Bokrecension

Mac OS X Hacks

Det kommer allt fler böcker som handlar om Mac OS X på ett eller annat sätt. O'Reilly är en av de utgivare som har ett antal titlar ute. Den här boken är tänkt att rikta sig mot dem som jobbat med Mac OS X en tid. Att ge dessa personer tips är svårt. För du vet aldrig vilken nivå alla olika personer ligger på. Jag tycker att denna bok till viss del lever upp till det den vill vara.

Det finns ett flertal tips som jag tagit till mig och utnyttjat men samtidigt tycker jag också att det finns en mängd tips som är alldeles för banala. Jag tycker heller inte att en genomgång av iProgrammen här hemma i denna typ av bok.
För på ett sätt tycker jag mig lite lurad av titeln. Det är inte förrän sista två tre kapitlen i boken som det verkligen tänder till och de mycket intressanta kapitlen kommer. Hade en större del av boken innehållet denna typ av tips hade detta verkligen blivit en guld bok.

Jag hade velat har fler sådana tips om hur jag får OS X att bli det som författarna säger i början. En bok som visar på verkliga exempel på hur man till fullo utnyttjar den Unix plattform man nu sitter på.

Mest är det väl en sak som verkligen saknas som jag också vet att många undrar över och det är hur man sätter upp OS X som FTP server. Gärna hur man jobbar med den redan inbyggda eller att man byter ut den inbyggda mot någon annan t.ex. proftpd.

Hur sedan kontrollerar servern på ett vettigt sätt. Nu när jag tänker efter är det faktiskt detta kapitel som får mig att tycka att boken inte är perfekt.
För den innehåller så många andra tips som rör sig i samma region som att sätta upp en fungerande FTP server. Den berättar faktiskt hur man sätter upp sendmail och det är ingen barnlek kan jag berätta. Den har en hel del info om hur du kan använda Perl till att göra en massa olika saker. En grej de går igenom måste jag läsa en gång till och faktiskt sätta i verket. Det är att sätta upp en maskin med iTunes som musikmaskin till stereon om jag sedan kan styra via Airport med en annan dator. Det ska sägas att den inte riktar sig till den totala nybörjaren. För dom finns det en massa andra böcker. Med denna bok vid din sida bör du vara klart van att jobba med terminalen och inte vara skrämd av att leka med en massa olika Unix kommandon.

Det finns guldkorn i boken, gömt bland en massa andra tips. Själv tycker jag att de kommer för sällan. Boken är inte dålig, bara lite för obra.

Titel: Mac OS X Hacks - 100 Industrial-Strengh Tips & Tools
Utgivare: O'Reilly
Författare: Rael Dornfest & Kevin Hemenway
ISBN: 0-596-00460-5

Kommentarer
2 svar

Superhjältar, trollkarlar och rymdäventyrare står på menyn när Fulkultur sätter Marvels filmuniversum under luppen.

En 40-årig man som anklagas för att ha mördat sin fru kan fällas efter att data från hustruns Fitbit-armband lagts fram som bevis.

Under parollen "Today at Apple" ska dussintals kostnadsfria seminarier erbjudas i alla Apples butiker med start i maj.

EU-kommissionen utreder svenska mobiloperatörer efter misstanke att de ägnar sig åt samverkan för att hindra konkurrens.

Spotify arbetar på sin första egna hårdvaruprodukt i form av en uppkopplad enhet, enligt en jobbannons på företagets webbplats.

Samsung är nöjda med intresset kring Galaxy S8, och meddelar att förhandsbokningarna varit "de bästa någonsin".