Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

TEST: Nya Powerbook G4 17"

När Apple lanserade den första Powerbook G4 17" modellen på MacWorld Expo i Januari 2003 var det många som skakade på huvudet. Kan någon verkligen bära runt på en bärbar dator som är så stor?
99mac gjorde det första svenska testet och konstaterade att man faktiskt fick plats med en kaffekopp vid sidan av tangentbordet!

Idag uppdaterar Apple både Powerbook G4 15" och 17" med nya bildskärmar som största trumfkort.
Sjuttontummaren har numera 1680x1050 upplösning precis som Cinema Display 20" och femtontummaren har numera 1440x900 punkter att tillgå. Bildskärmen är relativt känslig för betraktningsvinkeln - du bör sitta rakt framför skärmen för att undvika skiftningar i kontrast och färg. En jämförelse med förra generationens 17" bildskärm visar att den nya skärmen är något ljusare än tidigare men det är inte någon markant skillnad såvitt vi kan bedöma.

Den högre upplösningen gör datorn bara trevligare enligt mig - hade Apple valt att köra full HD upplösning 1920x1080 hade antagligen användare börjat klaga - fler än jag har nog testat bärbara PC-datorer med 15" skärm och 1600x1200 upplösning vilket oundvikligen slutar med huvudvärk framåt eftermiddagen. Grafikkortet är ett ATI Radeon 9700 med 128MB grafikminne precis som tidigare - kortet stödjer Apples stora 30 tums Cinema Display.

Om du är ute efter att skryta blir det knepigt - ingenting avslöjar att du sitter med den senaste Powerbookmodellen så länge du inte lyfter på locket. Under locket hittar två två små plastpluttar och detta är enda exteriöra skillnaden mellan gammal och ny. Imponera genom att känna till denna lilla detalj!

Under locket hittar vi fortfarande en 1.67GHz G4 processor och det standardmonterade 512MB internminnet lämnar en minnesplats ledig. Minnestypen är DDR PC2-4200 333MHz som ger som dubbelt så hög bandbredd utan att förändra klockfrekvensen på DRAM-kretsarna. Datorn hanterar upp till 2GB RAM precis som tidigare. Vissa hävdar att det lägre volttalet på dessa minnen (1,8 volt mot tidigare 2,5 volt) ska ge bättre batteritider men det kan vi inte bekräfta.

En Seagate 5400rpm 120GB hårddisk är standard och ger cirka 111GB tillgängligt efter formatering. Den nya optiska enheten från Matsushita ger möjlighet att skriva upp till 8.5GB per skiva i dubbla lager. Den har stöd för i stort sett alla vanliga format på marknaden.

Batteriet har lite högre kapacitet än tidigare - 5350 mah (tidigare 5300 mah) ska ge upp till 5.5 timme driftstid men det har vi inte orkat testa.

Svenska priser var inte helt fastlagda vid publiceringen av detta test men priset för 17" modellen bör vara oförändrat och 15" har troligen blivit cirka en tusenlapp billigare. Vi återkommer med uppdaterade svenska riktpriser inom kort.

Slutsats
En efterlängtad uppdatering av bildskärmen som bättre motiverar yttermåtten. I övrigt följer uppdateringen Apples normala "speedbump-schema" och många kommer nog hålla hårt i plånboken i väntan på nästa generation Powerbook med Intelprocessorer som dock kommer dröja minst 6 månader.

För dig som söker en bärbar arbetsstation är troligen nya Powerbook G4 17" en av dom allra bästa lösningarna på marknaden även om processorn känns något ålderstigen.

Kommentarer
35 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.