Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Utveckling: Serial-ATA tar över?

Jag har haft möjlighet att diskutera nästa generations lagringsstandarder med företrädare för två Taiwanesiska tillverkare av externa lagringsenheter. Något som intresserade mig mycket var hur dom såg på Firewire 800 standardens framtid.

Svaret jag fick var: "Firewire 800 är dött, Serial-ATA kommer att ta över helt". Anledningen till detta är att Serial-ATA innebär upp till 1500Mbit/sek och väldigt låga tillverkningskostnader jämfört med Firewire 800 som är en relativt dyr standard och erbjuder 800Mbit/sek.

En tillverkare erbjuder externa Firewire 800-chassin i 2.5" och 3.5" storlekar men säljer väldigt få enheter pga kostnaden för det Oxford 922-chipset som krävs. Samma person säger att dom inom kort kommer kunna leverera externa Serial-ATA chassin till en tredjedel av priset eller ännu lägre.

Ett externt chassi med Serial-ATA standard är mycket enkelt att bygga eftersom hårddiskarna håller samma standard. Tidigare har man tvingats använda en Firewire till IDE brygga i varje chassi.

Power Macintosh G5 är den första Appledatorn som har Serial-ATA standard på hårddiskar, men saknar fortfarande kontakter för att ansluta externa Serial-ATA enheter. Det finns dock billiga lösningar på problemet - en liten metallbygel som placeras i en PCI-plats med kabel till Serial-ATA kontakten på moderkortet. En lösning som kostar ett par hundralappar idag.

Dom flesta PC-tillverkare erbjuder idag moderkort med Serial-ATA och redan i höst kommer i stort sett alla nya datorer att erbjudas med denna lagringsstandard. Förhoppningsvis kommer Apple att erbjuda S-ATA anslutningar externt på alla datormodeller i framtiden.

Kommentarer
32 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.