GRANSKNING: Powerbook 15" 1.5GHz

99mac har under ett par dagar tittat närmare på nya PowerBook G4 15" som lanserades den 19 april och började levereras i mitten på förra veckan.

Idag finns PowerBook 15" att få i ett antal olika konfigurationer, vår modell var utrustad med följande:

- 1,5GHz G4-processor (Motorola 7447A)
- 512MB DDR333 SDRAM i 1st SO-DIMM
- ATI Mobility Radeon med 128MB VRAM
- 80GB hårddisk, 4200 varv/min
- Superdrive-enhet (4x)

Konfigurationen ovan kostar ungefär 27.500:- inklusive moms på Apple Store.

Som vanligt ger PowerBook ett gediget första intryck. Till det yttre märker vi inga skillnader gentemot de äldre modellerna. Det verkar vara exakt samma skärm som innan och varken döda pixlar eller "dreaded white spots" syns till. Även kartong och tillbehör är identiska med tidigare dito.

Vad är då nytt med PowerBook?

Snabbare processor
Det första man brukar prata om är CPU-hastigheten, nya PowerBook 15" finns numera att få med1.33GHz eller 1.5GHz G4. Tidigare var det 1GHz eller 1.25GHz som gällde, vilket motsvarar en ökning på 33% för den långsammare modellen och 20% för den snabbare. Huruvida detta går att översätta till ren prestandavinst återstår att se i ett närmare test framöver. Förutom att processorn är snabbare så är den också av ny modell. Det är fortfarande G4 från Motorola som det handlar om, men den nya modellen heter 7447A och ska enligt uppgift ha en funktion för att vid låg belastning automatiskt sänka klockfrekvensen och på så sätt förbruka mindre ström. Som det låter så borde alltså batteritiden bli längre, men detta kommer vi att försöka utreda närmare vid ett senare tillfälle.

Kraftigare batteri
En annan nyhet som borde förlänga batteritiden på riktigt är att det ska sitta ett kraftigare batteri i den nya modellen, 50 Wh jämfört med tidigare 46 Wh enligt Apples specifikation. När vi testar kapaciteten i vårt exemplar med ett kommando i Terminalen så får vi veta att den är 4488, vilket skulle kunna betyda att batteriet i verkligheten bara kan hålla 45Wh. Som jämförelse så kan nämnas att några äldre PowerBooks vi kikat på kommer upp i kring 4000, så att batteriet är kraftigare verkar åtminstone stämma. Att sedan det inte går att komma upp i precis 50Wh är nog att betrakta som normalt vad gäller batterier och angiven kapacitet. I vilket fall får vi ut ungefär 2,5 timmar på varje laddning med full ljusstyrka på skärmen samt AirPort och Bluetooth konstant aktiverat.

Nytt grafikkort
Numera sitter det ett ATI Mobility Radeon 9700 i PowerBook 15", modellen i den äldre generationen heter 9600. Dessutom så kan man nu välja att bestycka kortet med hela 128MB VRAM, vilket vår testmaskin är. Om detta verkligen ger ökad prestanda i annat än spel eller om det bara är ett säljknep återstår också att reda ut framöver. Klart är dock att Quartz Extreme i OS X har nytta av ett stort videominne, speciellt när man har en extra skärm ikopplad. QE använder nämligen OpenGL för att konvertera varje fönster till en textur som läggs i videominnet. Det som inte får plats i VRAM måste läggas i RAM, som arbetar långsammare mot grafikprocessorn. Funktioner som Exposé går också som väntat betydligt smidigare på vår PowerBook jämfört med en äldre variant av PowerBook 17" med 64MB VRAM när vi provar med en 23" Cinema Display. Men återigen, nytta eller skryt - vi lämnar frågan öppen tills vidare.

Snabbare Superdrive och större hårddisk
Superdriven är nu uppe i 4x och hårddisken är 80GB som standard i 1,5Ghz-modellen. Vårt exemplar har den långsammare hårddisk-varianten, 4200 varv/min. Fabrikatet är Fujitsu och buffertminnet är 2MB. Nu är även AirPort Extreme standard på alla PowerBooks, vilket är bra.

Temperatur och ljudnivå
Vår PowerBook 15" blir faktiskt något varm, även när den bara får ström från batteriet. Det är inte speciellt besvärande som exempelvis första generationens PB12" kunde vara i mångas tycke. Men skillnaden jämfört med en 1GHz PB17" är märkbar. PowerBook 17" 1GHz är sval på ovansidan, PowerBook 15" 1,5GHz är ljummen. Det stora problemet kommer dock när strömadaptern är ikopplad och batteriet laddas. Då blir vårt exemplar märkbart varmare, speciellt på vänster sida där batteriet sitter. Eftersom det är svårt att skriftligt beskriva temperatur och hur den upplevs så nöjer vi oss med att konstatera att vårt exemplar blir varmare än tidigare modeller. Undertecknad upplever inte temperaturen som ett stort problem, dock kan det tänkas att personer med anlag för handsvett är av en annan uppfattning.

Vad gäller ljudnivån så är vår PowerBook knäpptyst hittills, vilket är mycket positivt. Tunga applikationer och idogt användande under ett par dagar till trots så har fläkten inte startat en enda gång. Hårddisken är också mycket tystgående.

Mjukvara
PowerBook 15" kommer förinstallerad med Mac OS X Panther och de vanliga i-programmen, inklusive iLife 04 med iDVD och GarangeBand. Nämnas kan också att Classic och samtliga språkpaket också är installerade från början, så för den som vill få ut ett par hundra MB extra ledigt utrymme på hårddisken så rekommenderas en anpassad ominstallation av Panther. Alla medföljande program går sedan att återinstallera med medföljande Software Restore-DVD. Vill man bara göra sig av med onödiga språkpaket så finns bland annat Yuopi Optimizer för detta ändamål.

I övrigt känns vår PowerBook 15" rapp och fräsch. Rent prestandamässigt är det svårt att säga någonting annat utan att göra rena mätningar, detta kommer vi dock att återkomma med. Skärmen är ljusstark och relativt okänslig för betraktningsvinkel. Det bakgrundsbelysta tangentbordet är en häftig finess, även om vi misstänker att den enda gången det kommer till användning är när man ska stila inför andra.

Slutsats

Apple har gjort en snygg och väntad uppdatering av Powerbook G4 serien. Priserna är lägre och leveranserna av dom nya maskinerna tog endast ett par veckor ifrån lanseringen vilket är positivt. Eftersom vi ser förseningar i Xserve G5 leveranserna och uppdaterade Power Macintosh G5 lär vi få vänta ett tag till innan vi får se Powerbook G5.

Vi skrev redan vid lanseringen att flera modeller levereras med alldeles för lite internminne - 256MB i tre modeller och 512MB i toppmodellerna. 99mac rekommenderar en 512MB uppgradering vilket kostar 2.400kr ifrån AppleStore och 1.095 ifrån exempelvis Macoteket.

För den som kan leva utan bakgrundsbelyst tangentbord, 128MB grafikminne och möjligheten att bränna DVD-R skivor i sin bärbara dator är Powerbook G4 15" Combo vårt köptips. Det skiljer flera tusenlappar till toppmodellerna - lägg pengarna på rejält med internminne och roliga tillbehör som en iSight, Airport basstation eller kanske en iPod?

Prisskillnaden på internminne gör att en order ifrån återförsäljare är mest attraktivt - du sparar minst en tusenlapp som du kan använda till annat.

Se våra bilder på nya Powerbook 15" 1.5GHz

Läs mer om 99mac-medlemmarnas åsikter om nya Powerbook G4 – över 300 inlägg redan!

Handla Powerbook G4 ifrån AppleStore

Kommentarer
10 svar

För att inleda den här helgen med några goda skratt bjuder vi på en video med några ungar som får undersöka äldre teknik.

Sju år efter Transmit 4 uppdaterar nu utvecklarna Panic sin omtyckta filhanterare Transmit till version 5.

Apples videoapp Clips uppdateras med Disney-karaktärer så som Kalle Anka och Buzz Lightyear och får också många nya grafiska element.

Nu är det möjligt att betala för Itunes och appar via mobilräkningen också i Sverige – i alla fall om man är kund hos Tre eller Telenor.

Tack till reboot81 för detta #nyhetstips!

Spotify tar bort appar specifikt gjorda för ett antal högtalare och satsar istället på Spotify Connect eller Chromecast Audio.

Den här veckan är det premiär för en opera om Steve Jobs i Santa Fe, USA. Det har tagit två år att förbereda uppsättningen som kommer att köras endast sex gånger.