99mac träffar Erik Stannow - PMDE

99mac träffar Erik Stannow - PMDE

Under förmiddagen fick vi tillfälle att tala med Erik Stannow som jobbar som Product Marketing Director för Europa. Erik kommer ifrån Danmark och jobbar på Apples huvudkontor i Paris sedan 9 månader tillbaka. Tidigare var han chef för Compaq:s avdelning för "portables" i Houston, Texas.

Med den erfarenhet Erik har ifrån Compaq kan han lätt göra jämförelser mellan företagen och deras tankesätt. Erik berättar att "Compaq säljer bärbara datorer för att sälja servrar. Kunderna vill ofta ha en leverantör av hela kedjan. Det finns bara två företag i världen som tjänar pengar på att tillverka vanliga datorer och det är Apple och Dell. Apple lägger hela 8.2% av sin budget på utveckling och forskning - det är enormt mycket i den här branschen. Snittet för resten av bolagen ligger på mellan 2 och 3%. Allt fler PC-tillverkare har blivit distributionsbolag och låter Intel och Microsoft utveckla nya tekniker. Apple följer inte det spåret utan väljer att utveckla egna nya tekniker".

Bild: Erik Stannow med den nya 17" Powerbook G4

Enligt Erik så leder Apple den nya generationen av PC-datorer som började lanseras 2001. Han sammanfattar PC-historien: "i slutet på sjuttiotalet kan vi se pc-datorernas stenålder. Fram till 1994 kan man kalla produktivitetens ålder - då kom program som Word Perfect (ordbehandling) och Excel som verkligen revolutionerade hur företagen jobbade. Mellan 1995 - 2000 är internetåldern. Nu är vi inne i den digitala åldern och Apple ligger allra längst fram."

Erik fortsätter: "Allt fler produkter blir digitala, titta på MP3 spelaren, DV-kameran, iPod, digitalkameror och inte minst iPod. Apple har en marknadsandel på 17% av alla sålda MP3 spelare i Europa tack vare iPod - och då ska vi komma ihåg att det kommer säljas 1 miljon MP3 spelare under det kommande året. Det är stort. Enligt uppskattningar ifrån analysföretag finns det 50 miljoner digitala enheter i 15 miljoner hushåll som alla kan bli en del av den digitala hubben".

Sedan följer en snabb presentation av Apples nya browser Safari och Erik berättar varför det var så viktigt att ta fram en egen webbläsare: "När en ny kund första gången testar en ny dator är det ofta just webbläsaren man startar först. Och med befintliga webbläsare har det gått alldeles för långsamt även med dom nya maskinerna vi lanserat. Nu är vi ikapp - Safari är lika snabb som Internet Explorer är för PC. Vi kommer att utveckla Safari och göra den bättre än någon annan webbläsare - utvecklingen i övrigt har ju helt stannat dom senaste åren. Vem uppdaterar en browser för att det kommit nya revolutionerande funktioner idag?".

Innan Erik tar fram dom nya Powerbook datorerna visar han kort upp nya presentationsprogrammet Keynote. Han säger att programmet är klockrent för Apples kunder som ofta är inom grafiska branschen och som vill att en presentation ska vara snygg. "För dom som vill presentera 120 sidor Excelark är det fortfarande PowerPoint som gäller tillägger han och ler".

/Martin Björnström & Jürgen Buchmann

Titta närmare på hela vårt bildreportage med 25 bilder och mer information här:
http://99mac.com/pics/powerbooks_web/

Fler artiklar i serien:

99mac testar Powerbook G4 12"

99mac testar Powerbook G4 17"

99mac träffar Oscar Bjers

99mac träffar Erik Stannow - PMDE

[ 24. Januari 2003, 18:10: Meddelandet ändrat av: Martin Björnström ]

Kommentarer
3 svar

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.

Den irländska regeringen kommer att följa EU-domen och kräva tillbaka 13 miljarder euro i restskatt från Apple, men vidhåller att de inte gjort något olagligt.

Efter ett gäng billigare telefoner är det nu dags för HMD att släppa sitt första flaggskepp som bär namnet Nokia 8.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Enligt nya rapporter kommer Apple att spendera omkring åtta miljarder kronor på eget videomaterial till Apple Music. Upp till tio nya serier ska släppas till tjänsten det kommande året.