TEST: Apple 30" Cinema HD Display

Jag har testat Apples bildskärmsmonster Apple Cinema Display 30" under en vecka som varit väldigt intressant på flera sätt. Olika användare har olika behov av hårdvara. Personligen är jag beroende av stora bildskärmar - jag skulle gladeligen välja en långsammare dator i utbyte mot fler tillgängliga pixlar. Jag vet många som tycker precis tvärtom, därför ska du läsa detta test och dra dina egna slutsatser.

Efter någon veckas användande kan jag bekräfta att alla som sett bildskärmen på mitt skrivbord sagt ungefär samma sak - den gör ett intryck som få andra prylar kan ge. Men hur är den att använda i dagligt bruk? Jag ska erkänna att jag ändrat åsikt två gånger under testperioden, läs mer nedan!

Historia

Sedan Apple lanserade den ursprungliga Apple Cinema Display 22" i September 1999 har man gång på gång slagit världen med häpnad genom att lansera större och mer högupplösta bildskärmar. Den ursprungliga Cinema Display hade DVI-anslutning men i Juli 2000 valde Apple att introducera ADC-kontakten som trollade bort flera kablar ifrån skrivbordet men även all kompabilitet med omvärlden inkl den egna Powerbook-serien.

I somras erkände man att ADC var ett misstag och gick tillbaka till DVI-anslutningar på alla modeller i samband med att den senaste generationen Cinema Display bildskärmar lanserades i 20", 23" och 30" storlekar.

Megapixelbehovet ökar

I takt med att stora LCD-bildskärmar sjunkit i pris har allt fler uppgraderat ifrån 800x600 och 1024x768 till högre upplösningar. Anmärkningsvärt är att Apple idag inte levererar bildskärmar mindre än 20" och med lägre upplösning än 1680x1050 vilket är mer än toppmodellen erbjöd fram till 2002.

Revolutionen inom digitalkameror har gjort att många producerar bilder i 3 till 6 megapixel fast den egna bildskärmen bara stödjer en bråkdel. Idag använder många program flera former av paletter och småfönster vilket ökar behovet av stor skrivbordsyta. För den som använder Dreamweaver MX, Photoshop CS, ett par browserfönster, en IM-klient och kanske ytterligare ett par klienter blir det snabbt trångt.

Utvecklingen är självklar - om ett par år är 20" standard på stationära datorer och dubbla skärmar kommer bli vanligare. Alla Power Macintosh G5 levereras med dubbla bildskärmsutgångar nuförtiden.

Apple Cinema Display 30"
När jag först fick se denna jätteskärm i början på November presenterade vi en granskning med dom första intrycken. Det är svårt att inte hoppa till över hur stor bildskärmen är - vi skrev: "Att placera en 30" Cinema Display på ditt bord är som att parkera en Hummer SUV i vardagsrummet. Du ber om uppmärksamhet. Det ser helt enkelt sjukt coolt ut."

För någon vecka sedan skrev vi om Nvidia GeForce 6800 Ultra grafikkortet som är ett av två grafikkort som fungerar tillsammans med denna skärm. Anledningen är att den höga upplösningen kräver Dual-Link DVI vilket i praktiken är dubbla bildskärmskablar integrerade i en.

Vi var inte helt övertygade kring Nvidiakortet eftersom det höjer ljudnivån ifrån datorn markant. Tack vare en relativt lång bildskärmskabel och möjligheten att ansluta alla tillbehör direkt in i skärmen behöver man inte ha datorn speciellt nära, det räddar intrycket något.

För den som inte spelar 3D-spel eller använder hårdvarurendrering i exempelvis Apple Motion tillför inte grafikkortet mer än oljud och möjligheten att använda denna bildskärm. Förhoppningsvis kommer nästa generation Power Macintosh G5 erbjuda standardmonterade grafikkort med Dual-Link DVI.

Cinema Display har en inbyggd Firewire 400 och USB2 hub med två kontakter vardera. Det gör att man kan ansluta en iPod, DV-kamera, tangentbord och skrivare samtidigt direkt in i skärmen. Min Power Macintosh G5 står på golvet under skrivbordet så att jag slipper höra surrandet.

Strömförsörjningen sker inte längre genom datorn (ADC) utan en liten kontakt på bildskärmskabeln går till en liten vit strömadapter á 150 watt.

Skärmen går att vinkla i -5 till 25 grader för att passa din arbetsplats. Storleken gör dock att vinkeln till bortre hörnen inte blir optimal hur man än vrider skärmen. Det finns standardiserade VESA-fästen för den som vill montera skärmen i en bildskärmsarm eller på väggen. Skärmens bredd gör dock att det är nästan omöjligt att ställa in en perfekt vinkel. Hur man än sitter finns skärmens ytterkanter så långt bort att man tvingas vrida huvudet.

- bild ifrån sidan -

I skärmens högerkant finns tre knappar för öka/minska ljusstyrkan samt en strömknapp. Den sistnämnda går att programmera genom systeminställningarna - tre alternativ finns: slå av/på endast bildskärmen, försätta hela datorn i vila eller "ingenting". Jag lyckades aldrig sätta datorn i vila genom denna strömknapp (testdatorn är en Power Macintosh G5 1.8 rev A) vilket irriterade något.

Kvaliteten på bildskärmen känns som mycket god. Skärmen är är ljusstark (den lyser upp ett rum på 15m2 helt själv) och har jämna färger över hela ytan. Jag har inte sett några tendenser mot rosa som rapporterats på vissa 23" bildskärmar. Jag har satt ljusstyrkan till cirka 75% för att få en behaglig nivå - vid högsta ljusstyrka blir det för hög kontrast i min arbetsmiljö.

Vi har använt bildskärmen för filmvisningar och då imponerar skärmen stort. På den översta bilden ser du den ordinarie TV/Video som tjänstgör under filmkvällarna, den blev utklassad av denna jätte. Om du funderar på att välja 30" Cinema Display som en ersättare till en Plasma TV vill jag ändå påminna om priset och avsaknaden av inbyggd tuner. Det går att köpa en tuner som ansluts i datorn men det blir inte lika smidigt som en riktig tv. Kom ihåg att en 42" Plasma kostar minst 10.000 mindre än denna skärm men att den har för låg upplösning för att användas som datorbildskärm.

78% större men ändå inte
Jag har använt 23" Apple Cinema HD under lång tid och därför var bytet till 30" väldigt intressant. Skärmen har 78% fler pixlar tillgängliga totalt men det är faktiskt en siffra som lurar dig något. Den tillgängliga bredden har bara ökat med 33% ifrån 1920 pixlar till 2560 pixlar - ökningen är mindre än ett normalt browserfönster, något att tänka på.

1600 pixlars höjd är enormt mycket och man får ett annat perspektiv på webbsidor eftersom man ofta får hela sajten synlig på en gång utan att behöva scrolla nedåt.

Den som köper en 30" Cinema Display är troligen väldigt sugen på att "äntligen få plats" med alla applikationer parallellt och där måste jag tyvärr göra dig lite besviken. Det är nämligen ganska svårt att använda ytan optimalt utan outnyttjade områden. Jag kan köra Dreamweaver och en browser sida-vid-sida med Photoshop i bakgrunden utan problem men där är det stopp.

Se skärmbild i full storlek 2560x1600 pixlar

Dubbla skärmar är alternativet

Många program vill äga hela bildskärmsytan (oavsett hur stor skärmen är) och lösningen är dubbla bildskärmar. Vi har testat flera olika kombinationer för att hitta en optimal arbetsmiljö. För ungefär samma pengar som du lägger på en 30" Cinema Display och Nvidia GeForce 6800 Ultra kan du även välja två 23" Cinema Display istället. En jämförelse:

30" Cinema Display: 2560x1600 - 4.1 megapixel
Dubbla 23" Cinema Display: 3840x1200 - 4.6 megapixel

Förutom att du får två bildskärmar separerade ifrån varandra (en skärm kan köra Final Cut Pro, Logic, Dreamweaver eller vilken applikation du nu främst använder)

Om du aldrig jobbat med dubbla bildskärmar kan det ta en viss tid innan du vänjer dig. Personligen har jag inga problem men jag har hört många säga att det är frustrerande. Gå till ditt lokala AppleCenter och testa innan du köper.

Apple Cinema Display jämförelse
Modell, upplösning, megapixel

Powerbook/iBook 12" - 1024x768 - 0.8 megapixel
Powerbook 15" - 1280x854 - 1.1 megapixel
Powerbook 17" - 1440x900 - 1.3 megapixel

Apple Cinema Display 20" - 1680x1050 - 1.8 megapixel
Apple Cinema Display 22" - 1600x1024 - 1.6 megapixel
Apple Cinema Display HD 23" - 1920x1200 - 2.3 megapixel
Apple Cinema Display 30" - 2560x1600 - 4.1 megapixel

Dubbla skärmar:
Dubbla Cinema Display 20" - 3360x1050 - 3.5 megapixel
Dubbla Cinema Display 23" - 3840x1200 - 4.6 megapixel
Dubbla Cinema Display 30" - 5120x1600 - 8.2 megapixel

Teknisk information
Namn: 30" Apple Cinema HD Display
Skärmstorlek: 30" eller 76 cm diagonalt. 64,5 cm användbar bredd.
Upplösning: 2560x1600. Lägre upplösningar är möjliga men likt andra LCD-skärmar kräver detta interpolering, vilket ger en sämre bildkvalitet
Färger: 16.7 miljoner färger
Visningsvinkel: 170 grader både horisontelllt och vertikalt
Kontrast: 400:1
Bildpunkter: En pixel är 0,25x0,25 mm
Övrigt: Kräver en Power Macintosh G5 samt Nvidia GeForce 6800 GT eller Ultra grafikkort.

Slutsats
Jag skrev tidigare att jag ändrat åsikt två gånger under min vecka. När man får hem denna jättelika svarta kartong är förväntningarna i topp och första intrycket är ren kärlek. Men efter en par dag kände jag att det var svårt att utnyttja skärmens storlek och irriterade mig på skärmens bredd som tvingade mig att vrida huvudet varje gång Proteus började blinka. Jag började tänka för mig själv: "Är skärmen för stor?"

Efter en vecka insåg jag att jag blivit beroende. Min gamla 23" Cinema HD Display kändes plötsligt liten för att inte tala om 17" skärmen på min Powerbook. Hade jag verkligen använt en så liten skärm förut? Om jag inte fått denna beroendekänsla hade betyget bara blivit en trea totalt - på grund av priset och kravet på Nvidia 6800-kortet.

Priset på denna bildskärm kommer garanterat sjunka rejält under 2005 och det är troligt att nästa generation Power Macintosh G5 har Dual-Link DVI som standard, då sparar du många sköna slantar.

Min slutsats är att den som vill vara värst på kontoret eller använder en huvudapplikation som vill ha mycket plats ska köpa en 30" Cinema HD Display. Vill du ha mer skärmyta för samma pengar ska du välja två 23" Cinema HD Display och använda det standardmonterade grafikkortet.

För & nackdelar

+ Imponansfaktor
+ Största bildskärmen på marknaden
+ Design
+ Kvalitetskänsla

- Priset
- Priset
- Kräver speciellt grafikkort
- Bredden kan störa

<IMG SRC=/testlabbet/pics/logo/web/test4.gif>

<a href=http://tracker.tradedoubler.com/click?p=11612&a=294802&epi=nyhet&url=http://store.apple.com/Apple/WebObjects/swedenstore?productLearnMore=M9179>Läs mer på AppleStore</a>

Fotnot: Jag har inte haft tillgång till vår ordinarie kamerautrustning och därför är antalet bilder av lite sämre kvalitet än vanligt, ska komplettera detta senare.

Kommentarer
19 svar

Ida och Amanda har tagit över studion och pratar bland annat om nästa Iphone, Ipad Pro och fri surf på semestern. Missa inte!

För att inleda den här helgen med några goda skratt bjuder vi på en video med några ungar som får undersöka äldre teknik.

Sju år efter Transmit 4 uppdaterar nu utvecklarna Panic sin omtyckta filhanterare Transmit till version 5.

Apples videoapp Clips uppdateras med Disney-karaktärer så som Kalle Anka och Buzz Lightyear och får också många nya grafiska element.

Nu är det möjligt att betala för Itunes och appar via mobilräkningen också i Sverige – i alla fall om man är kund hos Tre eller Telenor.

Tack till reboot81 för detta #nyhetstips!

Spotify tar bort appar specifikt gjorda för ett antal högtalare och satsar istället på Spotify Connect eller Chromecast Audio.