Bokrecension

Mac OS X Hacks

Det kommer allt fler böcker som handlar om Mac OS X på ett eller annat sätt. O'Reilly är en av de utgivare som har ett antal titlar ute. Den här boken är tänkt att rikta sig mot dem som jobbat med Mac OS X en tid. Att ge dessa personer tips är svårt. För du vet aldrig vilken nivå alla olika personer ligger på. Jag tycker att denna bok till viss del lever upp till det den vill vara.

Det finns ett flertal tips som jag tagit till mig och utnyttjat men samtidigt tycker jag också att det finns en mängd tips som är alldeles för banala. Jag tycker heller inte att en genomgång av iProgrammen här hemma i denna typ av bok.
För på ett sätt tycker jag mig lite lurad av titeln. Det är inte förrän sista två tre kapitlen i boken som det verkligen tänder till och de mycket intressanta kapitlen kommer. Hade en större del av boken innehållet denna typ av tips hade detta verkligen blivit en guld bok.

Jag hade velat har fler sådana tips om hur jag får OS X att bli det som författarna säger i början. En bok som visar på verkliga exempel på hur man till fullo utnyttjar den Unix plattform man nu sitter på.

Mest är det väl en sak som verkligen saknas som jag också vet att många undrar över och det är hur man sätter upp OS X som FTP server. Gärna hur man jobbar med den redan inbyggda eller att man byter ut den inbyggda mot någon annan t.ex. proftpd.

Hur sedan kontrollerar servern på ett vettigt sätt. Nu när jag tänker efter är det faktiskt detta kapitel som får mig att tycka att boken inte är perfekt.
För den innehåller så många andra tips som rör sig i samma region som att sätta upp en fungerande FTP server. Den berättar faktiskt hur man sätter upp sendmail och det är ingen barnlek kan jag berätta. Den har en hel del info om hur du kan använda Perl till att göra en massa olika saker. En grej de går igenom måste jag läsa en gång till och faktiskt sätta i verket. Det är att sätta upp en maskin med iTunes som musikmaskin till stereon om jag sedan kan styra via Airport med en annan dator. Det ska sägas att den inte riktar sig till den totala nybörjaren. För dom finns det en massa andra böcker. Med denna bok vid din sida bör du vara klart van att jobba med terminalen och inte vara skrämd av att leka med en massa olika Unix kommandon.

Det finns guldkorn i boken, gömt bland en massa andra tips. Själv tycker jag att de kommer för sällan. Boken är inte dålig, bara lite för obra.

Titel: Mac OS X Hacks - 100 Industrial-Strengh Tips & Tools
Utgivare: O'Reilly
Författare: Rael Dornfest & Kevin Hemenway
ISBN: 0-596-00460-5

Kommentarer
2 svar

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.

Den irländska regeringen kommer att följa EU-domen och kräva tillbaka 13 miljarder euro i restskatt från Apple, men vidhåller att de inte gjort något olagligt.

Efter ett gäng billigare telefoner är det nu dags för HMD att släppa sitt första flaggskepp som bär namnet Nokia 8.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Enligt nya rapporter kommer Apple att spendera omkring åtta miljarder kronor på eget videomaterial till Apple Music. Upp till tio nya serier ska släppas till tjänsten det kommande året.

Instagram rullar ut en ny – fast gammal och välbeprövad – funktion, nämligen trådade kommentarer.