Rapport från MacForum Expo Göteborg

MacForum Expo med Apple 11 mars 2003
Plats: Handelshögskolan och MacForums lokaler i Göteborg.

Minst 200 personer tog plats på detta delseminarium på Handelshögskolan. En var Windowsanvändare några få OS 9-användare. Detta är min rapport. Andra besökare kan säkert fylla på med mer.

MacForums VD Torben Hansen hälsade oss alla välkomna. Detta genom att berätta att företaget numera är 100 % GAIS-präglat (!). Därefter lämnade han med varm hand över till Apples VD Oscar Bjers.

Oscar berättade att Apple sakta förändrar sin positionering som ett företag med nischlösningar. Apple är ute och träffar ÅF för att upplysa one-to-one på ett annat sätt än tidigare. ÅF går också utbildning för att få sin tekniska certifiering berättade Oscar vidare. Man väljer detta sätt att kommunicera hellre än att satsa allt på annonser.

Apple har också startat ett Account Management i samarbete med ÅF samt ett Advisory Board med de 12 tongivande tidningarna i landet. Nästa steg är att sakta men säkert kunna kommunicera med den enskilde konsumenten på bästa sätt. Apple vill lägga örat mot rälsen inom olika segment. Men det göres sig inte över en natt.

THE YEAR OF MOBILITY

Detta är något som vi hört från Jobs läppar tidigare. Men Oscar fyllde på ytterligare.
Han gav också praktiska exempel på hur mobilen är en gemensam punkt via Bluetooth. ”Oscar hemma” och ”Oscar arbete” hade olika inställningar anpassat till respektive datormiljö. Inte alla äldre mobiler klarar denna suveräna möjlighet men det gör den nya generationen.

Michael Walenius, CMW Productions höll senare ett föredrag om hur vår mobila vardag/arbetsmiljö kan och kommer att påverka oss. Om vi lär oss att utnyttja tekniken. En sådan basal sak som om du lämnar din arbetsplats på visst avstånd. Med mobilen i fickan, känner din telefon av det och kan t ex starta skärmsläckaren och lösenordsskydda din dator.

En utvecklare bland åhörarna frågade om svårigheten att få information från Apple.
Oscar svarade att även här har en process inletts där målet är att kunna finnas till hands. En kompetens som Oscar inte tyckte att han funnit ”inhouse” tidigare.

Som ett led i att förändra det har amerikanen Mark Turner knutits till den nordiska delen av Apple. En av de utvärderare som Apple använts sig av. Mark genomförde givetvis sin del av seminariet genom att använda sig av Sony Ericsson Clicker, Airport och sin Powerbook.

Mark fick det inte lätt när det visade sig att de flesta bland åhörarna redan tagit steget till Mac OS X.

-What are you doing here? Frågade han med ett skratt.

Han tar oss ändå igenom OS X på ett sätt som bara en effektiv amerikan kan göra. Att se grafik i OS 9 och OS X är som natt och dag. Han säger också att ”Every pixel on the screen is Color managed”.

Det är när man sitter på första parkett man inser vad mycket OS X har i gömmorna. Massor av saker att utforska och kunna optimera sin vardag och lek. Allt från att man kan skriva för hand på skärmen (!) som sedan konverteras till text i din dator. Eller mailprogrammets suveräna skräpposthantering, där man kan ”träna” det att känna av oönskad post. Så gott som alla drivrutiner finns eller uppdateras löpande…osv, osv, osv. Beroende på vad man har för behov.

Med sina 5000+ applikationer som bara blir fler är inte ett öga torrt

-And it looks good too! avslutar Mark med snett leende.

Således fullt av aktiviteter denna dag i Göteborg. Och om jag förstod saken rätt kommer Apple igen med liknande kraftfulla arrangemang. Inte bara i Göteborg utan andra större städer.

Kenneth Pilo för 99mac

på plats i MacForums lokaler.

Överkurs: När Oscar drar över tiden med 10 minuter säger MacForums VD lite skämtsamt: -Apple kan som vanligt inte hålla tiden.

Överkurs 2: Adobe tjänar mer på Acrobat än på Photoshop. Det är deras ”mjölko”.

Flyttade över bilderna till 99mac´s server. /M

[ 14. mars 2003, 15:55: Meddelandet ändrat av: Martin Belak ]

Kommentarer
23 svar

Verizon-ägda Yahoo lägger ner sin populära nyhetsapp News Digest som sammanfattar och sammanställer de viktigaste nyheterna två gånger om dagen.

Apples avtal med de stora skivbolagen löper snart ut, och teknikjätten vill nu omförhandla med lägre ersättning för musiken.

En andra våg av betaversioner har släppts för Apples system Mac OS, IOS, TV OS och Watch OS.

Apples tidigare IOS-chef Scott Forstall är tillbaka i strålkastarljuset. Computer History Museum har lagt upp en filmad intervju på sin Facebook-sida med anledning av tioårsjubileet av Iphone.

Den tredje generationen av superlätta datorn Macbook med Retina-skärm får en märkbar prestandaförbättring, och lockar med en mycket välkommen förändring av hårdvaran. Jakob Nilsson har testat.

Fulkultur dyker ner i de två första Terminator-filmerna, och utreder massproduktionen av Arnold-liknande mördarrobotar, samt tidsresans logik och konsten att göra en bra actionfilm.