Intervju med Jan Devos från Happy Machines som utvecklar 3ivx

99mac:s Guru Christopher Blomquist har pratat lite med Jan Devos från Happy Machines som utvecklar 3ivx.

Berätta lite om "Happy Machines" och vad du gör.

"Happy Machines" är ett företag som startades i juli 2000 som officiell entitet för utveckling och marknadsföring av 3ivx codecen. Målet var, att genom att att använda multi-dimensionella matematiska kompressions-algoritmer kombinerade med kvalificerade gissningar och subjektiva post-process filter relaterade till hur det mänskliga ögat uppfattar och svarar på rörelser, utveckla en komplex men effektiv video encoder/decoder som fungerar på alla plattformar. Detta mål har vi nu uppnått, och medan utveckling och förbättringar är pågående, och kommer att fortsätta, så kommer vi nu ut med 3ivx Delta 4 PR2.

Huvudkontoret för 3ivx har varit i Belgien fram till i början av november, men vi har nu flyttat till soliga Sydney i Australien, och namnet på företaget ska bytas ut till något som belyser den primära produkten. Ni kan förvänta er att se "3ivx Technologies" som det nya företagsnamnet.

Det australiska klimatet är väldigt positivt mot företag som är inriktade på teknologi just som Sydney eskalerar att bli en viktig, populärt kallad, "Media Hub". Titta bara på instanser som "Fox Studios" och "MIT Media Labs". Framtagandet av våra 3ivx produkter i den globala värld vi lever i, kommer att fortsätta genom vårt befintliga utvecklingsnätverk, utplacerade i olika länder, framförallt i Europa, Nordamerika och nu även i Australien.


När började ni utvecklas video encoder/decoding-mjukvara?

Tidslinje följer:
Maj 2000: Påblrjade utveckling av videoteknologier och rekrytering av specialister inom programmeringsfältet, även tekniker i övrigt.

Juli 2000: "Happy Machines" grundas

Juli 2000: MPEG-group medlemskap

September 2000: Arbetet på 3ivx codecen sätts igång.

September 2000 - December 2000: Experimentering med olika kompressionstekniker resulterade i 5 interna experimentcodecs.

December 25, 2000: 3ivx Delta 1: Första publika versionen, enbart decoder.

Februari 2001: 3ivx Delta 2: Andra publika versionen, enbart decoder.

Mars 2001: Släpper 3ivx Delta 3: Denna version hade en snabb decoder, denna version var också den första som inkluderade en encoder.

Juli 2001: Släpper 3ivx Delta 3.5: Denna version innehöll en mycket snabbare och bättre encoder.

April 2002: 3ivx Delta 4 PR1: Delta 4 En total omskrivning av codecen vilket gav mycket bättre resultat från kärnan och ännu bättre decoder prestanda.Delvis AltiVec optimerad. MS-MPEG4v3 support lades till. (PR1 är en preview release av decodern för Macintosh plattformen.)

November 2002: 3ivx Delta 4 PR2: Revolutionerande decoder hastighetsmässigt, plus en väldigt snabb högkvalitets encoder, kapabel att producera ISO-MPEG-4 kompatibel video och decoding av de flesta MPEG-4 varianter som används. Den planeras att släppas mycket snart för Macintosh/Windows maskiner, och Linux kommer strax efter det. I stort sett fullt AltiVec, MMX and SSE optimerad.


När många följde med DivX-hypen så dök många frågetecken upp bland användarna om DivX var MPEG4 eller inte. Vilken influens har/hade DivX på ert utvecklande av 3ivX? Irriterande? Bra? Etc.

Initialt var det meningen att vi skulle porta DivX till Mac OS (och andra icke-Windows OS). Men efter vidare analys, blev det uppenbart att DivX inte var en normal codec, utan ett MS-MPEG-4 hack. Så vi reviserade våra planer, och skapade våran egen codec för att överskrida DivX på alla viktiga områden, och sålunda bli en ersättning för denna "hackade" teknologi.


Om man jämför med Apples MPEG4 codec och andra som DivX, XvID, Envivio, vad är fördelarna med att använda 3ivx?

Styrkan med 3ivx Delta 4 kan sammanfattas med fyra nyckelområden
- Prestanda (Hastighet)
- Bildkvalité
- Plattformsoberoende
- Portabilitet

Det unika med 3ivx Delta-teknologin är att mycket bra resultat fås i alla dessa nyckelområden, utan att offra ett område för ett annat.


Många användare har spridit lovord över den höga kvalité som 3ivx encodern ger och är angelägna att få lägga beslag på den nya 3ivx D4 releasen. Några nyheter på den fronten?

Encodern planeras släppas med den andra "Preview Release":en av D4, enligt nuvarande planering så är det i slutet av November. Encodern ger väldigt goda resultat i de flesta test.

Det är en "måste-ha" codec.

MPEG4 kommer troligen att bli en ny defacto-standard för videovisning på internet och i digitala produkter. Farhågorna runt om som handlar om 3ivx är att vissa företag vill rationalisera produktionen av videoencodande till MPEG4 filformatet .MP4 så att dom inte måste konvertera eller byta codec stup i kvarten. "One fileformat to rule them all" så att säga. Finns det framtida planer att encoda 3ivx till en MP4-hållare?

En av 3ivx överlägsna kvaliteér är att 3ivx D4 bitstream är 100% kompatibel med MPEG-4 och kan paketeras in i en MP4-hållare. Våran största oro är att våra decodrar är av högre kvalité och prestanda än standard MPEG-4 decodrar. Slutanvändare kommer inte kunna dra nytta av 3ivX-decodern om en mindre komplex MPEG-4-decoder används för att decoda MP4-filen.

Många av oss är nyfikna på varför 3ivx inte är med i Quicktimes "Component Download Program". Som jag förstått det, utläst av Apples "regler" på deras hemsida, så måste en codec vara en färdig produkt eller en "golden master". Så frågorna är, har 3ivX skickats till CDP? Om så är fallet, och Apple nekat er. Kommer ni försöka igen med 3ivX DP4?

3ivx D3.5 skickades för inkluderande i Apples Component Download Program, men blev nekade (men inte på grund av codecens grad av färdighet). Vi kommer skicka in 3ivx D4 och sedan får vi se vad som händer.


Marknaden för "multiformat" hårdvaruspelare har fullkoligt exploderat. Just nu finns DVD-spelare som stöder ISOMPEG4 i MPEG4-filformatet, DivX 5, SVCD, MP3, VCD bland andra. Kan vi förvänta oss 3ivxstöd i framtiden?

Vi tror det. Ett nyckelområde för 3ivx Technologies är licensiering av 3ivXkärnan för användande i stationära produkter, inte enbart för att spela 3ivx strömmar, utan alla MPEG-4 varianter, som DivX och andra.

Ett viktigt steg mot detta mål är portningen av 3ivx Delta 4-kärnan till ARM/XScale. Detta kommer öppna dörren för användandet av 3ivx i strömsnåla produkter (handdatorer, bilsystem, mobiltelefoner o.s.v.) och till slut även andra system som t.ex. DVD-spelare.

http://www.3ivx.com/technology/xscale/


Några visdomdord?Framtiden ser lovande ut. Det nära förestående släppet av 3ivx D4 PR2 kommer ge Mac och Windowsanvändare möjligheten att dela media i ett modernt videoformat utan en massa strul. Så har det inte varit sedan Indeo Video 5 var populärt. Bör också tilläggas att 3ivX D4 inte är slutet...

Översättning: Daniel Eriksson

[ 21 November 2002, 23:01: Meddelandet ändrat av: Christian Åhs ]

Kommentarer
1 svar

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.

Den irländska regeringen kommer att följa EU-domen och kräva tillbaka 13 miljarder euro i restskatt från Apple, men vidhåller att de inte gjort något olagligt.

Efter ett gäng billigare telefoner är det nu dags för HMD att släppa sitt första flaggskepp som bär namnet Nokia 8.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Enligt nya rapporter kommer Apple att spendera omkring åtta miljarder kronor på eget videomaterial till Apple Music. Upp till tio nya serier ska släppas till tjänsten det kommande året.