Test av Koss the Plug / VOICE Pro Eartip

Hörlurar är ett omistligt tillbehör till din iPod. Vi kommer därför att testa olika typer av lurar här på iPod.se. Först ut är The Plug från Koss.

Koss the plug är välkända lurar här på iPod.se. Många rekommenderar dem, varför det känns aktuellt med ett test. Här diskuteras också ofta tillbehöret Pro Eartip. Vi går här till botten med båda.

Koss the Plug
Koss the Plug är slutna lurar som dämpar ut yttre ljud. Pluggarna har lösa rör av plast/gummi och ovanpå dom fäster man skumgummiproppar. Dessa pressas ihop och föres in i hörselgången. Där utvidgar dom sig och utestänger yttre ljud.

Med lurarna följer två olika storlekar skumgummiproppar och fyra proppar i andra storlekar. Dessa är inte formade, meningen är att man ska kunna skära till dom själv.

Skumgummipropparna är ganska stora, så har du smala hörselgångar kan det bli besvärligt att få in dom. Eftersom de pressar kraftigt på hörselgångarna är det lätta att bli trött i öronen. Det gör att i alla fall jag har problem att ha lurarna i länge.

Koss the Plug går förhållandevis djupt in i öronen. Det är lätt hänt att de blir "personliga", alltså att det fastnar skräp m m från öronen på hörlurarna.

Ljudet då? Koss the plug har ett rykte om sig att ha en bra basåtergivning. Jag tycker att basljudet är väl definierat, men inte otroligt starkt. Vad som däremot kan sägas är att mellanregistret och diskanten är otydliga i jämförelse med basen. Ljudet känns något platt, men med en ok bas. Det ska ändå sägas att för de pengar man betalar får man mycket ljud.

Lurarna är robusta, och känslan av att kunna stänga ute yttervärlden är skön. Koss lämnar också livstids garanti för lurarna. Priset för Koss the plug är lågt, enligt Pricerunner 178 kr inklusive frakt.

Problemen med att få lurarna att sitta bra drar ner betyget. Men Koss the plug är ändå en prisvärd lur med ett helt OK ljud.

+
* Stänger ute yttre ljud
* Bra ljud (särskilt basen) för pengarna
* Sitter fast bra, lossnar inte t ex vid jogging

-
* Trycket på hörselgången kan upplevas för starkt.
* Platt diskant och mellanregister

VOICE Pro Eartip
Pro eartip ersätter de svarta skumgummipropparna som följer med Koss the Plug. Pro Eartip har formen hos de populära "granarna", som man ser hos många hörselproppar. De har en grå-beige färg.

Koss the Plugs medföljande proppar är för stora för de flesta öron. Därför var det med förväntning som jag testade Pro Eartip . Men ett stort frågetecken uppstod snart: Hur får man på dessa gummigranar på själva hörlurarna? Hålet i Eartip Pro är på tok för litet.

Jag satte Pro Eartip i press över en dag och gick sedan på uppgiften med våld. Det kändes som den enda framkomliga vägen. Efter en lång stund med gråt och tandagnisslan var granarna på. Men jag fick aldrig Eartip Pro att sitta på helt rätt.

Väl på sitter Pro Eartip bekvämt i öronen. Jag fick dock känslan av att de satt för långt in för att det ska vara riktigt bekvämt. Bärandekomforten ökade ändå många steg med detta tillbehör.

Ytterljud isolerades inte lika kraftigt som vid originalpluggarna. Det kan vara både en fördel och en nackdel.

Jag upplevde bra ljud på vänster öra. Men höger öra var kraftigt dämpat. Och eftersom granarna inte satt rakt och snyggt tog jag av dom. Då fick jag förklaringen: Röret som transporterar ljudet (se bilden) var ihopträngt av det kraftiga trycket från granarna.

Jag tycker det är undermåligt att det ska vara så besvärligt att sätta på detta tillbehör. Om du har turen att få på lurarna på rätt sätt får du ett bra ljud och en bättre bärandekomfort. Men det ska inte vara ett lotteri om man får på pluggarna eller inte.

EDIT: Efter kommentar från 8fps här på forumet har det framkommit att det bästa sättet att sätta på dessa pluggar är att ta av den svarta slangen som går inuti hålen i skumgummipluggarna (se bilden). Pro Eartip sitter ändå bra tack vare sin styvhet.

Enligt förpackningen ska man trä Pro eartip utanpå slangen, men gör alltså inte det.

Dessa nya uppgifter förändrar mitt omdöme om produkten så pass att jag höjer betyget.

+
* Ger mycket bra komfort

_
* Oklara instruktioner för monteringen

Kommentarer
65 svar

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.