TEST: iPod nano

<p align=left>Foto: Mats Björnström</p>

99mac och iPod.se presenterar det första svenska testet av iPod nano

Det har varit väldigt knepigt att få tag i en iPod mini under dom senaste månaderna - hyllorna har gapat tomma hos landets 120 iPodförsäljare. När Apple avslöjade att någon stort var på gång - det mest revolutionerande sedan den ursprungliga iPoden lanserades var det många som fick höga förväntningar.

Svaret blev iPod nano - tunnare än en penna, 42 gram lätt och utrustad med en knivskarp färgskärm ser den ut som Apple har lyckats överträffa förväntningarna ännu en gång. 99mac har testat nykomlingen.

iPod nano levereras i en traditionellt snygg förpackning i svart. All text och logotypen är skrivet i reflektivt silver och bildytan är präglad så att den sticker ut lite. Lådan är liten och när man öppnar locket tittar nano fram - första reaktionen är att den är mindre än man förväntat sig. Förutom själva musikspelaren medföljer vita hörlurar, en USB dockkabel och en liten plastbrygga som gör det möjligt att docka en nano i en vanlig iPod docka.

Bildskärmen är knivskarp och känns overkligt bra på en så liten spelare. Den har upplösningen 176x132 pixlar och strax under 4 cm stor diagonalt. För dig som provkört en iPod photo är färgskärmen inget nytt men för oss andra är det en rejäl förbättring mot tidigare monoskärmar.

Vi testade både en vit 4GB och en 2GB modell och dom ser identiska ut. Ryktet säger att alla svarta iPod nano är reserverade för AppleStore under dom första två månaderna, vi får se om det stämmer. Ljudkvaliteten är identisk med tidigare iPod mini såvitt vi kan bedöma med originalhörlurarna. Apple anger att 2GB modellen sparar cirka 500 låtar och 4GB modellen upp till 1000 låtar. Det förutsätter att man inte använder flashminnet till att spara foton eller andra filer.

Hörlurarna är i stort sett identiska med tidigare hörlurar och ansluts i nedre högra hörnet av nano. Dockkontakten har inte förändrats så du kan fortfarande använda dina tidigare kablar och eventuell docka med den medföljande plastbryggan.

Gränssnittet är väldigt snabbt och smidigt även för att bläddra genom bilder. En SonyEricsson T630 framstår som en riktig dinosaurie i jämförelse med en nano - intressant hur fort utvecklingen går!

Mats sa "nano sätter direkt ribban för musikspelare, allt annat blir löjligt efter detta" och det är lätt att hålla med.

Steve Jobs menade allvar - nano är verkligen tunnare än en blyerspenna. 6,9 millimeter tunn och 9x4 cm hög/bred.

Apple har tagit fram en hel del nya tillbehör till nano. Roligast är nog hörlurarna med inbyggd snodd som man fäster i dockkontakten. Då hänger själva spelaren runt halsen och du slipper hörlurssladdar som hänger i vägen. Naturligtvis ingår inte detta i förpackningen utan du får investera ytterligare 375 kronor för hörlurarna.

Det ingår inte heller någon laddare utan laddning måste göras från din Mac eller PC med den medföljande USB-kabeln. Detta har gjort att väggladdaren för iPod har blivit en riktig bästsäljare hos landets återförsäljare för cirka 275 kronor.

Ytmaterialet är så blankt att man helst skall bära vita handskar för att göra fingeravtryck - ser inte helt dumt ut med Michael Jackson look trots allt. En iPod mini är betydligt lättare att hålla i fräscht skick genom sin yta av borstad metall, en detaljmiss av Apple?

Tråkigt på bussen? iPod nano är utrustad fyra spel som är halvroliga: brick, parachute, solitaire och music quiz. Du har dessutom en inbyggd kalender, adressbok och världsklocka att använda.

Priset för iPod nano är 1.995kr för 2GB eller 2.495kr för 4GB versionen, priserna inkluderar moms. Spelaren känns välbyggd och ger ett "dyrt" intryck. Priset är något högre räknat i kronor per GB än för iPod mini som nu utgår ur sortimentet.

Jag som knappt använder min nuvarande iPod mini 4GB har svårt att inte lägga en order idag. Den som kämpat för att få tag på en iPod mini under sommaren har fått sin belöning för väntandet - den som väntar på något gott...

Vi kan inte ge något annat än högsta betyg för iPod nano.

Köp iPod nano idag från AppleStore:
http://www.ipod.se/ipodnano/

Kommentarer
93 svar

Den 16:e augusti kommer Nokia och HMD presentera sin nästa flaggskeppsmobil i London.

Roomba-dammsugare har inte bara samlat upp damm åt användarna, de har också kartlagt bostäderna. Nu vill Irobot sälja kartadatan för att förbättra smarta hemmet-tjänster och produkter.

Den fjärde betaversionen av IOS 11 för utvecklare har precis släppts. Betan innehåller uppdateringar av notiscenter, ikoner, Airdrop med mera.

Microsoft förtydligar nu att Paint inte kommer att försvinna, men att det kommer flytta till Windows Store där det kan laddas ned gratis.

Apple uppges köpa utrustning och investera i forskning och utveckling av OLED-teknik.

IOS 11 kommer med en glädjande nyhet för Wifi-surfare. Apples kommande mobila operativsystem kommer att föredra 5 GHz-nätverk över 2,4 GHz.