Granskning: MacBook Air 1.8GHz med SSD disk

Jag har precis avslutat min första helg med nya MacBook Air 1.8GHz med 64GB SSD disk. Här är mina kommentarer:

Datorn är otroligt läcker, men det är det nog ingen här som inte redan vet. Hastigheten duger gott och väl för det mesta kontorsarbetet med lite Photoshop då och då. Spel har jag inte ens brytt mig i att testa. SSD-driven gör att datorn känns sjukt snabb. Program startar på nolltid och totalt sett så känns datorn betydligt snabbare än min förra MBP 2,33 med 3GB minne och 250GB 5k4-disk vid "vanlig" användning. Enda prestanda-abret är väl när man som jag nu kör med extern 20"-skärm. Drar man omkring fönster märker man att grafiken inte riktigt hänger med, men det är inte direkt störande.

Det har sagts att skärmen har bra ljusstyrka. Jag skulle vilja säga att den har _för_ bra ljusstyrka! Jag har inte kunnat ha mer än halva ljusstyrkan på någon gång för då känns det som att man ska bli solbränd och är det lite skumt i rummet så blir man "solblind" av att titta på skärmen vid max ljusstyrka. Detta är självklart bra, för i många inomhuslägen klarar man sig på lägsta ljusstyrkan(!) och vinner massor i batteritid.

Finns det inga nackdelar då? Jo, tangentbordet är svart. Inte alls bra ergonomiskt sett. Jag har märkt att jag nästan alltid måste ha bakgrundsbelysningen på för att se vad det står på tangenterna. Detta har troligen Apple också märkt eftersom det inte finns någon knapp längre för att stänga av ljuset (drar man ner ljusstyrkan i botten så stängs belysningen av dock) och det går att ha ljuset på oavsett ljusförhållande, till skillnad från MBP.

Batteriet tar plågsamt lång tid på sig att ladda upp. I morse var batteriet nere på 3% när jag stoppade i laddaren. Nu efter 3 timmar är det uppe i 77% och datorn säger att det skall ta ytterligare 2:10 att ladda fullt! Visserligen jobbar jag på datorn men kör inget krävande, processorlasten runt 5% max och airport/bluetooth avstängt. Över 5 timmar för att ladda fullt (första gången tog det 12 timmar, minst!!!) är på tok för långsamt. Jag tror Apple har tullat lite väl mycket på effekten i laddaren för att få ner storleken på den, för liten är den. Mindre än gamla iBook G3, nästan lika liten som gamla FireWire-laddaren till iPod men på bara 45W vilket uppenbarligen är lite för lite. Jag har inte provat med en större laddare än (från en MBP typ som är på 85W), men det kommer.

64GB är väldigt lite disk (55,45GB formatterat) men det är ju inte MBAs fel egentligen och det är ju ett val jag gjort. Fördelarna är uppenbara men nackdelarna kan vara lite jobbiga att leva med. För att spara lite diskplats har jag stängt av "safe sleep" vilket gav mig 2GB extra hårddiskutrymme men med risken att förlora det som är i arbetsminnet om batteriet tar helt slut.

Datorn är så lätt att man måste hålla emot när man öppnar locket, annars lyfter man hela framkanten på datorn. Det här är väl egentligen ingen nackdel, man vill ju ha en så lätt dator som möjligt men eftersom all vikt verkar ligga i bakkanten så kan det vara svårt att öppna locket utan att hålla emot.

Troligen för att spara ström stängs ljudkortet av efter några sekunder av tystnad. Detta är nog ok (hörs inte i den interna högtalaren, för det är bara en) tills man kopplar in externa högtalare som jag har nu. Precis innan det skall komma lite ljud (till exempel vid ett inkommande epost) så hörs ett tydligt "popp" i högtalarna och sen efter en liten stund (typ 10 sekunder) ytterligare ett fast ljudligare "popp" när ljudkortet stänger av. Sånt här har ju fixats i systemuppdateringar förr så jag håller mig lugn angående det så länge, men just nu är det lite irriterande med dessa "popp".

Precis som sagts går det inte att ha DVD-brännaren annat än direkt i MBA. Den hittas visserligen via hub, men tar inte emot skivor. Ethernet-adaptern går dock bra att använda via hub och med bra prestanda. Får ca 8MB/sekund vilket får anses bra. Adaptern går också att använda till alla mac-modeller (och även i windows med tredjepartsdrivrutin). Med andra ord kan man göra en rejäl internet-delare/router av en mac mini

Det känns konstigt att det bara är en högtalare. Jag förstår inte att de inte lyckats få in en till på andra sidan av tangentbordet, för högtalaren sitter under tangentbordet. Den som sitter där låter jäkligt bra så det är rent synd att de inte stoppat i en till även om det knappast är någon "deal-breaker".

Slutligen delar jag med mig av några jämförelsebilder.

De övriga spelarna är en PowerBook G4 12" sista versionen (1,5GHz), HP Compaq nc2400 (coreduo 1,2GHz, 60GB 1,8"-disk, 2GB ram och inbyggd DVD-brännare, och full uppsättning portar) samt en Toshiba Libretto 50CT bara för att visa hur liten en dator _kan_ vara Det är bara en P75 men å andra sidan är den rejält gammal också...

Kommentarer
45 svar

I framtiden kan det vara möjligt att använda Samsung Pay på andra enheter än Samsung-telefoner.

Nu är dagen är kommen. Apple har plockat bort Ipod Nano och Ipod Shuffle från sina sajter runt om i världen. Ipod Touch är ensam kvar med ny lagring och nytt pris.

Hur mycket kan du egentligen om röstassistenterna som finns i mobilen, hemmet och på vita duken? Testa här!

En miljard användare använder nu Whatsapp varje dag. Bara förra året var det en miljard aktiva användare per månad.

My Smart Price har släppt en ny video där renderade 3D-bilder visar hur Google Pixel 2 kan komma att se ut.

Norska A-ha's 80-talshit tolkas med hjälp av förstärkt verklighet.