Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

TEST: Crumpler Crisp Suit

<a href=/forum/showthread.php?s=&postid=174902><img src=/testlabbet/pics/CrispSuit/vaska.jpg alt=Crumpler_Crisp_Suit border=0></a>

Crumpler Crisp Suit är en lite större version av Crumpler Wack-o-Phone (testad här). Crisp Suit har samma visuella olikheter med vanliga datorväskor som Wack-O-Phone. Med utseendet följer ju både en sänkt stöldrisk, pga att folk helt enkelt inte ser att det är en datorväska, och en möjlighet att använda väskan i din stil, om nu väskan passar din stil. En ytterligare likhet med lillebror är att Crisp Suit har samma bekväma bärsystem som, när man vant sig, känns bra och håller väskan på plats.


Välplanerade fickor
Vid det yttre utseendet slutar nästan alla likheter med Wack-O-Phone. I Crisp Suit's innanmäte finns ännu fler fickor än hos Wack-O-Phone, men antalet är inte det viktiga - de här fickorna känns betydligt mycket mer välplanerade än hos lillebror. Och det finns faktiskt tre fickor förutom huvudfacket som rymmer ett A4-ark, eller block. Det här är en väska av den lite större modellen, och det märks på innerutrymmena. Det är inga problem att trycka in träningskläder, skor, dator och badmintonrack men ändå ha plats över för lite till.
<IMG SRC=/testlabbet/pics/CrispSuit/fickor.jpg>
Totalt finns det hela 16 fickor, varav en del av dem kanske inte fyller någon uppenbar funktion, men någon dag står man säkert där med något och upptäcker att den passar perfekt i just den fickan. Två fickor som jag gillar skarpt är de två ganska stora fickorna på framsidan. De är lättåtkomliga när man öppnar locket och rymmer ganska mycket.
<IMG SRC=/testlabbet/pics/CrispSuit/framfickor.jpg>
Den som läst min recension av Crumpler Wack-O-Phone vet att jag retade mig på att det saknades fickor som var åtkomliga utifrån. Tyvärr har Crisp Suit samma problem, som enligt mig är ett ganska stort problem. Även till Crisp Suit kan man skaffa sig en extern ficka, men som jag sagt tidigare så spelar det ingen roll eftersom den inte följer med. Om man inte kommer åt någon ficka utifrån är ju det som återstår att öppna upp locket och ta sig in i väskan. Crisp Suit's lock är något enklare att öppna än Wack-O-Phone's på tack vare lite mindre våldsamma kardborrefästen samt att locket sitter fast lite annorlunda. Men det är fortfarande för mycket jobb för att det ska kännas smidigt. En liten detalj jag inte hittar på den här väskan som den sägs ha är ett genomföringshål för hörlurar eller handsfree till telefonen. Både Crisp Suit och Wack-O-Phone sägs ha sådana, men jag kunde varken hitta den då eller nu. Bilder på väskan finns här.

Ergonomi
Men borde den inte vara svår att bära när den är så stor som den är då frågar man sig? Svaret är faktiskt nej. Den känns ganska stor på ryggen, men den sticker inte ut på sidorna, även om man bär den i trepunktsvis. Den sticker ju visserligen ut bakåt, men vilken väska gör inte det. Den känns inte mer ivägen än vilken annan väska som helst. Crisp Suit har, liksom Wack-O-Phone, trepunkts-bärsystem som för den ovane kan tyckas se lite komplicerat ut. Men när man justerat till alla remmar så är det riktigt bekvämt och framförallt så sitter den stadigt på ryggen. Som jag upptäckte när jag testade Wack-O-Phone passar det här bärsystemet ypperligt när man cyklar. Något som jag tycker är mycket praktiskt är att den står upprätt för sig själv, så att man enkelt kan ställa ned den och plocka i den utan att behöva hålla den upprätt. Det, i jämförelse med Wack-O-Phone annorlunda, utformade locket bidrar även till enkelheten eftersom det inte är fäst på samma sätt, och inte hela tiden strävar mot ett stängt läge. Därmed inte sagt att den glappar eller så, storleken på locket och därmed vikten hjälper också till att hålla det kvar i öppet och stängt läge. Kort sagt, jag gillar den bekväma bärkonstruktionen, som helt klart är något att sukta efter om du cyklar mycket.
Bilder på hur trepunktssystemet fungerar finns här ibland bilderna ifrån testet av Wack-O-Phone.

Specifikationer
Väskan mäter 36x51x21 cm och väger 1,6kg tom. Mitt exemplar är svart, men Macoteket (som säljer den i Sverige) har den även i mörkgrönt(petrol) och blått. Priset ligger, hos Macoteket på 1561 kr inkl. respektive 1249 exkl. moms. Det vadderade datorfacket, som känns mycket säkrare än det hos Wack-O-Phone och rymmer 'Books i storleksordningen upp till Powerbook G4 17". Crisp Suit är, liksom Wack-O-Phone, tillverkad i ett vattenavvisande nylonmaterial som känns rejält och kallas "Original 1000d Chicken Tex". Locket hålls nere med ett par kardborrefästen som, även om de inte känns lika rejäla som Wack-O-Phonens, tillsammans med snäppfästena håller väskan ordentligt stängd. Axelremmen är av exakt samma typ som den på Wack-O-Phone och justeras även den med ett robust spänne av ordentlig typ. Bilder på väskan finns här


Slutsats
Crumpler Crisp Suit är en mycket bra väska, både vad gäller ergonomi och att packa saker i. Den rymmer mycket och har många smarta fickor. Jag har egentligen bara två negativa saker att säga om den här. Dels saknar jag en yttre ficka, och dels är den väldigt nischad till en specifik stil. Det sista kanske inte bör ses som en nackdel, men det är i alla fall något att tänka på vid ett eventuellt köp. Men avsaknaden av ytterficka ser i alla fall jag som något klart negativt.
Om du funderar på att köpa Wack-O-Phone så tycker jag du ska köpa den här istället. Det är en mycket bättre väska för ett aningens högre pris. Den här en en av de bästa väskorna jag tittat på i sin prisklass. Om du tycker om stilen, och står ut med avsaknaden av en ytterficka, så är den ett givet köp.


Omdöme
+ välutformat innre
+ bekvämt bärsystem
- ingen yttre lättåtkomlig ficka


Betygsättning
Storlek & form: 5/5
Ergonomi: 5/5
Prisvärde: 4/5
Summa: 4/5 det enda som stjälper den är avsaknaden av en ytterficka

<IMG SRC=/testlabbet/pics/logo/web/test4.gif>


Länkar
Crumpler
Macoteket

Kommentarer
18 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.