Test av YamiPod 0.83

På senaste tiden har det kommit allt fler tredjepartsprogram till iPoden, varav en del klarar att kopiera låtarna tillbaka till datorn. Jag har tagit mig en titt på YamiPod, ett freeware-program som finns till Windows, Linux och MacOS X och som fungerar för alla generationer och modeller av iPod. Jag har kört det under Windows XP och OS X 10.3, Linux-versionen har jag tyvärr inte haft möjlighet att testa.

YamiPod kräver ingen installation, och kan därför läggas direkt på iPoden och köras därifrån. Enda kravet är att iPoden är inställd på hårddiskläge. Programmet har lånat utseendet från iTunes, men första intrycket är ett ganska plottrigt fönster som visar allt innehåll på iPoden. Jag saknar dock direkt iTunes mappfält.

Programmet hanterar både mp3- och aac-filer. För att föra över låtar till iPoden används dra-och-släpp-metoden, men för att kopiera från iPoden till datorn måste man markera låten och antingen högerklicka, eller gå via menyn.
En sökfunktion finns, men är gömd i menyn och inte lika snabb och smidig som iTunes egen sökfunktion.
Att ändra låtinformationen är enkelt, men det saknas ett snabbkommando för detta. Man kan dock ställa in så att man vid dubbelklick kommer in i låtinfo-fönstret, fast själv föredrar jag att låten spelas om man dubbelklickar på den.

YamiPod kan köras under MacOS X 10.2-10.4, Windows 98SE/Me/2000/XP/2003 samt Linuxdistributioner med GTK 2.0. Tidigare fanns även en version för MacOS 9.2, men enligt hemsidan var den buggig. Eventuellt kan man kontakta upphovsmannen för att få tag på en sådan version.

Som tidigare nämnts så krävs ingen installation, och iPoden hittas automatiskt, men programmet tar ganska lång tid att starta. Första gången jag körde YamiPod fick jag ett felmeddelande som stängde programmet, men lyckades få igång det till slut. Efter kontakt med upphovsmannen konstaterades dock att det berodde på att jag även använder Anapod för att hantera iPoden.

YamiPod stöder spellistor, även On-the-go-listor, och de kan importeras och exporteras som .pls och .m3u. Spellistor och låtlistor kan exporteras till html eller ren text. Man kan dock inte markera en låt direkt i spellistan, utan måste välja 'View song', vilket gjorde mig lite förbryllad till att börja med. Låtar som saknar viss låtinfo får ett 'Unknown' inlagt i det fältet, vilket jag direkt ogillar, då jag väljer att ha albumfältet tomt på vissa låtar, t.ex. singlar. När man hoppar mellan olika artister, spellistor eller album så markeras alltid någon låt, men detta verkar ske utan någon logik. Man tycker ju att översta låten, om någon, skulle markeras men så är inte fallet.
Programmet har stöd för RSS och podcast, funktioner som jag dock inte har testat, och det har en inbyggd musikspelare till skillnad från t.ex. Anapod, som kräver en extern spelare.

YamiPod lägger sig alltid över alla andra fönster, i alla fall på Windows-versionen, och det finns ingen inställning som ändrar på detta. I stället får man minimera programmet om man vill använda det som musikspelare, vilket inte gör så mycket då det vid varje låtbyte kommer en liten popup-ruta som visar vilken låt som spelas.

Programmet har även stöd för låttexter (lyrics) och dessa ska kunna laddas ner automatiskt från internet. Själv fick jag inte denna funktion att fungera på Windows, och det hängde programmet så allvarligt att det krävdes en omstart av datorn.

I YamiPod finns verktyg för att ta bort dubletter bland låtarna, och för att hitta borttappade låtar som av någon anledning försvunnit ur iPodens databas men som egentligen ligger kvar fysiskt på iPoden. Funktioner som kan vara bra att ha om oturen skulle vara framme.

Man kan egentligen göra det mesta med YamiPod, men jag skulle ändå inte rekommendera någon att kasta ut iTunes för det här programmet. Det känns lite knöligt och småbuggigt, och jag tycker inte att jag känner mig hemma i gränssnittet. Det är dessutom förvånansvärt trögstartat för att vara så litet. Det positiva med programmet är dock att det är så smidigt att ta med sig, en enda fil som kan ligga på iPoden och köras direkt därifrån.

+
* Freeware
* Litet, kräver ingen installation
* Stöder kopiering från iPoden till datorn
* Finns till ”alla” operativsystem.

-
* Buggigt, t.ex. lyrics fick Windows att krasha
* Trögstartat
* Knöligt gränssnitt
* Kan inte markera låt i spellista, utan måste välja Show först.

Länk till YamiPod

Kommentarer
20 svar

Amanda, Ida och Andreas snackar program som dött och återuppstått, hur många Iphone-event det egentligen ska vara i höst och hur gärna eller ogärna vi vill att företag säljer kartdata över våra hem.

Det är nu 30 år sedan som Rick Astley släppte sin dunderhit Never Gonna Give You Up som senare kom att bli ett stort internetfenomen.

I framtiden kan det vara möjligt att använda Samsung Pay på andra enheter än Samsung-telefoner.

Nu är dagen är kommen. Apple har plockat bort Ipod Nano och Ipod Shuffle från sina sajter runt om i världen. Ipod Touch är ensam kvar med ny lagring och nytt pris.

Hur mycket kan du egentligen om röstassistenterna som finns i mobilen, hemmet och på vita duken? Testa här!

En miljard användare använder nu Whatsapp varje dag. Bara förra året var det en miljard aktiva användare per månad.