TEST: Xserve Quad Xeon 2.0 GHz

99mac testar Xserve Quad Xeon 2.0 GHz

"Den ser ju exakt likadan ut som dina andra Xserve" säger teknikern Andy i serverhallen och tröttnar snabbt trots att vi snackat mycket och länge om den nya snabba servern från Apple. Vi kan direkt säga att detta inte är en skrytmaskin för det är riktigt svårt att skilja en Intel Xserve från en Xserve G5. Ser du skillnaden?

Apple lanserade Intelbaserade Xserve i Augusti 2006 och leveranserna började i November - December i Sverige. Maskinen levereras med dubbla 2.0, 2.66 eller 3.00GHz Intel Xeon processorer utrustade med dubbla kärnor. Totalt fyra kärnor finns alltså tillgängliga och du får fyra trevliga processorstaplar i aktivitetshanteraren.

Den nya maskinen är i stort identisk med Xserve G5 förutom att lådan är ännu djupare vilket kan ställa till det för folk med halvdjupa rackskåp. Rackfästena är helt nya och smartare än tidigare. På Xserve G5 behövde man skruva fast chassit först med något vingliga justerbara fästen i bakkant - sen skjuter man in servern i chassit. På Xserve Intel används mer traditionella sidofästen men det är fortfarande inte lika bra som på exempelvis IBM X-serien och HP Proliant tycker jag.

Två kortplatser av typen PCI-Express varav den ena kan specialbeställas som PCI-X för den som har lite äldre kort att montera i datorn.

Som standard finns en DVD-ROM/CD-R kombinationsenhet monterad men du kan även beställa en SuperDrive om du vill bränna DVD-R skivor.

Nytt i Intel Xserve är möjligheten att montera SAS [Serial Attached SCSI] hårddiskar som kan kallas för "nästa generation SCSI". Diskarna finns i 73GB och 300GB versioner som snurrar i hela 15.000rpm. Apple anger hela 126MB/sek läshastighet och 3.5ms söktider - blixtsnabbt med andra ord. Lägg på cirka 14.500kr för två 300GB 15.000rpm SAS hårddiskar.

En mycket ovanlig detalj är att både SAS och SATA hårddiskar kan monteras i samma maskin, alla andra tillverkare jag känner till bygger servrar för antingen ena typen eller andra. En jättestor nackdel med ovanstående lösning är att inget RAID-kort går att beställa. Xserve G5 hade ett PCI-X baserad RAID-kort som gav möjlighet till intern RAID-5. Apple berättar att det inte ens kommer levereras RAID-kort framöver på grund av möjligheten till både SAS och SATA hårddiskar - ingen underleverantör erbjuder kort med denna kombination.

Det betyder att dom flesta maskiner troligen kommer levereras med två speglade hårddiskar och en tom diskplats.

Vi hittade totalt åtta minnesplatser av typen FB-DIMM som även används i Mac Pro. Snabba men dyra. Det går att beställa 4GB moduler vilket ger totalt 32GB RAM men det är otroligt dyrt. Maximalt minne kostar lika mycket som en BMW 116i med sportpaket (ca 230.000kr).

Mac OS X meddelar att 3GB finns tillgängligt.

En nyhet är att Xserve Intel levereras med ett inbyggt grafikkort med mini-DVI anslutning. Korten kan väljas bort om du specialbeställer maskinen hos AppleStore och då sparar du en femhundring. Möjligheten att ansluta bildskärm utan att använda värdefulla PCI-platser uppskattar nog många. Personligen har jag lärt mig att leva utan grafikkort - vi har 13st maskiner i racket som saknar det - och använder Apple Remote Desktop för administration.

Till vänster ser du en utdragbar "flärp" som innehåller serienummer och MAC-adresser till nätverkskorten. Kul grej och typiskt Apple.

En välkommen nyhet är möjligheten till dubbla nätaggregat. För cirka 1.600kr får du ett extra nätaggregat som ökar serverns redundans.

Detta är en huvudnyheterna och det ser inte så jättespännande ut, eller hur? Xserve Intel har precis som tidigare två Gigabit Ethernet portar. Nyheten är att båda portarna har LOM - Lights Out Management - som måste konfigureras med egna IP nummer. Använder du båda portarna blir det alltså totalt fyra IP nummer för maskinen. LOM gör att du kan starta, starta om och stänga av maskinen via Server Monitor. Rätt skönt om servern hängt sig!

Motsvarande funktion går även att tillämpa på äldre generationer Xserve om du använder en Switched Rack PDU som styrs via Internet.

Läs mer om Lights Out Management på Apple.com.

Här kommer tipset som gör dig till Xserve expert. Titta in i serverracket och hitta den maskin som har fyra blå lampor - det är en Xserve med Intel processorer. Xserve G5 har bara två (längre) staplar.

Tidigare svenska test:
December 2006: Recension av Intel Xeon på 99mac

Januari 2007: Mac Pro testar 3.0 GHz Xserve Intel

Läs mer & beställ en Xserve Intel:
Xserve på AppleStore. Handla via Klickback och få tillbaka 3% av köpesumman

Xserve på Apple.se

Tråden för dig som beställt en Xserve Intel

-- Testet fortsätter nedan med testresultat och våra åsikter --

Kommentarer
10 svar

Verizon-ägda Yahoo lägger ner sin populära nyhetsapp News Digest som sammanfattar och sammanställer de viktigaste nyheterna två gånger om dagen.

Apples avtal med de stora skivbolagen löper snart ut, och teknikjätten vill nu omförhandla med lägre ersättning för musiken.

En andra våg av betaversioner har släppts för Apples system Mac OS, IOS, TV OS och Watch OS.

Apples tidigare IOS-chef Scott Forstall är tillbaka i strålkastarljuset. Computer History Museum har lagt upp en filmad intervju på sin Facebook-sida med anledning av tioårsjubileet av Iphone.

Den tredje generationen av superlätta datorn Macbook med Retina-skärm får en märkbar prestandaförbättring, och lockar med en mycket välkommen förändring av hårdvaran. Jakob Nilsson har testat.

Fulkultur dyker ner i de två första Terminator-filmerna, och utreder massproduktionen av Arnold-liknande mördarrobotar, samt tidsresans logik och konsten att göra en bra actionfilm.