Granskning: 30" Apple Cinema HD Display

99mac har nöjet att publicera den första svenska granskningen av Apple 30" Cinema HD Display

Just nu sitter ett tiotal macanvändare runt om i landet och myser framför sina nylevererade 30" Cinema HD Display. Dom har varit så upphetsade över att skärmarna äntligen landat i Sverige att det varit omöjligt att få låna ett testexemplar av Svenska återförsäljare - så vi åkte till Danmark för att klämma på jätteskärmen.

Första intrycket är "jäklar vad stor den är" trots att man var intälld på mötas av en formidabel vägg av pixlar. Trettio tum låter mycket - 76 centimeter låter ännu mer. Med 2560x1600 pixlars upplösning har man 77% större skrivbordyta att använda jämfört med föregångaren 23" Cinema Display HD. Jag har haft förmånen att använda en tjugotretummare det senaste året och man får ständigt höra kommentarer ifrån förvånade besökare som tycker skärmen är minst sagt enorm.

Att placera en 30" Cinema Display på ditt bord är som att parkera en Hummer SUV i vardagsrummet. Du ber om uppmärksamhet. Det ser helt enkelt sjukt coolt ut. På bilden nedan ser du en jämförelse mellan (ifrån vänster) 30", 23" och 20".

Känns inte så kul med nyinköpta tjugotummaren nu va?

För den som gillar stort skrivbord på datorn är detta lösningen på dom flesta problem. Du kan utan problem jobba i tre program och samtidigt ha exempelvis iChat kontaktlistan aktiv. Bildkvaliteten är i nivå med tidigare Cinema Displays - vi såg inte någon skillnad i jämförelse med den 23" skärm som stod brevid. Som ni kan se på bilden ovan är betraktningsvinkeln mycket god.

Den som har mycket vill ha mer - du vänjer dig med en större bildskärm och snart vill du ha ännu mer. Titta på utvecklingen för platta skärmar där "normalskärmen" har växt ifrån 1024x768 till 1280x1024 och idag är Apples minsta skärm 20" med 1680x1050 pixlar.

Denna jätteskärm kräver dubbla DVI-anslutningar i formen av dual-link DVI, kort sagt en dubblerad kabel. Du behöver dessutom ett riktigt fett grafikkort - ett Nvidia 6800 Ultra satt monterad i datorn utrustat med dubbla dual-link DVI-anslutningar. Du kan alltså köra två stycken 30" skärmar brevid varandra om du tycker att det bränner för mycket i plånboken.

Du kan se på bilden ovan att kortet är gigantiskt med rejäl kylning som gör att kortet kräver dubbla kortplatser! För att verkligen kunna pressa kortet krävs testprogramvaror eller spel, i vardagligt bruk är uppdateringarna blixtsnabba. Kortet är utrustat med 256MB grafikminne - lika mycket som internminnet i en standardutrustad Powerbook! En viktig detalj är att detta grafikkort kräver en Power Macintosh G5 för att fungera.

Priset för bildskärmen är 36.995kr och bildskärmskortet kostar 6.495kr - priser inkl moms.

Är den värd pengarna?

Det här är en högst individuell fråga - för den som har pengarna och vill vara värst är det bara att beställa idag. Personligen uppskattar jag rejäla bildskärmar före datorprestanda och skulle definitivt satsa mer på bildskärmarna än på en snabbare dator. Däremot måste fråga sig om man ska satsa på två 23" Cinema HD Displays istället. Min kollega Arvid har en 2x2GHz G5 med dubbla 23" och det är en helt fantastisk arbetsmiljö som faktiskt erbjuder fler 12% pixlar totalt än en 30" skärm.

Prisjämförelse för dig som ska köpa en ny utrustning:

- 30" Cinema Display inkl Nvidia 6800 Ultra: 43.490kr
- 2st 23" Cinema Display: 44.990kr

Inom kort kommer dom flesta AppleCenters runt om i landet ha dessa skärmar för demonstration och jag kan rekommendera ett besök - jag slår vad om att du kommer säga "Wow!".

<a href=http://tracker.tradedoubler.com/click?p=11612&a=294802&epi=99macfront&url=http://store.apple.com/Apple/WebObjects/swedenstore?productLearnMore=M9179>Läs mer på Apples hemsida</a>

Kommentarer
42 svar

Med Honor 9 vill det Huawei-ägda mobilmärket bli nummer ett bland Europas unga konsumenter, och detta ska göras med dubbla kameralinser och blankpolerade färger.

Apple köper upp Sensomotoric Instruments och får därmed teknik för ögonspårning. Tekniken innefattar både virtuell och förstärkt verklighet.

Den europeiska kommissionen dömer Google till rekordböter och ålägger bolaget att ändra sina sökalgoritmer för att inte missgynna konkurrerande tjänster.

Med IOS 11 blir IOS världens största plattform för förstärkt verklighet. Apple har släppt ramverkat AR Kit till utvecklare som visar upp möjligheterna i flera videoklipp.

Som utannonserat under WWDC har Apple nu gjort en första betaversion av IOS 11 för Iphone och Ipad tillgänglig för allmänheten.

Gör telefonen till en livräddare

Skaffa dig ett medicinskt ID

IOS innehåller en enkel funktion som kan rädda ditt liv. Har du inte redan aktiverat och fyllt i ditt medicinska ID berättar vi hur du gör här.