TEST: FileMaker 9 - ett stort steg framåt för integration

99mac har fått testa FileMaker 9.0 i både klient och serverversion i några veckor och inom kort kommer ett fullständigt test skapat av vår FileMaker Guru Ola Andersson som har mer än tio års erfarenhet av programvaran!

Skrivet av Ola Andersson:

En av de absolut mest spännande nya funktionerna i nya FileMaker Pro 9 http://www.filemaker.com/ är i mina ögon möjligheten att kunna använda sig av tabeller från andra SQL-databaser (tex MySQL) inuti en FileMaker-databas och där hantera dem på samma sätt som alla andra tabeller. Denna funktion gör det nämligen otroligt enkelt att integrera FileMaker Pro-lösningar, vars styrka är lättanvända, tidseffektiva användargränssnitt och korta utvecklingstider, med andra databaser som har högre prestanda men som ärligt talat inte är speciellt användarvänliga eller lätta att bygga saker med.

Använda FileMaker för att integrera olika lösningar/datakällor med varann
Vad det öppnar upp för är nämligen att man kan i nästa steg koppla samman sin FileMaker-lösning med den enorma mängd med skräddarsydda eller färdiga lösningar (tex Open Source) för allt möjligt som drivs med med MySQL och andra SQL-databaser som grund, både i form av webblösningar men även i form av program som körs i den egna datorn. (Ett par exempel: CMS, webshop, affärssystem med kundregister, webblösningar av alla möjliga typer mm).

Funderar man vidare i dessa banor inser man snabbt vilken enorm potential med möjligheter man har fått med det redan tidigare utmärkta verktyget FileMaker Pro då man nu har en generell lösning som kan ta in data från en massa håll (Excel, Access, SQL-databaser, webb och tom Email) och sedan skjuta ut dem till alla möjliga andra system man vill koppla ihop på ett lätt och enkelt sätt utan att behöva lägga enorma pengar på att skräddarsy sådana lösningar (tex papper, PDF, Excel, andra SQL-databaser, webbsiter, webbshoppar, mail osv...)

Jag har nämligen tidigare åt flera kunder byggt just sådana lösningar, där man kopplar ihop en FileMaker-databas med tex en Open Source webbshop som tex VirtueMart eller ett Open Source CMS som tex Joomla. Då fick jag dels mödosamt knappa in varenda tabell och all fält som fanns i MySQL även i FileMaker för att sedan kunna konstruera SQL-kommandon i beräkningsfält som tex INSERT, UPDATE och SELECT för att skapa, uppdatera och finna poster mellan FileMaker och MySQL. På så vis kunde jag skapa en lösning som hämtar hem Ordrar, Orderrader och Kunder som skapats i en webbshopp och skriver ut dem eller skjuta över texter (artiklar) från en FileMaker-databas till en webbsite så att de går att söka i där.

Nu behöver jag bara definiera en OBDC-datakälla i min dator, lägga in tabellen i relationsdiagrammet i min FileMakerdatabas och sedan jobba mot den på samma sätt som med alla andra tabeller. Jag kan tex skapa olika layouter baserat på denna datakälla för utskrift eller datainmatning, jag kan relatera datakällan till mina egna tabeller och jag kan skapa manus som skapar poster i den mm. Utvecklingstiden för sådana lösningar blev helt plötsligt halverad.

Att koppla ihop en gratis Open Source webbshop med företagets interna order/lager/faktureringssystem (förutsatt att det är byggt i FileMaker) kan alltså med FileMaker 9 ta en eftermiddag eller två om båda inte är alltför komplicerade.

Företag som driver webbplatser där man kan registera sig för evenemang eller för att få använda webbplatsen eller för att få hem en offert, kan få hem registeringsinformationen från webben väldigt fort och där göra en massa saker med denna information, tex skriva ut, maila, skapa PDF eller Excelfil mm, som alla är inbyggda funktioner i FileMaker.

Funderar man vidare på den här karamellen inser man fort att man kan som liten företagare helt pötsligt bygga system i mångmiljonklassen för en bråkdel av kostnaden genom att enkelt integrera olika ofta gratis system med varandra, vilket i normalfallet kostar tio- eller hundratals tusen kronor i form av skräddarsydd programmering för tex webblösningar och desktop-program i PHP, Lasso, ASP, VBScript, C++ osv.

Exempel: Säg att jag vill ha en webbshop med integrerad betalningslösning via tex Paypal, ett forum för mina kunder att diskutera produkterna jag säljer och sedan en webbsite med elearning där mina kunder kan betala för att lära sig använda produkterna. Säg att det enda jag har i dagsläget är FileMaker Pro 9, ett Excelark med produkter och ett till med kunder och ett kompendium med massa bilder och text som är basen för min onlinekurs. Jag har även ett bredband och en ledig dator. För att göra ett betyligt längre resonemang lite kortare så går det här problemet att lösa, ganska lätt tom med FileMaker i kombination med ett par Open Source-produkter som var för sig har de funktioner som behövs. Bara att ladda hem, installera och sedan lägga in dess tabeller i FileMaker, skapa relationer och manus och vips kan jag hämta och lämna de data jag behöver mellan FileMaker och från och till de olika separata lösningarna.

Be mig gärna berätta mera om detta nedan, så gör jag det!

Kort genomgång av nyheterna i nya FileMaker Pro 9

Koppla ihop webshop (MySQL) med FileMaker i praktiken:
http://www.99.se/filemaker/220424-filemaker-9-0-koppla-ihop-webshop-mysql-med-filemaker-i-praktiken.html

Maila länk till databas:
http://www.99.se/filemaker/220414-filemaker-9-0-maila-laenk-till-databas.html

Villkorsstyrd formatering av text och siffror:
http://www.99.se/filemaker/220416-filemaker-9-0-villkorsstyrd-formattering.html

Smartare PDF-skapande:
http://www.99.se/filemaker/220417-filemaker-9-0-smartare-pdf-skapande.html

Snabbstart:
http://www.99.se/filemaker/220418-filemaker-9-0-snabbstart.html

Automatisk skalning av layoutobjekt:
http://www.99.se/filemaker/220430-filemaker-9-0-automatisk-skalning-layoutobjekt.html#post1308074

Förbättrad webbvisare:
http://www.99.se/filemaker/220423-filemaker-9-0-foerbaettrad-inbyggd-webblaesare.html

Organisera manus med mappar och avskiljare och Redigera flera script samtidigt:
http://www.99.se/filemaker/220422-filemaker-9-0-redigera-script-samtidigt.html

Registering och aktivering och Programuppdatering:
http://www.99.se/filemaker/220421-filemaker-9-0-registrering-aktivering.html

Information om nya versioner:
http://www.99.se/filemaker/220420-filemaker-9-0-programuppdatering.html

ÖVRIGA
Förbättringar i verktygsraden
Utesluta fält från stavningskontroll
Lär dig mera
Flera Averyetiketter
Nya funktioner för beräkningar
Mer kontroll över flik-objekt
http://www.99.se/filemaker/220419-filemaker-9-0-ovriga-nyheter.html

Slutsatser och åsikter
Efter att ha testat nästan varenda ny funktion är min favorit fortfarande möjligheten att integrera SQL-tabeller i FileMaker-lösningar. Dock har FileMaker Inc ett par reservationer på vad denna funktion är och inte är, nedan är de viktigaste punkterna:

Det är:
— En funktion för att läsa och uppdatera data i SQL-tabeller
— En funktion som integrerar en SQL datakälla i den användarmiljö som en FileMaker-användare är van vid.

Det är inte:
— Ett användargränssnitt (aka "frontend") mot en SQL data källa (aka "backend").
— En möjlighet att skala en FileMaker-lösning uppåt ovanför vad Filemaker normalt klarar.
— En användarmiljö att skicka SQL-kommandon till SQL data källor.

Trots dessa reservationer ser jag redan att flera av de kundprojekt jag jobbar med kommer att ha stor nytta av denna funktion och vill utropa denna funktion till en riktigt höjdare för FileMaker-utvecklare. Speciellt för de av oss som arbetar med att integrera andra lösningar inuti FileMaker, tex CMS, webshoppar med affärssystem.

Riktigt vad som avses med punkterna ovan tycker jag inte är riktigt klarlagt heller, det finns utrymme för tolkningar. Ser man tex på hur det faktiskt är gjort inuti FileMaker så tycker jag tex att punkten "Det är inte ett användargränssnitt mot en SQL-datakälla" är fel, jag tycker att det är precis vad det är.

Läs mera om denna funktion hos FIleMaker Inc:
Support > FileMaker Technologies > External SQL Data Source Overview
http://www.filemaker.com/support/technologies/sql.html

Favoriterna bland de nya funktionerna
Nästa favoritfunktion i FileMaker 9 är möjligheten att baka ihop en PDF från flera olika layouter och näst efter den är villkorsstyrd formatering. Det kommer att göra alla Exceltomtar så glada i mössan så! På delad sista plats kommer möjligheten att ha flera scriptmaker-fönster öppna samtidigt och därmed jämföra script och möjligheten att sortera in script i mappar. Det kommer att göra script-fönstret med hundratals script i betydligt mera lättarbetat.

Köpa, lära?
Om du funderat på att köpa FileMaker eller lära dig FileMaker så är detta rätta tillfället att göra det. Denna version lägger till en massa roliga och användbara funktioner till en produkt som inte var direkt snål med sådant tidigare.

FileMaker är den generella lösningen som passar riktigt många problem
Så nästan oavsett vilken datahanteringsproblem du har så kan FileMaker Pro 9 hjälpa dig att av samla in, organisera, presentera och exportera data och den har en självklar plats bland de program som små, medelstora och även stora företag skall köpa in först. Jag vill faktiskt gå så långt att jag påstår att den som tror att man bara behöver Officepaketet för att driva ett företag har helt fel. En databas som FileMaker är precis lika självklar att man skall ha. Att veta hur man arbetar med ett sådant verktyg som FileMaker Pro är därmed något varje datoranvändare bör kunna, på samma sätt som man idag antar att alla datoranvändare kan arbeta med Officepaketet.

Största fördelen?
Största fördelen är fortfarande att en person på ett företag som har normala data-kunskaper men saknar kunskaper i teoretisk databasdesign kan efter lite smula träning sätta sig med FileMaker Pro och fort bygga en lösning för något administrativt datahanteringsproblem som är ganska så imponerande. Lite senare är samma lösning en viktig del av företaget arbetsprocess och sparar mycket tid i form av manuella handgrepp för utvecklaren själv och dennes arbetgrupp, det är nämligen väldans enkelt att lära FileMaker att göra ett antal steg efter varandra (kallas för Manus, jmfr med Macron i andra program), så man brukar kunna göra tokigt intelligenta lösningar som hjälper användaren att utföra sin arbetsuppgift med ett minimum av manuella handgrepp, vilket är både kul och kostnadseffektivt.

Slutsats
FIleMaker fortsätter att göra sitt jobb som generellt verktyg för snabb applikationsutveckling både mot webb och desktop och springer i cirklar omkring konkurrenterna i mina ögon.

Licenser & Priser
----------------------------------------------------------------
Priser (kollade idag 2007-07-11)
Alla dessa priser gäller engelsk version, svensk version skall komma den 2 augusti 2007. Priserna gäller även Mac& W in i samma låda och ex moms och ex frakt.

FileMaker Pro 9
FileMaker Pro 9 uppgradering (från 8, 8.5), 2.100:-
FileMaker Pro 9 uppgradering 5-pack (från 8, 8.5), 8.130:-

FileMaker Pro 9 1-pack ny licens, 3.500:-
FileMaker Pro 9 5-pack nya licenser,13.550:-

FileMaker Pro 9 Advanced
FileMaker Pro 9 Advanced uppgradering (från 8, 8.5), 2.700:-
FileMaker Pro 9 Advanced 1-pack ny licens, 4.500:-

FileMaker Server 9
FileMaker Server 9 uppgradering (från 8), 5.400:-
FileMaker Server 9 1-pack ny licens, 9.000:-

FileMaker Pro 9 Server Advanced
FileMaker Server 9 Advanced uppgradering (från 8), 13.500:-
FileMaker Server 9 Advanced 1-pack ny licens, 22.500:-

Volymlicencer och underhållsavtal - hur funkar det?

Om du köper fler än 10 licenser i någon kombination, tex åtta FileMaker Pro 9, en FileMaker Pro 9 Advanced, en FileMaker Server 9 så har du därmed kvalificerat dig för VLA-programmet, Volume License Agreement som startar vid 10 licenser.

Den största fördelen med det är att du genom att köpa till ett underhållsavtal till varje licens (ca 700:- för FileMaker Pro tex), automatiskt får alla nya versioner av FileMaker Pro under det året som underhållsavtalet gäller. Nästa år (år 2) så betalar du bara en avgift för att förlänga avtalet ett år (samma ca 700:- som vad det kostade att gå in i avtalet) för att få alla nya versioner av FileMaker Pro automatiskt och gratis ett år till.

Din återförsäljare av FileMaker kan berätta mera och även om de kampanjer som brukar finnas, tex på ett 10 pack med licenser + server.

Om testet
99mac fick möjlighet att testa nya FileMaker 9.0 under en månad innan lanseringen den 10:e Juli. Martin Björnström och Martin Belak testade att ansluta FileMaker Pro mot existerande MySQL-lösningar och fick ett väldigt gott intryck av den nya versionen.

För att djuptesta valde vi att anlita Ola Andersson som jobbat med FileMaker i mer än tio år och som agerat FileMaker Guru här på 99mac i några år. Om du vill kontakta Ola hittar du honom här:

Ola Andersson
Intelligent Mammals AB
Ola@intelligentmammals.se
http://www.intelligentmammals.se/

Kommentarer
4 svar

IOS 11 kommer med en glädjande nyhet för Wifi-surfare. Apples kommande mobila operativsystem kommer att föredra 5 GHz-nätverk över 2,4 GHz.

Iphone SE kan uppdateras redan nästa månad med ny processor, men bibehållen design.

Det klassiska bildprogrammet Paint till Windows kan snart gå i graven.

Ända sedan Galaxy S4 har Samsung släppt en extra slittålig variant av den årliga Galaxy S-modellen. Nu visar läckta bilder hur årets modell förmodligen kommer att se ut.

I en ny kortfilm får vi se hur Dwayne "The Rock" Johnson får ihop livet med hjälp av Apples röstassistent Siri.

Ida och Amanda har tagit över studion och pratar bland annat om nästa Iphone, Ipad Pro och fri surf på semestern. Missa inte!