Test: Garageband

Steve Jobs lät oss veta att i USA så finns det minst en person i hälften av alla hushåll som spelar någon form av instrument. Hur statistiken ser ut i Sverige kan jag inte svara med säkerhet på, men med tanke på att Sverige har den kommunala musikskolan så borde inte siffrorna vara sämre här. Med GarageBand så faller ytterliggare en pusselbit på plats i Apple’s programsvit-strategi.

99mac har testat GarageBand
I och med att jag själv jobbar med musik så kändes det naturligt att jag testade programmet för 99mac, men för att ge GarageBand en rättvis prövning så lät jag två musikintresserade högstadieelever på Lemshaga Akademi vara medtestare. Deras kommentarer, samt betygssättning, finner ni längst ner i denna recension.

Om GarageBand
GarageBand innehåller tre olika arbetssätt att skapa musik på. Dels programvaruinstrument som man spelar via ett USB-klaviatur, dels ett loop-bibliotek med färdiginspelade musiksnuttar och till slut även möjligheten att spela in riktiga instrument och sång via ljudingång. Dessa tre sätt fungerar alldeles utmärkt att använda separat eller i kombination med varandra..

Looparna
Kvalitén på looparna i GarageBand är utmärkt. Det låter snyggt och "bra", nästan lite för bra vilket jag kommer att förklara lite senare. Looparna som medföljer installationen av GarageBand är ett axplock ifrån loopbiblioteket som först presenterades i Apple’s program ”Soundtrack”. Känner man att man behöver mer loopar så går det att köpa ”GarageBand Jam-pack” med drygt 2000 nya loopar. Dessutom börjar det dyka upp GarageBand-anpassade loopbibliotek ifrån andra tillverkare än Apple.
Looparna är kategoriserade så att man enkelt kan navigera sig fram till det instrument och den spelstil man letar efter. De är även uppmärkta med orginaltempo och tonart men anpassas automatiskt efter arrangemangets tempo och tonart. Detta fungerar väldigt bra så länge man håller sig inom rimlighetens gräns. Att ta en loop med orginaltempot 130 bpm och använda den i en låt som går i 85 bpm kommer troligtvis inte att låta speciellt bra.

[b]Programvaruinstrumenten[/b]
Programvaruinstrumenten som medföljer innehåller de ”vanligaste” instrumenten som piano, bas, trummor, orgel, gitarr, etc. Även dessa håller hög klass i ljudkvalité och står sig bra i konkurenns med ljuden man hittar i hårdvarusyntar. Dessa spelar man med hjälp av ett USB-klaviatur med inbyggdt MIDI-interface. Det går även att ”klicka” in toner, men det är för tidskrävande för att vara ett vettigt arbetssätt. Därför så rekommenderar jag starkt att man införskaffar sig ett USB-klaviatur för att få full funktionalitet utav GarageBand.

GarageBand innehåller även så kallade virtuella gitarrförstärkare. Där blev jag faktiskt positivt överraskad att det lär så pass bra som det gör. Så har man en elgitarr så kan man leka rockhjälte utan att störa nära och kära i omgivningen.

Garageband är väldigt lätt att arbeta med. Användargränssnittet är pedagogiskt uppbyggt och man kommer snabbt igång även om man aldrig har jobbat med musikproduktion i dator förut. Arrangemanget går längs en tidslinje och man ”bygger på” med instrument tills man är nöjd. På varje kanal kan man även bestämma volym, panorering och använda allehanda effekter som t.ex reverb, komprimering, distortion, etc. När man är nöjd så gör man en mix av låten som läggs in automatiskt i iTunes och kan brännas och göras om till mp3 eller aac så att även kompisarna får ta del av mästervärket.

Omdöme
Jag är mycket imponerad av GarageBand. Detta är en produkt som Apple verkligen har lyckats med. Skaparglädjen är stor och irritationsmomenten få. En perfekt produkt för att väcka den slummrande rockstjärnan i vem som helst. Om jag ska hitta lite saker att klaga på så är det först och främst att kravet på datorns prestanda kan kännas en aning högt. Ju fler instrument och loopar man adderar i sitt arrangemang desto segare blir GarageBand, och har man en lite äldre Mac så blir det snabbt svårjobbat. Jag skrev ovan att jag tyckte att de medföljande looparna och programvaruinstrumenten lät lite för bra. Med det så menade jag att ens arrangemang kan låta lite väl tillrättalagda och låta lite som ”demonstrations-musik” på musikmässor. (något som de två ljudexemplen nedan visar). Men med lite kreativitet och lekande med effekter så kan man få lite mer personlig touch på det hela.

Lyssna:

Jag har under testperioden tillverkat två små låtar som demonstrerar hur GarageBand ”låter”. Dessa kan ni ladda ner här:

99BigBeat.mp3
99Myspys.mp3

Och för er som redan har GarageBand och är nyfikna på hur jag arrangerat dessa låtar så kan ni ladda ner dem här i ”GarageBand-format”.

99BigBeat.zip
99Myspys.zip

[b]Betyg: 4/5[/b]

Betyget blir 4 utav 5 möjliga. Detta är ett program som Apple kan vara stolta över. GarageBand är ett perfekt sätt att börja lära sig musik och musikproduktion och kommer locka många, såväl gamla som unga, hobbymusiker och proffs. Priset är oslagbart, även om det endast hade gällt GarageBand. Nu ingår alla i-apps och Apple’s strategi är lika solklar som genialisk. För 500 kronor får du enkla men kraftfulla program. iMovie för att locka till köp av Final Cut Pro/Express. GarageBand för att locka till köp av Logic Pro/Express och iTunes och iTunes Music Store för att sälja iPods.

Här följer kommentarer ifrån de två elever som också testat GarageBand.

"GarageBand är mycket mer krävande än vad Apple rekommenderar på sin hemsidan. Vi arbetade på en Imac 800 mhz G4 och det ”laggade” väldigt mycket. Vi skulle rekommendera en G5:a.
Ett sort minus var att man inte kan få sina ”tracks” precis där man vill ha dem. Det finns en funktion som tar bort ”rutnätet” men det funkade inte så bra.
I grunden är det ett väldigt enkelt och användarvänligt program. Eftersom att det finns loopar med så behöver man inte ha några erfarenheter av instrumentspel. Men att bara köra loopar blir väldigt enformigt efter ett tag så det är att rekommendera att använda sig av ett eller flera egna instrument också.
Kvalitén på looparna håller en hög klass. Men som sagt måste man ha en bra dator för att man ska kunna ta del av den. Det är väldigt lätt att spela in musik.
Det som skulle kunna bli bättre är att man själv kan bestämma vart man ska ha ljuden mera exakt.
Vi ger GarageBand betyget: 4/5
Minuset var att man inte kunde vara så precis i placerandet av sina ”tracks”.

/Niclas & Anton Åk 8 på Lemshaga Akademi"

Tips!
Programinstrumenten och effekterna använder sig utav Apple’s egna audioplug-in arkitektur som heter AudioUnits (AU). Detta gör att man i GarageBand kan använda andra tillverkares programvaruinstrument och effekter ifall man tröttnar på de som medföljer. Leta runt lite på hemsidor som till exempel

http://www.osxaudio.com
http://www.audiounits.com

Där kan man finna en del gratis effekter och programvaruinstrument.

Ibland missuppfattar Siri vad du försöker säga till henne. Istället för att sucka, och försöka prata med henne igen, kan du korrigera felet genom att skriva.

Efter en granskning som Southern Poverty Law Center (SPLC) har gjort tar Spotify bort vitmaktmusik från sitt musikutbud.

Nya läckor påstås visa bilder på Samsungs kommande storformatstelefon och även zoom-fokuserade kameraegenskaper.

Från och med september kan du sätta in pengar på ditt eget konto med hjälp av Swish om du har Nordnet som bank.

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.