TEST: El Gato EyeTV

<br><center><IMG SRC=/testlabbet/pics/eyetv/eyetv_350.jpg></center>

Att kunna kombinera datorn och TVn har varit lockande sedan många år tillbaka. Den första Macen med integrerad TV-mottagare släpptes för ca tio år sedan. Dagens Macar är inte längre försedda med denna finess. Men faktum är att det idag finns betydligt smartare produkter på marknaden idag. Testlabbet har tittat närmare på en extern TV-mottagare som kan användas med vilken modern Mac som helst. Vad skiljer den åt från Apples gamla TV-kort? Förutom möjligheten att använda denna mottagare tillsammans med en bärbar Mac, så går det även att göra avbrott i livesändningar och därefter fortsätta från där du slutade.

<center><IMG SRC=/testlabbet/pics/eyetv/eye1.jpg></center>

Installation
Den fysiska anslutningen av EyeTV-mottagaren till datorn är mycket enkel. Det som förvånade mig var att mottagaren inte har någon extern strömförsörjning, utan att strömmen för drivningen av mottagaren tas från datorns USB-port. Detta är givetvis ett stort plus, då mängden sladdar under skrivbordet inte blir lika omfattande. De enda sladdarna som behöver anslutas är därav just USB anslutningen mellan dator och mottagare, samt den inkommande videosignalen till mottagaren. Mottagaren har två olika anslutningsmöjligheter vad gäller inkommande videosignal. Antingen används RCA-anslutning, som ofta förekommer på videobandspelare, videokameror osv.. eller så ansluts mottagaren till en vanlig koaxial antennanslutning (TV-antenn).
Installationen av programvaran är inte heller mycket svårare. På den medföljande CD-skivan finns ett programpaket, som installeras genom att den flyttas till programmappen på den egna hårddisken. På skivan finns dock inte den senaste versionen av EyeTV-programvaran, denna måste laddas ner från ElGatos webbplats på Internet. Första gången mjukvaran startas kommer du få en förfrågan om kanalsökningen ska ske per automatik eller om du vill ställa in TV-kanalerna manuellt. Under testet lät jag programvaran leta upp kanalerna, resultatet blev att många oönskade dubletter av TV-kanaler. Detta åtgärdas dock enkelt via kanalinställningspanelen.

<center><IMG SRC=/testlabbet/pics/eyetv/eye2.jpg></center>

Hur fungerar den?
EyeTVs hårdvarudel själva mottagaren omvandlar den inkommande analoga videosignalen till en digital MPEG-1 ström. Denna ström skickas därefter via ett USB-gränssnitt till Macen, där mukvarudelen av EyeTV-spelar upp den strömmande videon. MPEG1-strömmen uppgår till 29,97 bildrutor per sekund i upplösningen 352x240 pixlar. Du kan själv ställa in kvaliteten på den skickade signalen som antingen kan sättas till 1,15 Mbps (standard kvalitet) eller det dubbla 2,3 Mbps (hög kvalitets läget).

Användning
TV-tittandet sker med hjälp av EyeTV-applikationen (som för närvarande är uppe i versionsnummer 1.2). Programvarans grafiska användargränssnitt består av två fristående fönster. Den ena av dem är den aquainspirerade fjärrkontrollen, varifrån de flesta funktioner i samband med TV-tittandet kan styras. Mitt på fjärrkontrollen finns knappen för att pausa ett den pågående sändningen. Här finns också knappar för att hoppa ett valfritt antal sekunder fram respektive bakåt i sändningen. Utöver dessa finns knappar för inspelning, kanalväljare samt volymkontroll. Denna virtuella fjärrkontroll är endast synlig då EyeTV-applikationen är aktiverad (ligger överst) på skrivbordet.

<center><IMG SRC=/testlabbet/pics/eyetv/eye4.jpg></center>

Det andra fönstret är programmets visningsfönster, där själva TV-sändningen visas. Fönstrets storlek kan anpassas till fyra olika storlekar, utöver fullskärmsläget. Visningsfönstret är synligt även då det inte ligger aktivt. På så sätt går det med fördel att se på TV i ett litet fönster då man arbetar med något annat vid sidan om. Jag kan intyga att det är relativt beroendeframkallande att ha TV:n så pass nära till hands.

Pausfunktion
Det smarta med att integrerar TV-mottagaren med datorn är möjligheten att lagra TV-strömmen på datorns hårddisk. Så snart du öppnat EyeTV-applikationen börjar programmet att lagra en buffert av den aktuella kanalen du har ställt in. Storleken på denna buffer går att ställa in under programmets inställningar. Under testet tillät jag en buffer som uppgick 500 megabyte. Det motsvarade 46 minuter lagrad sändning i standardkvalitet. Det enda som begränsar storleken på denna buffert är det kvarvarande lediga utrymmet på din hårddisk. 5 gigabyte utrymme räcker för att lagra upp emot 8 h sändning. Detta innebär att du kan hoppa tillbaka till vilken tidpunkt som helst under de senaste 8 timmarna, detta medan nytt material hela tiden fylls på i början av bufferten, du riskerar med andra ord inte att missa någonting.
EyeTV:s pausfunktion använder sig just precis av denna buffert. Låt säga att du tittar på en ett direktsänt TV-program och får ett viktigt telefonsamtal. Du klickar på pausknappen och TV-bilden fryser. Du kan nu i lugn och ro tala i telefon, så länge som den inställda bufferten täcker sändningen. Det går ständigt att följa hur stor del av bufferten som är använd och hur stor del av materialet du har sett. Detta indikeras av en grön tidslinje. När du avslutat ditt telefonsamtal och återvänder till datorn för att se vidare på TV-sändningen, klickar på "Play"-knappen, och den frysta TV-bilden börjar återigen röra sig, sändningen fortsätter precis därifrån den slutade. I detta läge ligger du i själva verket några minuter efter den egentliga direktsändningen, vilket kan inte är så dumt. Fördelen är att du istället för att bara kunna hoppa bakåt i tiden nu även kan stega framåt! Genom att klicka någonstans på tidslinjen kan du hoppa in på valfritt ställe i sändningen. Det går också att stega framåt, exempelvis för att hoppa över eventuella reklaminslag etc. Trots att du i detta läge ligger efter livsändningen lagrar EyeTV kontinuerligt livesändningen i bufferten.
I EyeTV finns någon form av Internetbaserad program-guide integrerad. Funktionen är verkar dock endast vara avsedd för den amerikanska marknaden. Vid tryck på Guide-knappen meddelar programmet att den Internetbaserade TV-guiden inte är tillgänglig. Lite synd att vissa utlovade funktioner inte fungerar världen över, men å andra sidan är funktionen kanske inte speciellt nödvändig. Dessutom saknar EyeTV en funktion som många analoga TV-kort erbjuder; Text-TV. Funktionen kanske inte är så nödvändigt om man har tillgång till Internet i datorn, men det bör dock påpekas att det inte går att läsa Text-TV sidor via denna TV-mottagare.

<center><IMG SRC=/testlabbet/pics/eyetv/eye5.jpg></center>

Inspelning
I EyeTV-programvaran finns även inbyggda funktioner för inspelning av material till hårddisken. Antingen spelar du in TV-sändningar (eller inkommande videosignal) manuellt genom att vid sändningens början klicka på inspelningsknappen. Programmet spelar nu in sändningen på den aktuella kanalen tills du väljer att avsluta inspelningen. Det går också att i förhand ställa in tider för en kommande inspelning. Inställningsmöjligheterna är många, bland annat går det att ställa in återkommande scheman för inspelningar. Exempelvis varje måndag och torsdag mellan 20.00 och 21.00. En finess som tillkommit i den senaste versionen av EyeTV-programvaran (v.1.2) är att inspelningen numera kan starta då datorn är i vila, faktum är att det till och med går att ha datorn avstängd! Två minuter innan den inställda inspelningstiden inträffar, väcks Macen upp, och inspelningen startar på angivet klockslag.
Samtliga inspelningar som gjorts med EyeTV hamnar i programmets lista över inspelade program. Denna lista som förutom programmets titel även visar det inspelade materialets längd och en tumnagel, ger en bra överblick över de inspelade programmen. EyeTV erbjuder också en mycket enkla redigeringsmöjligheter av de inspelade programmen. I princip är det endast möjligt att radera vissa delar av de inspelade klippen. Tanken med funktionen är att inspelade rekalmavbrott, nyhetssändningar etc. ska kunna raderas ur filmer du spelat in.

<center><A HREF=/testlabbet/pics/eyetv/skarmbild.jpg target=_blank><IMG SRC=/testlabbet/pics/eyetv/skarmbild_liten.jpg border=0><br>klicka för originalstorlek</A></center>

Digitalisera gamla videoband
EyeTV:s inspelningsfunktion är lämplig för digitalisering av gamla analoga inspelningar, exempelvis familjeinspelningarna som lagrats på VHS. EyeTV-mottagaren kan kopplas samman med modernare VHS-bandspelare via RCA-anslutningen. Därefter kan materialet enkelt spelas in på Macen. Filmerna lagras i MPEG1 Muxes (både bild och ljud finns i MPEG-filen). Upplösningen på det inspelade materialet är 320x240 pixlar. Lagrade inspelningar kan tack vare integrationen med Roxio's Toast 5 Titanium direkt från EyeTV arkiveras på VideoCD-skivor. Denna funktion kräver dock Toast 5. Ett annat alternativ till att lagra materialet är att bränna det på egen hand på CD eller DVD, med hjälp av iMovie/iDVD.

Fysisk fjärrkontroll
EyeTV-programvaran är kompatibel med Keyspans "Digital Media Remote"-fjärrkontroll. Under detta test fick vi dock inte möjlighet att känna på denna. Men enligt ElGato erbjuder fjärrkontrollen fullständig kompatibilitet.
I dagsläget är EyeTV-mjukvaran inte möjlig att styra via AppleScript, men ElGato meddelar att de arbetar på det. Så snart mjukvaran blir kontrollerbar med hjälp av AppleScript, kommer Bluetooth-kompatibla mobiltelefoner från Sony Ericsson fungera som fjärrkontroller (tack vare Romeo eller Sony Ericsson Clicker -mjukvarorna).

Videoklipp
För att visa kvaliten på MPEG-strömmen som EyeTV-turnern levererar till datorn har två provklipp lagts upp. Dessa klipp är inspelade i standardläge, 320x240 pix, ca 190 kilobyte per sekund.
Lightversion (1,7 megabyte)
Bredbandsversion 5,3 megabyte)

Systemkrav
- Mac OS X 10.1.5 eller högre
- Inbyggd USB-port
- 20 megabyte ledigt utrymme för programvaran
- 650 megabyte ledigt utrymme för varje inspelad timme

Information
Tillverkare: ElGato
Beskrivning: Extern tv-mottagare till Macen
Pris: 1995 kr exkl. moms (2494 kr inkl. moms)

Omdöme
+ Praktiskt med pausfunktion
+ Lämplig för digitalisering av videofilmer
- Saknar Text-TV funktion
- De Internet-baserade guiderna fungerar ej i Sverige
- Långsam växling mellan kanaler

Betygsättning
<IMG SRC=/testlabbet/pics/logo/web/test4.gif>

Länkar
Tillverkaren ElGatos sida
Keyspan Digital Media Remote
Macoteket
EyeTV hos AppleStore

Kommentarer
160 svar

En miljard användare använder nu Whatsapp varje dag. Bara förra året var det en miljard aktiva användare per månad.

My Smart Price har släppt en ny video där renderade 3D-bilder visar hur Google Pixel 2 kan komma att se ut.

Hur mycket kan du egentligen om röstassistenterna som finns i mobilen, hemmet och på vita duken? Testa här!

Norska A-ha's 80-talshit tolkas med hjälp av förstärkt verklighet.

Youtubes musikchef bekräftar ryktena om att tjänsterna Youtube Red och Google Play Music på sikt ska slås ihop.

I en intervju berättar Apples designer Jony Ive att han inspirerades av stormtroopers i Star Wars när han tog fram designen på Apples trådlösa hörlurar Airpods.