Fredagskrönika: Olof får jobb i Apple Concept Store

<img src=/nyhetsbilder/ohennig2.jpg border=0>

99mac-medlemmen Olof Hennig fick nyligen anställning på Kullander & Kullander i Malmö - landets tredje Apple Concept Store. Här berättar Olof mer om livet som återförsäljare.

Om mina planer hade gått i lås skulle jag vid det här laget rest jorden runt och dokumenterat händelser och företeelser som de flesta svenskar aldrig skulle komma i närheten av. Tintin och Spirou var förebilderna när jag som tonåring drömde om att bli journalist. Och journalist blev jag, men så värst mycket äventyr har jag inte upplevt. Däremot har jag hunnit med att prova det mesta inom branschen. Och det är inte för att jag är driftig utan för att jobben är få och man får ta det som bjuds.

Kortare eller längre vikariat och inhopp över dagen, oftast med bara några timmars varsel, är vardag. Därför har tanken på att göra något annat funnits ganska länge. Frågan är bara vad jag skulle göra i stället? Att syssla med datorer, speciellt Macar, har varit det som legat närmast till hands, men inte heller inom den branschen har arbetstillfällena vuxit på träd.

Men så inträffade det man bara drömmer om. Malmö får en macbutik värd namnet när Kullander & Kullander bygger om och blir en Apple Concept Store. Sen blir jag tipsad om att de söker en ny säljare. Två veckor efter nyinvigningen av butiken blir jag insläppt, inte som kund utan som anställd.

Första dagen var naturligtvis nervös. Även om jag kan rätt mycket om Apples prylar så blir man aldrig fullärd, och butiken har fortfarande kvar en del kontorsmaterial som jag inte har någon som helst pejl på. Kollegan Paul tar hand om de första kunderna för dagen och jag håller mig diskret i bakgrunden för att lyssna och lära. Men till slut är det är det dags att ta tjuren vid hornen och göra något.

En liten dam med rollator blir min första kund. Hon vill ha ett trepack post it-block. Eftersom jag inte vet var de finns blir min största insats att bära ut rollatorn ur butiken när hon själv letat reda på blocken och betalat.

Två veckor har gått sedan dess och jag har hjälpt flera kunder att hitta rätt i Macintoshdjungeln, välja skrivare, installera scanners och lite skamset förklarat att vi inte kan visa eller leverera en del av Apples modeller den närmaste tiden. Vi väntar med spänning på om våra uppgifter om när den nya iBooken kommer ska stämma, och det spreds en närmast religiös stämning i butiken när den första dual G5 var inne och vände. Tyvärr skulle den direkt till en kund, så klämma och känna fick vi inte göra. Än mindre butikens kunder som då och då frågar just efter värstingmodellen.

Och kunder saknas verkligen inte. Ju fler det är i butiken desto fler lockas in från gatan. Då kan det kännas som om man inte hinner med att ta hand om alla på ett bra sätt, men många går efter en snabb och intensiv demonstration ut med, om inte en dator eller iPod under armen, så åtminstone med något glasartat i blicken. Eller ett trepack post it-block.

Eller varför inte en powerbook 12-tum? En presumtiv switcher klev in i butiken och undrade om han kunde få kika på den. Vi fällde upp skärmen och affären var i princip klar. Han hade naturligtvis en del frågor om hur macen fungerar i windowsnätverk och om det går att synkronisera adresser och kalender mot mobiltelefonen. Sen kom det oväntade när han undrade om Salling Clicker var något att ha. Trumfkortet jag brukar spela ut för att få oinvigda att tappa hakan, det kände han redan till. Trettio minuter senare hade vi skrapat ihop ett paket som ska passa hans behov, naturligtvis med Clicker redan installerat.

Gamla kollegor från min tid som journalist har också tittat in i butiken med ett förvånat "jobbar du här?", snabbt följt av ett "det måste ju vara rena himmelriket för dig". Det trots att jag inte direkt profilerat mig som macnörd på mina tidigare arbetsplatser, enligt min uppfattning i alla fall.

I vilket fall som helst har de ganska rätt i påståendet. Det kanske inte är himmelriket, men nog trivs jag ganska bra med att ha en hobby som arbete och samtidigt träffa och hjälpa människor. Det enda jag oroar mig för är att jag ska tappa intresset för datorer nu när jag har min hobby som levebröd. Det och att mina fötter inte ska vänja sig vid att trampa runt i en butik åtta timmar om dagen.

---

99mac önskar Olof lycka till på sin nya arbetsplats!
Vill du kontakta Ohennig så gör du det här!

Kommentarer
33 svar

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.