MWNY2001: Microsoft visar Office 10 för Mac OS X

Tidigt imorse var det dags för MacWorlds andra stora framförande. Microsoft och Kevin Browne demonstrerade och hyllade Office 10 för Mac OS X. Och visst såg det lovande ut. Mycket lovande.

Programpaketet som någon gång i höst kommer till ett X nära dig, skiljer sig från Microsofts office:2001 på flertalet punkter:

  • Word, Excel, Powerpoint och Entourage är helt carboniserade.

  • Alla knappar och dialogrutor har gjorts om för att passa in bättre med Aqua.

  • Tack vare Quartz kunde Microsoft skapa kraftfullare effekter och funktioner, mest uppenbart i Excel.

  • Många mindre funktioner och fixar.

Inte mindre än 25 miljoner rad kod har skrivits om, allt för att göra Office 10 till "det" programmet på OS X. Det innebär också att det endast fungera i OS X (10.1). Kevin menade också på att nuvarande office:2001 troligen är den sista versionen för Mac OS 9. Men påpekade snabbt att "om uppdateringar behövs kommer vi naturligtvis att fixa det".

Efter en kort demo av Internet Explorer 5.1 började han systematiskt gå igenom varje program med klart fokus på Word och Excel. Excel har fått det största lyftet, både vad gäller utseende och funktioner. Man kan nu bl.a. arbeta med transparenta grafer och även programmera egna tangentbordskombinationer.

Han påpekade ett par gånger att Microsoft gör stora framsteg med utvecklingen för OS X och i höst skeppas både Office 10 och nya Media Player 7 (en Mac OS 9 version finns tillgänglig redan nu).

En ny version av Internet Explorer med stöd för Java 2 kommer dessutom att levereras med 10.1-uppdateringen i september. Att webbläsaren också blivit optimerad en del märktes tydligt.

MSN Messenger 2.0 för Mac OS är dock redan färdigt och finns för nedladdning här.

Avslutningsvis kan man säga att de $149 det kommer kosta att uppgradera till Office 10 är billigt och mycket prisvärt för dig som väntar på Office innan du helt går över till Mac OS X. Priset för full version är ännu inte bestämt enligt Microsoft. Men räkna med 3000-4000 kr exkl. moms.

Jon Adolfsson
på plats i New York

[ 20 Juli 2001: Meddelandet ändrat av: Jon Adolfsson ]

Datorspelen Portal och Portal 2 har blivit kända bland annat för sina stämingsfulla avslutningslåtar, och här kommer ännu mer musik inspirerad av Portal.

Med den modulära datorn Kano kan vem som helst lära sig att skruva ihop sin egen hårdvara för ett flertal olika användningsområden. Med Kano Code går det också att lära sig grundläggande programmering. 99mac har pratat med Tommy Säl, som arbetar på Kickstarter-succén.

Super Mario Run släpps nästa vecka, och väntas bli ohyggligt populärt. Nu avslöjas dock att spelet kräver uppkoppling mot internet för att fungera.

Läs för dina barn eller själv en ordentlig julsaga i interaktiv form på Ipad, Iphone eller Android när Snobbens ägare Charlie Brown letar julens mening.

Bakom lucka nio i Geeks Julkalender döljer sig både ett fint erbjudande på tangentbordet G610 Orion Red från Logitech, och en tävling där du kan vinna tangentbordet, spelmus och andra tillbehör.

Nintendos USA-chef Reggie Fils-Aime säger att IOS-spelet Super Mario Run inte kommer att dyka upp på den kommande konsolen Nintendo Switch, men en version för Apple TV kan inte uteslutas.