Test av screenprotectors

Martin Fields Overlay Plus iPod 5G 30GB

Alla som har köpt ett displayskydd till en mobil kan tänka sig hur det här skyddet ser ut. Det är gjort i en lite hårdare plast med ett väldigt lätt klister på baksidan, så lätt att det nästan bara känns statiskt.

I förpackning får man med: skydd för framsida, skydd för baksida och ett skydd för klickhjulet samt instruktioner på engelska.
Skyddet täcker alltså inte sidorna på iPoden. I och med det så är det samma modell till både 30GB och 60GB G5.

High-tech plasten är endast 0,2mm tjockt och tillverkas i Japan. På sidan där klistret sitter är det en skyddsfilm för (den sida som har "remove bracking") som man tar bort när man bill applicera skyddet.

De är väldigt exakt skurna och framsidan täcker 100% av iPoden medan baksidan inte kan tänka lika bra med tanke på G5ans rundade hörn på baksidan.
Installationen är ganska simpel. Torka rent iPoden med en trasa som inte luddar. Små putsdukar från optikern eller de som kommer med nyare SonyEricsson modeller är att rekommendera. Det får inte komma damm mellan ytan och klistret, då är det bara att tvätt och börja om. Därför vill man vara i en dammfri miljö. Ett supertips där är att gå in i badrummet, dra på duschen på varmaste och vänta tills det är fullt med imma i hela badrummet. Då minimeras dammet där inne. Därefter lägger man ena kanten exakt där den ska ligga och lägger sedan försiktigt ner plasten bit för bit hela vägen till andra sidan. Under tiden pressar man ut stora luftbubblor med tex. ett kreditkort. Misslyckas man så lyfter man bara upp plasten och börjar om tills man är nöjd. Bubblor kan man sedan pressa ut med ett kreditkort.
Plasten går att tvätta i vanligt vatten och torkas sen med en hårtork. På detta sätt kan man använda skyddet väldigt länge. Plasten är kristallklar och man ser skärmen perfekt.
En nackdel är att plasten reflekterar ljus på ett litet konstigt sätt så man får luta iPoden i en annan vinkel om man råkar ut för det.
Väljer man att ta bort skyddet så lämar det till skillnad från andra "dekalskydd" INGA limrester eller liknande.

Martin Fields tillverkar displayskydd till mobiltelefoner, PDAs, digital kameror, mm. Alla är i samma material och mycket hög kvalité (jag har till både mobil och digitalkamera). Självklart finns det till alla iPodmodeller.

Sammanfattning:
Ett mycket enkelt sätt att skydda fram- och baksidan på iPoden
Pris (G5): 12.99 USD

4/5

+ enkelt att sätta på
+ enkelt att ta av
+ tvättbar

- inget skydd på sidorna

Thanks to the people at Martin Fields for providing us with a sample to test.
http://www.martinfields.com/

---------------------------------------------------------------------------------------------

The invisibleshield iPod 5G 30GB

I förpackningen får man med skydd för framsida (+sidor), baksida (+sidor), klickhjulet, mitten på klickhjulet, och en liten infofolder.

Skyddet är gjort av en mjukplast (tänk slå in skolböcker med genomskinlig bokplast med klister) från 3M som ursprungligen uppfanns för att skydda rotorbladen på USA Arméhelikoptrar, så det krävas mycket för att göra repor på din iPod med den här på.
Tillverkaren har en video på sin hemsida där de demonstrerar hur tålig plasten är. Om du registrerar din produkt på tillverkarens hemsida så erbjuds du livstids garanti. Skulle plasten gå sönder (gäller ej vid själva installationen utan endast efter) så får du en ny utan kostnad.
http://www.theinvisibleshield.com/images/assets/video_small.mov (~1,8 MB)
Skydden ligger i hela ark, färdigskurna ungefär som ett klistermärke på vitt papper. Runt hela skyddet sitter det alltså lite extra plast som man måste dra bort först. En sida av skyddet var inte helt skuren från den övriga plasten och det krävdes lite extra kraft och teknik för att få loss den sidan.

Man får inte med några instruktioner utan tillverkaren hänvisar till sin hemsida för senaste instruktionerna. Så man måste ha tillgång till Internet för att veta hur man ska göra. På hemsidan är det bara text, men det finns en länk till en oberoende site som har många bilder och alternativa tillvägagångssätt.

Jag följde de alternativa instruktionerna och lekte lite själv. Det man behöver är en skål med vatten + en droppe diskmedel, ett kreditkort och en massa tålamod. Jag fick det nästan 100% bra på 3:e försöket. Det är verkligen trial och error som gäller om man vill ha ett bra resultat. Det är ingen fara, misslyckas man så är det bara att försiktigt dra av plasten, blöta den igen och börja om.
Tekniken är ungefär densamma som att sätta solfilm på bilrutor (hemmafixaren). Man måste ha ett lager med vatten mellan plasten och föremålet.
Sedan passar man in plasten medan vattnet fortfarande finns där. När man är nöjd med positionen så pressar man försiktigt bort vattnet med ett kreditkort och då fastnar plasten så småningom.
Till skillnad från Martin Shields så är risken att få luftbubblor mycket större och de är betydligt svårare att få bort eftersom plasten är mjukare. Jag doppade hela plastbiten i vattenskålen istället för att "fukta den" det blev lättare så tyckte jag.
Tänk på att inte ha för mycket vatten, då kan du självklart förstöra din iPod och garantin gäller såklart inte då.

I början tror man inte att de små kanterna ska fastna (ca 75% av sidorna är på bottenplasten och resterande på frontplasten), men ju mer de torkar desto lättare fastnar de. Det är bara att fortsätta trycka och pressa tills de sitter fast.

Eftersom plasten är lite mjukare blir strukturen på ytorna lite annorlunda, men plasten är 100% genomskinlig så har man lyckats få bort alla luftbubblor så påverkas inte skärmens klarhet.
Invisibleshield lämnar inte heller några limrester eller liknande om man skulle välja att ta bort plasten.

Invisibleshield tillverkar också skydd till digitalkameror, GPS, laptops, mobiler, etc.

Sammanfattning:
Ger ett mer komplett skydd åt din iPod, men mycket svårare att sätta på. För att bli 100% krävs nog mer än 3 försök. Extra plus för "garantin".
Pris (G5): 24.99 USD

4/5

+ täcker hela (98%) av ipoden
+ livstids "garanti"
+ mycket hållbar

- svår att sätta på

Thanks to the people at Invisibleshield for providing us with a sample to test.
http://www.theinvisibleshield.com/

Kommentarer
244 svar

Ida och Amanda har tagit över studion och pratar bland annat om nästa Iphone, Ipad Pro och fri surf på semestern. Missa inte!

För att inleda den här helgen med några goda skratt bjuder vi på en video med några ungar som får undersöka äldre teknik.

Sju år efter Transmit 4 uppdaterar nu utvecklarna Panic sin omtyckta filhanterare Transmit till version 5.

Apples videoapp Clips uppdateras med Disney-karaktärer så som Kalle Anka och Buzz Lightyear och får också många nya grafiska element.

Nu är det möjligt att betala för Itunes och appar via mobilräkningen också i Sverige – i alla fall om man är kund hos Tre eller Telenor.

Tack till reboot81 för detta #nyhetstips!

Spotify tar bort appar specifikt gjorda för ett antal högtalare och satsar istället på Spotify Connect eller Chromecast Audio.