Test av tre olika iPod mini fodral

När jag blev med iPod, insåg jag snabbt att jag ville skydda den lilla krabaten. Jag konstaterade dock snabbt att marknaden översvämmades med produkter som lovar att göra just det. Tillåt mig att presentera en ypperligt enkel recension av tre stycken fodral, nämnligen Xskn exo3mini, Xrap och iPod Sock. De har alla samma syfte, men är byggda på olika sätt och med olika resultat.

XSKN exo3mini

Det här fodralet är gjort av silikon. Den finns i flertalet färger, de jag har är ”Ice” och ”Snow”. Ice är den halvtransparenta. Xskn är byggd så att den skyddar klick-hjulet, men inte skärmen. Det går dock att köpa till ett skärmskydd, vilket jag också gjorde, men dels passar det ganska dåligt (sticker upp ovanför skyddet) men framför allt gör det så att det är omöjligt att läsa av skärmen från vissa vinklar. Dockkontakten, hörlursutgången och hold knappen är även de blottade. Att installera minin i fodralet är mycket enkelt, och passformen är god. För de som vill ha iPoden runt halsen, möjliggör detta fodral att man fäster ett nyckelband eller dylikt i den lilla öglan uppe i vänstra hörnet (se bild).

Den semitransparenta låter iPodens fagra färg skina igenom på ett diskret sätt, minin ser fortfarande läcker ut med fodralet på. Den vita modellen passar bra för dem som gillar den klassiska iPod-färgen. Silikonet gör att man får ett bra grepp om paketet, även om känslan i klickhjulet försvinner. Att scrolla går dock fortfarande mycket bra.

Det här fodralet tycker jag är mycket bra. Nackdelarna är att skärmen är oskyddad, och att känslan i klickhjulet som sagt blir sämre. För $9.50 anser jag att det här är ett givet köp för alla som letar efter ett silikonfodral och kan dras med de brister som finns.

Fördelar

 1. Skyddar iPoden bra

 2. Dockkontakten går att ansluta med fodralet på

 3. Billig

 4. Fästögla för nyckelband

 5. Ligger mycket bra i handen

Nackdelar

 1. Skyddar inte skärmen

 2. Hold-knappen är svår att använda

 3. Passformen är bra, men inte perfekt

 4. Silikonet drar till sig smuts

Betyg: 4/5

XRAP

Det här är verkligen ett enkelt fodral. När jag såg det först trodde jag nästan det var ett skämt (!). Fodralet är helt enkelt gjord av mycket tunn heltransparent plast, endast 0,3 mm tjockt och skall därför enligt tillverkaren som enda fodral fungera ihop med bältesklämman. Principen för installationen är lika enkelt som fodralet i sig, tryck bara ner iPoden i plastfodralet. I praktiken krävs det dock lite pill (läs: våld) för att få ner iPoden. Men man får snits på det efter ett par gånger.

Som synes skyddas inte de nedre hörnen på minin, och dockkontakten är inte åtkomlig. Däremot skyddar fodralet både klickhjulet och skärmen, vilket är mycket positivt! Dessutom fungerar klickhjulet väldigt smidigt med det här fodralet. Ovansidan är dock dåligt skyddat, men fördelen är att hold-knappen är lättåtkomlig. Dessutom lär alla toppmonterade tillbehör fungera utan några problem. Det som ser ut som smuts på linsen, är i själva verket smuts på fodralet. Märkligt nog levererades det med några tråkiga fläckar som inte gick bort av tvätt i varmvatten.

Kan man då montera den i bältesklämman? Jag har aldrig varit vän av bältesklämman, och med den här plastbiten på blir det om än ännu svårare att trycka fast den. Men visst går det!

Slutsatsen är att det här är ett billigt fodral som trots allt gör sitt jobb. Samtidigt som jag trivs med att den skyddar skärmen, blir jag negativt överaskad över att hörnen lämnas utan skydd och de trista smutsfläckarna. Använder du bältesklämman, köp den här prylen. För $6.50 kommer du slippa många tråkiga repor. Annars tycker jag inte det är något givet köp.

Fördelar

 1. Skyddar skärmen och klickhjulet

 2. Fungerar med bältesklämman

 3. Gör inte spelaren klumpig

 4. Priset

Nackdelar

 1. Enkel konstruktion som inte skyddar toppen, samt nedre kanterna

 2. Levererades smutsigt

 3. Dockkontakten är blockerad

Betyg: 3/5

iPod Socks

Nu kommer vi till det sista fodralet, och det som förmodligen väckt mest uppmärksamhet: iPod Socks. Levereras i sex olika färger, eller om man är snål som jag – endast den färgen man beställde från eBay, i mitt fall grå. Det tvåfärgade tyget känns mjukt och bekvämt i handen, och ser onekligen mysigt ut. Installationen är Apple-enkel, och som väntat ligger minin som smäck i sockan.

Den stora nackdelen är givetvis att man måste ta upp iPoden för att kunna hantera den. Detta går dock väldigt smidigt, och man lär sig att ta upp den bara tillräckligt mycket för att kunna navigera etc. utan problem och utan att dra upp hela minin.

Sockan är verkligen urläcker, och ger ett väldigt omfattande skydd av minin. En verklig kompis till minin, men en fjärrkontroll är verkligen att rekommendera tillsammans med sockan. Designen är klockren och Appleloggan matchar iPoden. Detta fodral blev jag mest positivt överaskad av. Om man inte pillar konstant på minin, är det här ett givet köp.

Fördelar

 1. Skyddar hela iPoden

 2. Kompitabel med alla iPods

 3. Snyggt

 4. Går snabbt att ta i och ur iPoden

 5. Bra byggkvalité

 6. Köper man paketet så får man en matchande färg

Nackdelar

 1. Går ej att hantera iPoden utan att ta upp den

 2. Måste ta ur iPoden ur sockan för att ansluta dockkontakten

 3. Priset, och man behöver knappast sex stycken

Betyg: 4/5

Nå, nu har vi tittat närmare på tre olika skydd som alla har olika användningsområden. Hoppas att recensionen var till nytta för någon.

Tack till min gröna mini som villigt ställde upp i lite poser, och Photoshop för att man kan urskilja vad som finns på bilderna.

Ni får gärna kommentera eller ställa frågor!

Enligt rykten ska Samsungs nästa flaggskepp bli först med nästa generations Snapdragon-krets och kan roffa åt sig alla kretsarna i första omgången.

För alla som använder Chrome eller Googles sökapp i Android går det nu att få en förhandsvisning av Youtube-klipp.

Leveranstiden minskar nu ytterligare för att få hem de trådlösa hörlurarna Airpods från Apples nätbutik. Köpsugna spekulanter behöver nu vänta blott ett par veckor på att få hem sina exemplar.

Google kan ha ett par smarta hörlurar likt Apples Airpods på gång. Lite snokande i en betaversion av en Google-app bjuder på referenser till ett par hörlurar med Google Assistant.

Googles nästa version av Android kommer som rykten har påstått att döpas efter den välkända kakan Oreo.

Ibland missuppfattar Siri vad du försöker säga till henne. Istället för att sucka, och försöka prata med henne igen, kan du korrigera felet genom att skriva.