TIPS: Sanering av tangentbord

Plötsligt är olyckan framme; ett glas cola, en burk öl eller rentav en tallrik corn flakes med mjölk spills rakt ner i tangentbordet på din ögonsten. Det är ett ögonblicks verk, och situationen förvandlas till en mardröm (om än av världsliga proportioner).

<center><img src=/nyhetsbilder/tgb1.jpg> </center>

Dra ur sladden!
Dra ur sladden mellan tangentbordet och datorn genast. Ryck inte i alltför hysterisk panik bara, så du sabbar nåt mer.

Bedöm skadorna!
Efter att ha brutit strömmen kan du pusta ut tillfälligt, tänka lite och bedöma skadans omfattning. Är det bara vatten, så kan du sätta tangentbordet på tork med en gång, eftersom det inte finns nån smuts att skölja bort. Också om det kommit väldigt lite spill, eller kanske bara lite skvätt, så kan det vara ett alternativ att inte duscha tangentbordet utan bara torka det.
I de flesta fall är det dock frågan om något betydligt kletigare. Allt som innehåller socker bör definitivt sköljas bort med vatten. Tyvärr tenderar all vätska man spiller utom just rent vatten att innehålla socker eller i alla fall nåt annat kletigt. Så elakt skrivna är naturlagarna.
Om du har svårt för nederlag och dåliga nyheter så kan du passa på att kolla priset för ett nytt tangentbord redan nu, vilket gör dig bättre rustad mentalt, för ett worst case scenario.

Ta bort tangenterna
Att ta bort tangenterna är inte nödvändigt, men du kommer åt att tvätta rent betydligt bättre samt påskyndar torkningen. Man kan lossa dem enkelt med en bordskniv, eller dra ur dem med blotta fingrarna, om man vill va lite extra tuff. Om du har en digitalkamera till hands så kan du enkelt fota tangenterna, så det blir lättare att veta var de skall vara när de skall sättas tillbaks.
Jag lät Space- samt Return-tangenten sitta kvar. De såg ut att vara lite krångligare att få tillbaks, och eftersom tangenterna runt var bortplockade så kom jag åt ändå. Den ena Shift-tangenten samt Enter hade en liten metallmoj i sig som gjorde det lite krångligare att sätta tillbaks dem, men det vållade inga direkta problem.

<img src=/nyhetsbilder/tgb7.jpg>

Duscha
This is the fun part! Du duschar helt sonika av ditt tangentbord som om det vore en smutsig skärbräda. Det känns allt lite konstigt första gången. Om det behövs så kan man skrubba försiktigt med en diskborste. Om du tror att du fått mycket kladd långt in i tangentbordet eller att det har torkat in och behöver lösas upp, så kan du lägga det i bad en stund.

<img src=/nyhetsbilder/tgb2.jpg> <img src=/nyhetsbilder/tgb3.jpg>

De bortplockade tangenterna kan du lägga i en skål med vatten och diskmedel och helst skrubba dem en och en. Även om de inte fått spill på sig så är tangenter rätt smutsiga ändå, ta tillfället i akt att enkelt rengöra dem.

<img src=/nyhetsbilder/tgb6.jpg>

Torka
Torka av tangentbordet utvändigt och ställ det på tork. Gärna på högkant framför en fläkt. Fläkta dock vanlig luft, inte varmluft eftersom den kan hetta upp tangentbordet rejält efter en stund. Tangentbord är inte nödvändigtvis byggda att klara av höga temperaturer eftersom de inte utsätts för det vid normalanvändande, så som resten av datorn ofta gör. Hur länge det ska stå vet jag inte säkert. Någon rekommenderade två dagar, jag körde tre, under torr högsommar kan tilläggas. Tangenterna lägger du bara på en handduk, de torkar mycket fortare än tangentbordet i alla fall. Nu kommer det jobbigaste av allt - den långa väntan!

<img src=/nyhetsbilder/tgb4.jpg> <img src=/nyhetsbilder/tgb5.jpg>

The moment of truth
Efter dina tre dagar eller vad det nu blir, så är det dags att testa om operationen har lyckats. Sätt tillbaka tangenterna och plugga in. Om du tror på något speciellt så be till honom, henne, dem eller det. Testa varenda tangent innan du skriker av lycka. Om det funkar, så är det bara att gratulera till ett helt och plötsligt väldigt rent tangentbord - som nytt faktiskt. Om ditt tangentbord inte funkar så kan du kanske trösta dig med att det antagligen var trasigt redan när du spillde drycken och att det alltså inte var ditt fumliga duschande som sabbade det.

Lycka till!

Kommentarer
54 svar

Under ett live-event i New York presenterar nu Samsung den nya flaggskeppstelefonen Galaxy Note 8.

Samsungs smarta röstassistent Bixby har tidigare endast funnits i USA och Sydkorea, men nu rullas den ut till 200 länder inklusive Sverige.

Säkerhetskopieringstjänsten Crashplan för hemanvändare tas bort. Code42 lämnar konsumentmarknaden och satsar istället på företagsanvändare.

Under kvällens Samsung Unpacked-event är det mer eller mindre givet att Galaxy Note 8 kommer presenteras.

Nu är Adobes fototävlingen som löpt under sommaren avgjord och de bästa bidragen kan ses med hjälp av förstärkt verklighet i Kungsträdgården i Stockholm.

Enligt rykten ska Samsungs nästa flaggskepp bli först med nästa generations Snapdragon-krets och kan roffa åt sig alla kretsarna i första omgången.