av Sony Ericsson Clicker. Läs mina kommentarer om den nya versionen här.

Kommentarer
23 svar

Ibland missuppfattar Siri vad du försöker säga till henne. Istället för att sucka, och försöka prata med henne igen, kan du korrigera felet genom att skriva.

Efter en granskning som Southern Poverty Law Center (SPLC) har gjort tar Spotify bort vitmaktmusik från sitt musikutbud.

Nya läckor påstås visa bilder på Samsungs kommande storformatstelefon och även zoom-fokuserade kameraegenskaper.

Från och med september kan du sätta in pengar på ditt eget konto med hjälp av Swish om du har Nordnet som bank.

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.