TEST: PowerBook G3 WS uppdateras med PowerLogix BlueChip

<center><img src=/testlabbet/pics/powerlogix_bluechip/wallstreet.jpg></center>

Hur ger man en gammal vän ett nytt liv? Är det värt att uppgradera en gammal dator, eller lönar det sig bättra att köpa nytt? Blir en uppgraderad dator lika bra som en ny? Ja, frågorna är många. 99mac:s testlabb har utfört en totalrenovering av en gammal trotjänare, allt för att den ska bli så lik en ny maskin som möjligt. Huvudpersonen i testet är en Macintosh PowerBook G3 Series, en bärbar dator som Apple lanserade för drygt fem år sedan, våren 1998. Projektets mål är att uppgradera PowerBooken så den blir så lik den första PowerBook G4 (TiBook) som möjligt.

Specifikation innan uppgraderingen;
- Processor: PowerPC 750 (G3) / 233 MHz
- Cache: L1: 64 kB
- Systembuss: 66 MHz
- Hårddisk: 2 GB
- RAM: 192 MB (PC100)
- Grafikkort: ATI Rage LT, 2MB
- Skärm: 14,1" TFT, (1024 x 768)
- OS: MacOS 9.2
- Airport: Saknar stöd

Specifikation efter uppgraderingen;
- Processor: PowerPC 7410 (G4) / 500 MHz
- Cache: L1: 32 kB, L2: 1 MB
- Systembuss: 66 MHz
- Hårddisk: 40 GB
- RAM: 512 MB (PC100)
- Grafikkort: ATI Rage LT, 2MB
- Skärm: 14,1" TFT, (1024 x 768)
- OS: MacOS X v. 10.2.4
- AirPort: 11 Mbit

20 gånger mer utrymme
Projektet inleddes med att PowerBookesn minimala hårddisk på 2 GB, byttes ut mot ett 20 gånger större IBM Travelstar 2,5" på 40 gigabyte. Utbyte av hårddisk är ett krav, om Mac OS X ska installeras på den uppdaterade maskinen. Bara systemfilerna kräver nämligen nästan upp till 2 gigabyte utrymme.

<IMG SRC=/testlabbet/pics/powerlogix_bluechip/travelstar.jpg>

Utbytet av hårddisken är relativt enkel. Inledningsvis avlägsnas samtliga sladdar samt batteriet från datorn. Hårddisken, och övriga komponenter åtrfinns under tangentbordet, som på sedvanligt vis kan fällas upp. Låsclipsen för tangentbordet sitter dock inte som på senare modeller längst upp bland nummertangenterna, utan de är placerade under tangentbordet inne i modulfacken. Innan arbetet med de interna komponenterna sätter igång, är det givetvis viktigt att all statisk elektricitet laddas ur kroppen, och andra objekt kan komma att användas under uppgraderingen.
Hårddisken skruvas loss med två skruvar och avlägsnas därefter från chassiet. Den nya monteras på samma sätt som den gamla avlägsnades. Exakta instruktioner på hur dessa moment genomförs återfinns på Apples supportsidor. Efter uppgraderingen startas Macen med systeminstallationsskivan i CD-ROM-spelaren. Vi arbetade enbart med Mac OS 9.2, under själva uppgraderingen, detta på grund av att det i detta läge fortfarande satt en 233 G3-processor i datorn. Att installera Mac OS X i detta läge skulle varit på tok för tidskrävande.

G3 blir G4
Efter utbytet av disken inleddes den stora förändringen av den gamla PowerBooken. Till uppgraderingen användes ett uppgraderingskort från amerikanska PowerLogix. Kortet som benämns BlueChip G4 WS förser efter uppdatering maskinen med en PowerPC (7410) G4-processor på hela 500 MHz. Med uppgraderingskortet följer också nödvändiga verktyg för utbytet av kortet, instruktioner, nödvändig programvar på CD-ROM samt kylpasta.
<IMG SRC=/testlabbet/pics/powerlogix_bluechip/bluechip1.jpg>

Innan datorn öppnas, måste en del viktiga steg genomföras. Det viktigaste av allt är att den ursprungliga processorns ROM-filer sparas till hårddisken. Detta genomför genom att ett speciellt program på den medföljande CD-ROM skivan startas. Själva kopieringen sköts sedan automatiskt. Därefter måste inställningar för processorvila stängas av i strömspararinställningarna. Efter detta kan samtliga kablar, inklusive nätkabel avlägsnas. Glöm heller inte att avlägsna PowerBookens batteri. Återigen avlägsnas tangentbordet. Därefter avlägsnas kylplåten som återfinns till vänster och i mitten under tangentbordet. I mitten under denna kylplåt sitter processorn på processorkortet. Detta kort kan "knäppas" loss från moderkortet, med hjälp av det medföljande verktyget. På den medföljande CD-ROM-skivan finns en instruktionsvideo som grundligt beskriver hur dessa steg går till. Efter avlägsningen av det gamla kortet, trycks det nya PowerLogix-kortet på plats. Innan detta sker är det lämplig att montera de nya RAM-minnesmodulerna på processorkortet. Det finns två platser för RAM-minnen på kortet. På undersidan ryms ett lågprofilsminne, medan en minnesmodul av högprofilstyp ryms på ovansidan. Den nya processorn förses med kylpasta, varefter den värmeavledande mettalplattan trycks fast på den. Efter att värmeavledande skyddsplåten monterats tillbaka är datorn färdig för att startas.

<IMG SRC=/testlabbet/pics/powerlogix_bluechip/g3g4.jpg>

Första gången den PowerBooken startas med den nya processorn är lite speciell. Det sedvanliga uppstartsljudet kommer inte att höras. Det som sker i detta skede är att den på hårddisken sparade ROM-filen läses in till den nya processorns ROM-chip. Efter ungefär en minut kommer datorn att automatisk stängas av. Nästa gång datorn startas bör allt vara som vanligt, förutom att datorn numera har en klockfrekvens på 500 MHz. Innan processorns fulla kapacitet kan utnyttjas måste dock två stycken tilläggsfiler från CD-ROMen kopieras till maskinens tilläggsmapp. Dessa filer aktiverar bland annat level 2 cachen.

<IMG SRC=/testlabbet/pics/powerlogix_bluechip/bluechip2.jpg>

WallStreet blir trådlös
För att göra PowerBooken så moderns som möjligt bestämde vi oss för att göra den oberoende av klumpiga nätverkssladdar. PowerBook WallStreet är inte kompatibel med Apples AirPort-kort. Detta på grund av att datorn inte har någon inbyggd antenn för trådlös näteverkskommunikation. Men genom att trycka in ett PCMCIA-kort från Lucent Technologies kan problemet lösas. Kortet av typen Orinoco Silver arbetar enligt 802.11b-standarden, och är således helt kompatibel med både Apples AirPort och övrig WiFi utrustning som använder samma standard. Faktum är att Macen i själva verket tror att det installerade kortert är ett AirPort-kort, vilket innebär att inga ytterligare drivrutiner erfordras. Det fina med just denna PowerBook-modell är att den har två stycken PCMCIA-kortplatser. Utöver ett Orinoco-kort kan således ytterligare ett PC-kort, exempelvis ett FireWire, USB eller MemoryStick-adapter användas samtidigt.

<IMG SRC=/testlabbet/pics/powerlogix_bluechip/orinocokort.jpg>

Den "nya" datorn startar 1 minut snabbare
Nu till resultatet av uppgaderingen. Blev verkligen den 5 år gamla maskinen konkurrenskraftig med de betydligt nyare PowerBöckerna i titan? För att testa prestandan före och efter uppgraderingen, användes ett benchmarkprogram från Norton. Prestandan mättes både före, under och efter projektets slut. Den första mätningen genomfördes innan projektets början, andra mätningen skedde med utbytt hårddisk, tredje mätningen skedde med utbytt hårddisk och G4-processor, dock utan aktiverad level 2 cache. Den fjärde och sista mätningen skedde med level 2 cache aktiverat. Dessutom uppmättes uppstartstiden för datorn (med OS 9.2), både före och efter uppgraderingen. Före uppgraderingen kunde man i lugnt gå och sätta på kaffe medan PowerBooken startade upp, processen tog hela 2 minuter och 30 sekunder. Men med en PowerBook WallStreet G4 på 500 MHz får man skynda sig, den startar nämligen på 1 minut och 26 sekunder. En avsevärd förbättring med andra ord.

I övrigt framgår det ur diagrammen nedan att Macen av förståerliga skäl inte blivit lika snabb som en PowerBook med en G4/500 MHz i originalutförande. Men i jämförelse med den ursprungliga prestandan har datorn blivit i runda slängar dubbelt så bra, vilket måste anses som ett godkännt resultat. Den uppgraderade PowerBooken kan numera jämföras med en betydligt nyare PowerBook Pismo.

<IMG SRC=/testlabbet/pics/powerlogix_bluechip/prestanda_systemrating.jpg>
<IMG SRC=/testlabbet/pics/powerlogix_bluechip/prestanda_cpu.jpg>

Budget
PowerLogix, BlueChip WS + 3 695 kr
IMB Travelstar 40 GB + 1 390 kr
Lucent Tech, Orinoco Silver + 890 kr
TOTALT = 6 245 kr

Betygsättning
BlueChip WS;
<IMG SRC=/testlabbet/pics/logo/web/test3.gif>
Bra prestandaförbättring, men prestandan når inte upp till det utlovade resultatet.

Länkar
Apples sida med instruktioner för komponentutbyte;
http://www.info.apple.com/usen/cip/index.html

PowerLogix
http://www.powerlogix.com

IBM Travelstar
http://www.hgst.com/hdd/travel/tr40gn.htm

[ 22. februari 2003, 19:53: Meddelandet ändrat av: Martin Belak ]

Kommentarer
14 svar

Ida och Amanda har tagit över studion och pratar bland annat om nästa Iphone, Ipad Pro och fri surf på semestern. Missa inte!

För att inleda den här helgen med några goda skratt bjuder vi på en video med några ungar som får undersöka äldre teknik.

Sju år efter Transmit 4 uppdaterar nu utvecklarna Panic sin omtyckta filhanterare Transmit till version 5.

Apples videoapp Clips uppdateras med Disney-karaktärer så som Kalle Anka och Buzz Lightyear och får också många nya grafiska element.

Nu är det möjligt att betala för Itunes och appar via mobilräkningen också i Sverige – i alla fall om man är kund hos Tre eller Telenor.

Tack till reboot81 för detta #nyhetstips!

Spotify tar bort appar specifikt gjorda för ett antal högtalare och satsar istället på Spotify Connect eller Chromecast Audio.