MWNY Keynote Live uppdatering!

Steve är uppe på scenen nu och berättar om de nya Apple Store butikerna, fyra nya tillkommer runt om i landet under Augusti månad. Just nu visas två olika filmer om butikerna.

Steve och Apple är väldigt nöjda med Apple Retail i stort.

Mac OS X

Han berättar om programmen för OS X, vilka som kommer och när. Inom 4 månader kommer 55% av utvecklarna släppa OS X program.

Apple har idag valt att visa 10 st program som inom kort kommer till OS X.

Microsoft: Office 2001

Office ser snabbt och bra ut. Specialdesignade ikoner för Office X, för att passa in på ett bättre och snyggare sätt. Microsoft representanten berättar vidare om funktionerna och går nu över till Excel X.

Adobe: Illustrator, InDesign

En från Adobe kommer upp på scen och berättar om desktop publishing och hur de och Apple en gång i tiden skapade det konceptet.

Han bekräftar att alla Adobe program kommer carboniseras. Först ut är Adobe Illustrator. Han demonstrerar några olika funktioner innan han visar InDesign X, också under utveckling.

Quark Xpress

Quark presenterar en utvecklingsbuild av Quark Xpress. Demar ett par nya, efterlängtade, funktioner för nästa version av Quark. Visar XML stödet i Xpress och hur man på ett enkelt sätt kan bygga hemsidor med hjälp av programmet. Detta är alltså inte Quark Xpress 5 utan en kommande.

FileMaker Pro 5.5

Steve hälsar Dominique från Filemaker välkommen, som direkt påpekar att de redan skeppat 15.000 kopior av FileMaker Pro 5.5 för OS X. Succé. Vidare så går han igenom funktionerna i programmet i sedvanlig ordning.

Connectix Virtual PC

Kurt från Connectix kommer upp på scen. Nu finns en Technology Preview att ladda hem från deras hemsida (krävs att du äger en tidigare version). Han startar upp Windows 98 under OS X, vilket tog 2 sekunder. Nu startar kör han AutoCad i Windows 98, under OS X. Prestandan ser helt okej ut.

IBM ViaVoice

En från IBM ska nu demonstrera en version av ViaVoice för OS X. Fungerade utmärkt i Mail! Snabbt och utan några som helst problem.

Worldbook

En nytt uppslagsverk bara för OS X med en stark koppling till Internet.

Blizzards WarCraft III

Blizzard kommer släppa WarCraft III för OS X senare i vinter, som Carbon. Han säger att Blizzard satsar hårt på multiplayer över Internet och att vi kommer att få se detta i och med WarCraft III.

Aspyrs Tony Hawk Pro Skater

Nästa spel för demo är Tony Hawk Pro Skater som tagits till OS X av Aspyr.

Maya

Richard från Alias Wavefront presenteras av Steve och kommer upp på scen. Richard berättar om hur Maya dominerar inom 3D och går nu vidare till att visa en Quicktime skapad med hjälp av Maya renderat material.

Steve säger att detta är vad programutvecklarna gör, vad gör Apple?

Mac OS X 10.1 är under utveckling

-Mycket snabbare!

-Apple har förbättrat Aqua gränssnittet, bl a kan man flytta Docken.

-DVD uppspelning.

-OS X stödjer i och med 10.1 över 200 st skrivare.

Steve demonstrerar nu 10.1. Programmen startar mycket snabbare än i 10.0.4. De har även snabbat upp effekterna en del så det inte känns lika segt. Att ändra storlek på fönster gick inte speciellt snabbt förrut påpekar Jobs, men även det verkar flyta på mycket bättre. En snutt av Toy Story 2 spelas upp med nya DVD spelaren.

Jobs går vidare till Docken. I 10.1 kan man välja att ha den till vänster, centrerad eller till höger. Han avslutar med att säga att 10.1-uppdateringen kommer vara gratis för de som köpt OS X och släppas i September. Räkna dock med mindre uppdateringar innan September.

Hårdvara

Steve berättar om nya iBook som de introducerade ett tag sedan och jämför den med andra tillverkares produkter. Efterfrågan är fortfarande väldigt stark och Apple jobbar 24/7 för att skeppa så många som möjligt.

Han går vidare till Powerbook. Radar upp en massa citat från olika tidningar som testat Powerbooken. Powerbooken är väldigt populär den också.

Steve lanserar 3 nya iMac modeller!

500, 600 och 700 MHz. 128MB RAM i minstingen och 256MB i de två övriga. CD-RW enheter i samtliga. Priser börjar på $999. Inga ändringar vad gäller färger eller form.

En helt ny Power Mac G4, generation 2!

3 modeller: 733, 867 och dubbla 800MHz.
Kallas "QuickSilver" och kommer i en liknande form som dagens G4 men i silver.

Upp till 80GB HD, ett "Dual Display" grafikkort i den dyraste modellen som kan styra två skärmar samtidigt. SuperDriven återfinns nu i två modeller (867 och 2x800). $1699, $2499 och $3499 är prisnivåerna.

Phil Schiller kommer upp på scen för att köra ett demo mellan en Power Mac G4 med 867MHz mot en Pentium 4 1.8 GHz. Programmet de använder sig av är, hör och häpna, inte Photoshop utan Media Cleaner 5. Macen springer ifrån PCn lätt till publikens glädje.

Nu går de över till att köra ett race i Photoshop, vilket G4:an vann överlägset även det.

Jon Rubinstein, chef för hårdvaruutvecklingen, stiger fram och ska nu en gång för alla ta död på att MHz är = prestanda. Han jämför 4 olika processorer och berättar bl. a om hur Intel redan lyckats komma upp i nära 2 GHz.

733MHz och 867MHz modellerna är tillgängliga fr o m idag. Modellen med dubbla 800MHz kommer skeppas i början av Augusti.

Cinema Display bildskärmen kostar numera också $2499.

Steve visar en film om nya Power Macintosh G4 som visar produkten.

Han säger att Apple kommer skeppa ett par hundratusen SuperDrive detta kvartal och därmed också programvaran iDVD, som medföljer. Apple satsar och kommer satsa ännu hårdare på video och DVD [Apple köpte nyligen företaget Spruce. Ett företag som gör program för att skapa DVDs].

Steve presenterar iDVD 2. I nästa version av iDVD kommer bl.a: "Motion Menus", "New Themes", "Background encoding". Med version 2 kan du även skapa 90 minuters filmer, mot tidigare 60 minuter. iDVD 2 kommer i September och då gratis för de som redan har programmet. En demonstration av programmet följer nu.

Steve visar 3 reklamfilmer som går på TV just nu. Först ut "Rip. Mix. Burn" reklamen, sen nya iBook reklamen på planet. Sist ut en helt ny om iDVD.

Avslutningsvis pratar Steve om att Apple försöker skapa och göra saker annorlunda för att överleva och växa, även i en svår ekonomisk situation som branschen infinner sig i för tillfället.

Han tackar alla för ett mycket varmt mottagande och säger att allt finns att se på mässan. Där är jag nu och mer rapporter med massor av bilder följer under dagen och resten av veckan!

Stay tuned!

Jon Adolfsson
på plats i New York

[ 18 Juli 2001: Meddelandet ändrat av: Jon Adolfsson ]

Kommentarer
54 svar

För att inleda den här helgen med några goda skratt bjuder vi på en video med några ungar som får undersöka äldre teknik.

Sju år efter Transmit 4 uppdaterar nu utvecklarna Panic sin omtyckta filhanterare Transmit till version 5.

Apples videoapp Clips uppdateras med Disney-karaktärer så som Kalle Anka och Buzz Lightyear och får också många nya grafiska element.

Nu är det möjligt att betala för Itunes och appar via mobilräkningen också i Sverige – i alla fall om man är kund hos Tre eller Telenor.

Tack till reboot81 för detta #nyhetstips!

Spotify tar bort appar specifikt gjorda för ett antal högtalare och satsar istället på Spotify Connect eller Chromecast Audio.

Den här veckan är det premiär för en opera om Steve Jobs i Santa Fe, USA. Det har tagit två år att förbereda uppsättningen som kommer att köras endast sex gånger.