99mac provkör G5

99mac fick idag chansen att titta ännu närmare på Power Macintosh G5 och dessutom dokumentera med kamera för att ge alla läsare en möjlighet att bilda sig en uppfattning om den nya modellen.

Apple Sverige och MacSupport trixade och fixade och plötsligt stod en Power Macintosh G5 på plats för testning. Maskinen vi provkörde var toppmodellen med dubbla PowerPC G5 2GHz och 2GB RAM.

- Power Macintosh G5 är betydligt större än tidigare modeller, faktiskt hela 20 tum (halvmeter) hög vilket av en ren slump är en tum för stort för att passa i standardrack av 19-tumstyp. Eller så är det så att man vill förbehålla Xserve rättigheten att sitta fastskruvad i servermiljö - tidigare gick det att köpa små racköglor för att skruva fast G4:orna i rack.

- Power Macintosh G5 ger ett mer kompetent och industriellt intryck än mjuka och plastiga G4. Chassit är gjutet i ett stycke aluminum och har en kombination av mjuka böljande linjer och något vassa kanter i chassit. Detaljkvaliteten är fascinerande, jag vågar säga att ingen dator har varit så välbyggd och designad ut i minsta detalj. Detta är datorvärldens Global eller Porsche.

- Vi öppnar chassit och möts av ett stort vindskydd gjort i plexiglas eller genomskinlig plast. Vindskyddet finns på plats för att styra genomströmningen av kylluft genom datorn. Totalt nio fläktar skall finnas i datorn, men vi hittade bara åtta vid vår genomgång. Utan vindskyddet går det inte att starta datorn, den skulle troligen brinna upp utan rätt mängd kylluft. Däremot går det utmärkt att köra datorn med sidoplåten borta - ett sätt att imponera på andra datoranvändare. (tankarna går till Ferrari 360 Modena som har motorhuv i glas)

- På insidan är dom två G5 processorerna och deras enorma kylflänsar helt dominerande. Det är inte någon tvekan om var processorerna sitter iallafall. Ett väldigt stort moderkort är ganska glest populerat och täcker datorns botten. I en AGP-plats sitter ett ATI Radeon 9600 Pro och det finns tre lediga PCI-platser. Totalt 8 minnesplatser för DDR PC3200 minnen finns tillgängliga och måste fyllas parvis - datorn använder s k minnesinterleaving som kräver 2 likadana minnen i dom två minnesbankarna.

- Kylflänsarna till G5-processorerna är ENORMA och vår spontana uppfattning är att det kommer dröja innan man lyckats hitta en lösning för Xserve och Powerbook. Om det krävs 9 fläktar och kylflänsar i nivå med mjölkpaket i Power Macintosh G5 så undrar man hur det ska gå att trycka in detta i en 2.5" tjock Powerbook?

- Det finns endast plats för en optisk enhet och Apple levererar en 4x Superdrive med alla Power Macintosh G5. En snygg lösning är aluminumluckan som smidigt försvinner neråt när släden skall öppnas. Perfekt för att klippa naglarna? Vi testade och motståndet av mina fingrar gör att luckan stannar.

- Power Macintosh G5 levereras med Serial-ATA hårddisk, en ny standard som ger upp till 150MB/sekund, något mer än tidigare ATA/133. Största skillnaden är att Serial-ATA använder sig av betydligt mindre och smidigare anslutningskablar som inte hindrar det livsviktiga luftflödet i datorn. Det finns endast en ledig plats för extra hårddisk i G5:an. Hårddisken skjuts in på sin plats och använder sig av speciella hårddiskskruvar som vagga. Apple briljerar genom att montera dessa extra-skruvar i ett litet ställ inuti datorn brevid den lediga platsen - ingen risk att man tappar bort en liten plastpåse med skruvar!

- På datorns framsida sitter en Firewire 400 och en USB2 kontakt som är lättåtkomliga. Under vår visning var tangentbordet anslutet till USB2 kontakten på datorns framsida.

- På baksidan finns kontakter för (uppifrån och ner) Airport, Bluetooth, optiska in och utgångar för ljud, vanlig hörlursutgång, mikrofon, 2xUSB2, Firewire 400, Firewire 800, 10/100/1000Mbit Ethernet och modem. Grafikkortet har dubbla utgångar med en DVI och en ADC-anslutning.

- Eftersom datorchassit är gjort i aluminium måste både airport och bluetooth monteras externt, annars skulle mottagningen blir kraftligt lidande (man känner igen det ifrån första titanium-Powerbook G4 generationen). Det har man löst med två små plastpinnar som enkelt monteras på baksidan. En stor Airportsvamp och en liten Blåtandspinne ser roliga ut när dom är monterade. Gissa om dom kommer blir storsäljare på reservdelslistorna?

- Ljudnivån är förvånansvärt låg! Vi uppstart dundrar hela fläktpaktet igång i någon sekund men sen blir den helt tyst. Jag frågar faktiskt Lars-Åke Björk på Apple om datorn ens är påslagen! I mina öron är den helt tyst men det är klart att man kan höra ett svagt vinande om man lägger örat mot datorn. Imponerande enligt mig! Någon har lyssnat på kritiken kring G4:ornas dundrande.

- Är datorn snabb då? Apple visar samma prestandaprover som Steve Jobs gjorde under Keynote och det flyger verkligen fram både i Final Cut 4 och Photoshop. Just nu pågår arbetet med att optimera MacOS X och en mängd applikationer för G5 och 64-bit operationer. Maskinen vi testkörde hade MacOS X 10.2.7 installerat och Apple säger att när 10.3 Panther lanseras kommer prestanda öka ytterligare genom fler optimeringar.

- På grund av att vår maskin är ett förhandsexemplar och att optimeringar av både hårdvara och mjukvara fortfarande pågår får vi inte publicera testresultat och jämförelser med G4-maskinen ännu. Spontant känns dock datorn mycket kvick i OS X och i de få applikationer vi fick testa.

- Inom några veckor kommer det första produktionsexemplaret komma till 99mac och då kommer vi kunna släppa prestandatester på populära applikationer.

STORT TACK till MacSupport och Apple Sverige för ert samarbete med 99mac.com!

Kommentarer
69 svar

Under ett live-event i New York presenterar nu Samsung den nya flaggskeppstelefonen Galaxy Note 8.

Samsungs smarta röstassistent Bixby har tidigare endast funnits i USA och Sydkorea, men nu rullas den ut till 200 länder inklusive Sverige.

Säkerhetskopieringstjänsten Crashplan för hemanvändare tas bort. Code42 lämnar konsumentmarknaden och satsar istället på företagsanvändare.

Under kvällens Samsung Unpacked-event är det mer eller mindre givet att Galaxy Note 8 kommer presenteras.

Nu är Adobes fototävlingen som löpt under sommaren avgjord och de bästa bidragen kan ses med hjälp av förstärkt verklighet i Kungsträdgården i Stockholm.

Enligt rykten ska Samsungs nästa flaggskepp bli först med nästa generations Snapdragon-krets och kan roffa åt sig alla kretsarna i första omgången.