TEST: Speedmania Pocket

<br><center><img src=/testlabbet/pics/speedmania/speedmania_350.jpg></center>

Externa lagringsenheter blir mer och mer populära. När hårddiskarna blir mindre och mindre blir det allt mer praktiskt med en bärbar lagringsenhet. För dig som går i köptankar finns det två alternativ; antingen köper du en färdig lagringsenhet, eller så inhandlar du ett chassi och en hårddisk separat. Vilket är att föredra? Hur svårt är det egentligen att montera? Ja, det är några av frågorna jag hoppas detta test ger svar på.

Installation
Eftersom chassit istället för skruvar, sitter ihop med snäppfästen behövs inga speciella verktyg för demonteringen. Genom att frigöra snäppfästena med en penna, kan chassits två delas skiljas från varandra. Disken trycks fast i kontakten, varefter den skruvas fast med de medföljande skruvarna. Slutligen "snäpper" du försiktigt ihop chassit igen. Jag testade hur snabbt det gick montera en disk i chassit ett par gånger. Mitt nuvarande rekord är nere på 59 sekunder och 8 hundradelar, med lite träning tror jag inte 40 sekunder är någon omöjlighet.

<center><img src=/testlabbet/pics/speedmania/speedmania2.jpg></center>

Utformning
Vid första anblicken ser chassit ut att bestå av ett aluminiumliknande material. Så är också fallet, då den största delen består av just aluminium. Men detaljerna på sidorna är tillverkade i aluminiumfärgad plast. Detta upplevs dock inte som störande på något vis. Helhetsintrycket av chassit är att det är relativt robust.
En intressant detalj är att chassits över respektive undersida inte sitter ihop med skruvar. Istället har de två delarna försetts med fyra stycken "snäppförband", vilket gör att chassit helt utan verktyg kan demonteras. Chassits yttre dimensioner är 14 x 2 x 8,3 centimeter. Med hårddisk installerad väger paketet drygt 200 gram.

<center><img src=/testlabbet/pics/speedmania/speedmania5.jpg></center>

Kompatibilitet
Chassit är av så kallad Combo-typ, vilket innebär att den har försetts med både USB 2.0 samt IEEE-1394 (FireWire400) gränssnitt. Används chassit med FireWire, krävs installation av medföljande drivrutiner på PC samt Mac OS 8.6 - 9.0. Används nyare Mac OS, (9.1 - X) så är installation av drivrutiner inte nödvändig. Vid använding av USB 2.0 gränssnittet krävs installation av drivrutiner för Win 98, medan ME, 2000 samt XP inte erfordrar några drivrutiner. Inte heller något av Mac-operativystemet MacOS 8.6 - X kräver några drivrutiner. Men eftersom Apple ännu inte valt att integrera USB 2.0 i sina produkter, så kommer överföringshastigheten begränsas till 12 megabit / sekund.
Med chassit följer en mängd olika kablar, däribland givetvis en FireWire och en USB-kabel. Vid användning av FireWire-kabel, är någon extern strömförsörjning inte erforderlig. Strömmatningen sker via FireWire-kabeln. Ett USB interface kan däremot endast leverera 0,5 A (i jämförelse mot FireWire som levererar 1,5 A), vilket innebär att extern strömförsörjning kan behövas. USB sladden är försedd med två stycken kontakter i änden som ansluts till datorn. Genom att ansluta båda två till separata USB-portar kan mer ström levereras. När jag testade köra chassit med USB visade sig dock strömförsörjningen med endast en port inkopplad vara full tillräcklig. Jag behövde inte använda den medföljande transformatorn. Skulle det dock visa sig att mer ströms behövs så kan den medföljande transformatorn användas. Men som om det inte vore nog, så följer det även med en kabel som går att koppla mellan datorn och tangentbordet (PS2-kontakt), med vars hjälp ström kan "stjälas" till chassit. Denna lösning fungerar dock inte på Macen, eftersom den inte är försedd med PS2-kontakter.

<center><img src=/testlabbet/pics/speedmania/speedmania6.jpg></center>

Hastighet
Den maximala överföringshastigheten till FW-disken är 400 megabit per sekund, tack vare FireWire gränssnittet (480 megabit per sekund med USB 2.0). Men det går givetvis inte att skriva data så pass snabbt till en extern disk. I detta test användes en Toshiba HDD2143 (6GB) som snurrar i 4200 varv per minut. Den klarar enligt tillverkaren att läsa/skriva ca 270 megabit per sekund. Flaskhalsen i detta fall sitter i chassiets elektronik. Vilka överföringshastigheter mättes då upp? Skrivhastigheten till disken i chassiet kom upp i 60,8 megabit per sekund, medan den maximala läshastigheten från den externa disken uppmättes till 48,6 megabit per sekund. Testet utfördes med en ca 800 megabyte stor fil som under tidtagning, ett flertal gånger kopierades till och från disken. Är detta snabbt eller långsamt? Ja, allt är relativt.

Summering
Fördelen med att köpa ett löst chassie är att du exempelvis kan använda en gammal hårddisk du har liggande, som en extern lagringsenhet. Faktum är att det till och med blir billigare att köpa ett chassi och en ny håddisk separat, än att köpa en än färdig enhet. En färdig LaCie-enhet är i runda slängar 400-500 kr dyrare (beroende på modell) än om du väljer att köpa chassi och disk sparat. Du måste dock montera samman dem själv, men tro mig, det är busenkelt. Jag gör det på 59 sekunder, en som aldrig gjort det förr gör det på 5 minuter.

<center><img src=/testlabbet/pics/speedmania/speedmania1.jpg></center>

Tillverkare: Speedmania Pocket
Beskrivning: FW & USB2 chassi för 2,5" hårddiskar
Pris: 695 kr exkl. moms, (868,75 kr inkl.)

Omdöme
+ Billigt
+ Kompatibel med det mesta, många kablar meföljer
+ Snabb och enkelt montering
- Något plastigt intryck

Betygsättning
<img src=/testlabbet/pics/logo/web/test4.gif>

Länkar
http://www.speedmania.se/

Kommentarer
39 svar

Spotify arbetar på sin första egna hårdvaruprodukt i form av en uppkopplad enhet, enligt en jobbannons på företagets webbplats.

Samsung är nöjda med intresset kring Galaxy S8, och meddelar att förhandsbokningarna varit "de bästa någonsin".

99mac tänker på framtiden, och vi vill ha er hjälp. Vad tycker ni att 99mac ska vara, och vad ska det inte vara? Prata och diskutera, och hjälp oss att bygga upp något inför morgondagen.

Apple har rekryterat ytterligare en profilerad VR-expert, nämligen Jeff Norris som tidigare arbetat på NASA med projekt kring virtuell och förstärkt verklighet för astronauter.

Premiären för Apples programserie Carpool Karaoke senareläggs och kommer längre fram i år.

Bristande tillgång på komponenter kan skjuta fram produktionen av Apples nästa Iphone till oktober eller november.