TEST: Apple PowerBook G4 17"

<br><center><a href=http://99mac.se/forum/showthread.php?s=&postid=188195><img src=/testlabbet/pics/powerbook17/powerbook17.jpg border=0></a></center>

Det är otroligt att få plocka upp denna skapelse ur sin kartong. Det känna obscent första gången jag placerar den i mitt knä. Den är stor men inte så stor som jag trott men ändå. Den är mest bred. Kanske till och med lite för bred. På något sätt känns det inte riktigt som en bärbar dator. Den är lätt att ha och göra trots sin storlek så på så sätt har den inte förlorat hela sin bärbarhet. Metallhöljet känns lent och lite strävt.
Till stor del känns den som Powerbook 12". En klart positiv upplevelse är att höljet känns mer gediget än titan höljet. Själva "gångjärnet" som håller skärmen mot dator är av samma typ som de vita iBookarna alltid haft känns lite slappt. När jag fäller upp den första gången går det lätt. Det är till en början är det positivt eftersom min egen 15" Powerbook inte gick att öppna bara med en hand första gången jag fick den. Men jag provar att gunga datorn lite framåt och tillbaka, för att försöka imitera ett tåg eller bussresa, och då glider snart locket hela vägen ner eller helt utfällt. Nu går det inte att luta den nya Powerbooken lika mycket som de med den gamla typen av gångjärn men ändå klart irriterande. Jag testar det flera gånger och det är samma resultat varje gång. Kontakterna sitter på varsin sida. Själv tycker jag det är bra med kontakterna på sidorna, riktigt bra med en USB-kontakt på vardera sidan datorn.

<center><img src=/testlabbet/pics/powerbook17/pb17_1.jpg></center>

Prestanda
Själva starten av maskinen går lite fortare än vad jag är van vid. Kanske inte så fort som jag skulle vilja, men å andra sidan vill jag att datorn ska starta på 30 sek. Själva Finder känns snabb och snart kommer jag på mig själv att tänka att så här är det OS X ska kännas. Så nog blir det lite surt att gå tillbaka till min vanliga dator. Det bättre grafikkortet gör sitt till, det märks av på ett flertal tillfällen. Jag testade både att köra program och spel i den. Apple tycks vilja skryta med grafikprestandan eftersom de skickar med en special riggad Quake III version som alltid visar Frame Per Second informationen på skärmen under spelets gång. Att köra Final Cut Pro eller Final Cut Express är verkligen en fröjd på den stora skärmen. Nu får verkligen allt plats. Alla reglage och paletter. Både preview och klippfönstret får en bra storlek som göra att det blir enklare att jobba. Att sedan starta InDesign och se att jag får plats med en liggande A4 på skärmen får mig att le än mer. Photoshop tuggar på bra i maskinen och det känns verkligen att grafikkortet jobbar med Photoshop.
Det sitter 512 MB internminne ifrån början. Att sätta i än mer kommer säkerligen att höja upplevelsen av maskinen. Med maskinen kommer också ett Airport Extreme kort, själva hastigheten har jag inte kunnat testa eftersom jag inte hade tillgång till en sådan basstation. Däremot kunde jag testa täckningen eftersom antennerna är flyttade till lockets sidor. Här är den klart bästa förbättringen. Airport täckningen är suverän. Precis lika bra som iBook. Den visar fullmottagning i hela min lägenhet, något som min Powerbook 15" inte gör. Samma sak på mitt arbete där vi har en 800 kvm stor lokal och jag har Airport-täckning i alla rum aldrig mindre en tre steg i täckning. 90 procent av tiden har jag full mottagning. Högtalarna är stora de med. De ger från sig ett imponerande ljud för att komma från en bärbar dator, kanske aningen basfattiga men bra så det räcker ändå.

Batteritid
På undersidan sitter batteriet. Större än vanligt. Under testet så laddade jag batteriet till max och har sedan låtit maskinen stå och gå. Under normal användning verkar den knappt ta något batteri överhuvudtaget. Inte förrän jag satt i en DVD så tuggade maskinen i sig avsevärt med kraft. Men det är inte förvånande. Den orkar med minst en 2,5 timmars film på fullt batteri.
Batteritiden varierar också under tiden jag jobbar, verkar anpassa sig efter tiden som går. Inte bara sänka sig hela tiden utan höjer sig själv också. Precis som datorn upptäckte att den operationen tog inte lika mycket av batteriet som den trodde från början.

Bildskärm
Skärmen behöver inte skämmas för sig. Den är ljusstark och har en bra matris. Den fixar inte att visa en DVD-film i fullupplösning utan då avslöjar sig matrisen genom att visa upp en liten grynighet. Inte alls så mycket som första 17" iMacen jag såg. Skärmen är bättre än väntat på den delen faktiskt. Betraktningsvinkeln är aningen begränsad.

<center><img src=/testlabbet/pics/powerbook17/pb17_2.jpg></center>

Tangentbordet
Tangentbordet sitter längst upp mot skärmen, det försvinner nästan på hela den ytan som finns att tillgå. Det verkar lite långt fram till tangentbordet, du får lägga halva underarmen på datorn för att nå fram. Det är av precis samma modell och storlek som Powerbook 12". Så om tangentbordet känns perfekt där så känns det lite ynkligt på 17" utrymme. Det är skönt att skriva på kanske aningen tätt mellan visa knappar. Jag kan nästan önska mig ett större tangentbord, inte för jag förstår hur det skulle se ut, med större knappar eller nåt. Det är aningen plastigt men så är det helt fabriksnytt så det går säkert till sig. Själva ytan innan och runt tangentbordet blir varm efter en tids användning inte alls så farligt som 15" blir under, men ändå varmt.
Men så den coolaste grejjen på hela datorn. Upplyst tangentbord! Jag trodde bara ett vara något slags försäljningsargument som man kunde skryta med inför sina Laptopvänner. Inte trodde jag att det skulle vara till så stor hjälp när det är mörkt. Jag provade att stänga in mig i ett mörkt rum (toaletten) och vips så tänds tangentbordet. På F4 och F5 kan jag ställa vilken stryka jag vill att det ska lysa med, jag vet inte hur mycket batteri denna funktion suger. Det finns ett litet problem dock. Den lyser inte upp F-tangenterna alls. Precis där man kan styra en del saker. Som speciellt kan vara bra att styra när det är mörkt. Det går också att få skärmen att anpassa sin ljusstyrka när det mörknar. Jag hann aldrig riktigt sätta mig i detta finlir men det går nog att få till något riktigt häftigt. Jag kan bara tänka mig minen på den i sättet bredvid i den mörka bussen när jag tar upp datorn i knäet. Då kan jag känna mig som en riktigt snuskig gubbe med lysande tangentbord och alldeles för stor skärm.

<center><img src=/testlabbet/pics/powerbook17/pb17_3.jpg></center>

Blåtand
Äntligen får jag testa en dator med inbyggd Bluetooth. Jag provade att installera Salling Clicker och provade den sedan mot en Ericsson T68i allt fungerar verkligen perfekt. Finns inget som helst att anmärka på. Drömmer redan om vilka skript jag
skulle vilja bygga.

Summering
Som alltid känns en sådan här dator från Apple gedigen. Den har ett stort ha-begär kopplat till sig. Men priset skrämmer. För oss som
använt Powerbook tidigare så är bara Airport täckningen skäl nog att köpa den. Men å andra sidan har 12" samma täckning.
Datorn har allt det jag kan förvänta mig av en värstingmodell. Den innehåller allt jag vill ha just nu. Synd att jag har köpt hus och inte har råd med denna dator.

Information
Tillverkare: Apple
Beskrivning: Bärbar dator extraordinär
Pris: 31.196 kr exkl. moms (38.995 kr inkl. moms)

Omdöme
+ Airport täckningen
+ Lysande tangentbord
+ Den breda skärmen
- Känns lite för bred för att vara bärbar
- "Gångjärnet" för slappt
- Priset

Betygsättning
<img src=/testlabbet/pics/logo/web/test4.gif>

Länkar
Apple
Apple's PowerBook-sida

Mattias Hedman

Kommentarer
34 svar

Den här veckan hos 99mac: Samsung Galaxy S8, Spotifys nya hårdvara och Office-assistenten.

1984 var det inte alla som var med på tekniktåget, till exempel inte programledaren för TV-programmet Dokument Utifrån.

Ett tidigare avsomnat Apple-projekt om Swish-liknande överföringar från konsument till konsument kan ha väckts till liv igen.

Under ett event i New York har Acer presenterat nya bärbara datorer och en hälsofokuserad smart klocka.

Det råder sannerligen ingen brist på läckra koncept för hur Apples produkter skulle kunna se ut, och det senaste konceptet gäller Macbook Pro.

Prestandasiffror från vad som påstås vara resultat för Apples kommande systemkrets A11 krossar allt motstånd i mätverktyget Geekbench.