Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Griffin iTrip

<br><center><img src=/testlabbet/pics/itrip/itrip_350.jpg border=0></center>

När jag först läste om iTripen från Griffin visste jag att det var exakt vad jag saknat. Min bilstereo har ingen ljudingång i fronten för iPoden och jag hade även mecklat ut stereon för att kolla om det kanske fanns en ingång på baksidan så att jag kunde tråckla ut en sladd och få tillgång till min Europe-samling på iPoden i bilen. Ingen lycka där och enligt bilstereoaffären så finns såna high-end features bara på 'proffs'-modeller.

iTripen löste mitt dilemma problemet på ett finurligt sätt. Det är en liten lokal FM-sändare som kopplas in i ljudingången på iPoden. Musiken du spelar på iPoden sänds på FM-bandet på valfri frekvens och det är bara att ställa in tunern på mottagning på motsvarande frekvens så strömmar Joey Tempest ur bilhögtalarna.

<img src=/testlabbet/pics/itrip/02.jpg border=0>

I efterhand har jag insett att FM-sändare funnits ganska länge men anledning till att vi inte kan köpa dem - eller iTripen för den delen - i Sverige är att det är olagligt att använda dem utan särskilt tillstånd. Testlabbet tyckte dock att ett test kunde vara intressant för läsarna ändå. För att lugna eventuella läsare från tillståndsmyndigheten borde jag väl för säkerhets skull tillägga att min iTrip är inköpt och testad i Asien - den har inte varit i närheten av svenska gränsen!

<img src=/testlabbet/pics/itrip/05.jpg border=0>

Konstruktion
iTripen är en liten rund plastcylinder med en hörlursplugg och en plastbit på undersidan. Hörlurspluggen trycks in i hörlursjacket på ovansidan av en iPod och plastbiten passar i FW-kontakten och hindrar iTripen från att snurra sidledes. Känslan är lite plastig jämfört med en gedigen iPod i stål men den sitter säkert på plats. Storleken är anpassad till iPods bredd och höjd och man är lite imponerad av att Griffin fått plats med allt i ett sånt litet format. Det finns ingen på/av-knapp - iTripen vaknar när man börjar att spela och stänger av sig själv efter 60 sekunder inaktivitet. På sidan finns en blå lysdiod för visuell feedback.

<img src=/testlabbet/pics/itrip/04.jpg border=0>

iTripen tar ström direkt från hörlursjacket. Inga sladdar behövs om man kör iPoden på batteri. Under mina test märkte jag ingen minskning i driftstid och Griffin säger själva att den är mycket strömsnål. För att möjliggöra laddning (tex med en Powerpod från Griffin) under användande går det att sätta iTripen på tvären och frilägga FW-kontakten. Jag har ingen billaddare men har testat hemma och det funkar även om det känns lite instabilt. Det kan vara ett potentiellt problem i bilen på en skumpig väg.

Eftersom Apple har ändrat utformning på hörlursjacket och ersatt FW-kontakten med en icke-standard kontakt på undersidan på den senaste version av iPod så fungerar iTrip för närvarande endast med gamla versionen av iPod. Griffin har dock meddelat att en version för nya iPodarna är gång.

En begränsning med svaga lokala FM-sändare är att de störs ut av kommersiella sändningar på FM-bandet och därför behöver köras på en frekvens som inte ligger i närheten av P1, NRJ eller liknande. Griffin har tänkt på det och iTripen kan ställas in på 100 olika frekvenser från 88.1 till 107.9. Jag har inte haft några problem här i Jakarta eftersom det finns gott om tomma frekvenser men valfriheten är nog bra att ha i städer med många lokala radiostationer eller på långresa.

<img src=/testlabbet/pics/itrip/01.jpg border=0>

Handhavande
I lådan finns förutom iTripen en InstallationsCD för Mac/PC och en 4-sidig vikmanual a la iPod. Installation på datorn behövs eftersom Griffin har hittat på ett finurligt sätt att styra iTripen - dvs att byta sändningsfrekvens. På CDn finns en installerare (för X och OS9) som installerar 102 mp3-filer i en egen Playlist i iTunes. InstallationsCDn är en hybrid och har även installerare för PC/Musicmatch. Mp3-filerna är styrfiler (eller vad man skall kalla dem) och var och en av dem skickar ett ljudkommando genom hörlursjacket som tyds av iTripen. Det finns en fil för varje sändningsfrekvens och 2 filer för att stänga av eller sätta på lysdiodsfunktionen. Efter installation är det bara att synka iPoden för att få över filerna och du har då en 'iTrip Playstations' bland dina playlists.

<img src=/testlabbet/pics/itrip/03.jpg border=0>

I sann Macvana skippade jag manualen och letade reda på en ledig kanal på stereon (87.9 är förinställt på iTripen läste jag senare i manualen) och försökte förtvivlat att få iTripen att sända musik på 88.1 men den reagerade inte på mina 'styrfiler' i Playlisten. Hade jag tagit mig tid att läsa 4-stegs-instruktionen hade jag vetat att ljudvolymen på iPoden måste vara mellan 40-80% för att iTripen skall uppfatta kommandot och att man genast måste stoppa spåret efter att lysdioden blinkat 3 ggr som tecken på att kommandot mottagits. Om man gör på rätt sätt så fungerar det som det skall men det är lite pilligt att byta sändningfrekvens och inget man vill göra stup i kvarten när man kör bil. iTripen kommer mest till sin rätt om man kan köra på samma eller ett fåtal kanaler. Avsaknaden av knappar/hjul på iTripen samt det stora urvalet av frekvenser tycker jag överväger dock. Använder man ett fåtal kanaler kan man radera de andra filerna.

iTripen har en mycket begränsad räckvidd vilket troligtvis kommer sig av att Griffin konstruerat den att ta så lite ström som möjligt från iPoden. I specifikationen anges en räckvidd på upp till 10 meter men i mina test så börjar det brusa redan på dryga metern från antennen/bilsteren. Jag har även testat hemma på en ministereo utan antenn och där kommer bruset på drygt halvmeters avstånd. Jag tycker iofs inte att det är ett problem med iTrips svaga sändare så länge man hittar en ledig frekvens utan störningar. Hemma låter jag den ligga på stereon och i bilen i facket under bilstereon och då funkar det bra.

Ljudet
Jag skall börja med att säga att jag inte är någon audiofil. Jag har testat iTripen på en ministereo med små högtalare hemma och på en vanlig bilstereo med 2 (pinsamt!) fronthögtalare. Testfilerna är kodade i 192kbps mp3 eller 160kbps AAC och mest pop/rock. Ljudet är helt ok, det är bättre med kabel hemma, men i bilen låter det bättre än den vanliga radion (den låter iofs inte särskilt bra här). I tysta partier och klassisk musik hörs dock ett tydligt brum. Vill man ha riktigt bra ljud eller har en high-end bilstereo med 8 högtalare och subwoofer så skall man nog inte satsa på en iTrip. För den som endast vill lyssna på iPoden i bilen på ett smidigt sätt så är iTripen ljudmässigt en ok lösning.

iTripen är känslig för volymen på iPoden. Drar man upp volymen till 60-70% så brusar det rejält - 100% är ohörbart. Bäst är att köra iPoden på runt 50% och istället höja volymen på stereon. Nackdelen är att när iTripen slutar sända efter sista låten i playlisten/albumet så brusar det rejält i högtalarna.

Slutsats
iTripen löser ett vanligt problem i ett smidigt format och en macig lösning och den gör det bra. Ljudet är ok på fria frekvenser och priset humant.
<img src=/testlabbet/pics/logo/web/test4.gif>

Information
Tillverkare: Griffin Technology
Beskrivning: FM-sändare för iPod
Pris: $35 (eller 2200 baht)

Omdöme
+Litet format
+Inga kablar
+100 sändningsfrekvenser
-Begränsad räckvidd
-Fungerar inte med nya iPod
-Tillstånd krävs i Sverige

Länkar
http://www.griffintechnology.com
http://www.apple.com/ipod
http://www.joeytempest.de

Kommentarer
75 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.