Reportage: ZOZO Games gör spel för iPhone

Göteborgsbaserade ZOZO Games är, som sig bör, en bunt goa gubbar som sitter i en bunt datorer och hackar sköna iPhonespel. Deras första spel, ZOZO Bugs, är det perfekta tidsfördrivet för alla som pendlar till jobbet och inte har en ratt att hålla reda på. Marcus Fransson hade vänligen att svara på några frågor och berätta mer om ZOZO Games.

Så vilka är då ZOZO Games? Jo, fyra personer med ganska blandad bakgrund med bas i Göteborg. De fyra har alla fötterna stadigt i Mac- och iPhone-världen men med inslag av tidigare arbete inom webb, reklam och musik.

Intresset för spelutveckling väcktes i Marcus fall när iPhone först lanserades. Och efter att App Store lanserades påbörjades utvecklingen av spel under försommaren 2009.
Gruppen har egentligen aldrig utvecklat för Mac OS X utan satsar istället stenhårt på en serie spel för iPhone som de kallar "Games for the rest of us".

Marcus första Mac var en Macintosh SE från 1988. Förutom ett snedsteg till PC under 90-talet har han varit Mac:en trogen och har nu förverkligat en dröm med att utveckla spel i ZOZO Games. Företaget är en professionell satsning, vill Marcus understryka, men det finns ännu inte möjlighet att arbeta med det på heltid utan de fyra kompletterar istället varandra och skapar tillsammans 1,5-2 heltidstjänster.

Resten av tiden går åt till de fyras egna enmansföretaget inom andra områden.

ZOZO Games är ett projekt som Marcus startade under försommaren 2009 och iden var redan från början att ta fram en serie av spel. Det skulle bli en familj av enkla kul spel under samma namn. Marcus började sedan få ihop det team av personer som behövdes för att kunna förverkliga konceptet. Det första steget ut i verkligheten blev spelet Zozo Bugs.

Marcus gillar att utveckla för iPhone och dess utvecklingsmiljö som han tycker Apple verkligen har gjot ett bra jobb med. Han tycker den är helt perfekt för mindre utvecklare ska komma igång enkelt och det har också bidragit till att iPhone är den enda plattform som ZOZO Games utvecklar för, även om de tittat på både Android och Symbian men i båda fallen valt att vänta då marknaden inte finns där ännu.

Läs mer om ZOZO Games och deras första spel, ZOZO Bugs här!

Skriven av Joacim Melin

I avsnitt 27 radar Fulkultur-panelen upp en hel hög med bra tips att läsa, se på och spela under julens ledigheter.

Nu på lördag den 10:e december anordnar Geeks Gaming en spelkväll med Nintendo-tema som livesänds från Geeks lokaler i Stockholm.

I år har vår syskonsajt FZ varit ett fyrtorn för spelbevakning och glädje i hela 20 år, och detta firas med dunder och brak i kväll.

Google satsar stort på vindkraft, och meddelar att företaget kommer att använda hundra procent förnyelsebar energi från och med nästa år.

Med den sociala appen Miitomo kan du dela din julglädje med andra Nintendo-fantaster, och dessutom samla på dig rabatter på digitala Nintendo-köp.

Julglädjen fortsätter i Geeks Julkalender och bakom den sjunde luckan döljs ett paketerbjudande på en stol från Playseat för dig som tar simulatorspelen på största allvar.