Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Plex i blåsväder efter nya användarvillkor

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Program för att bygga bibliotek i mediacenter är ett måste för många, och ett av de mest populära är utan tvekan Plex. Mjukvaran uppstod 2008 som en fork av dåvarande XBMC, och har sedan dess utvecklats i rasande takt. Resultatet är en plattform som dels erbjuder uppspelning av lokal media, dels har funktioner för att strömma från diverse tjänster – både över internet och från server i nätverket.

Nu är företaget bakom Plex dock i blåsväder. Anledningen är en uppdatering av användarvillkoren, där bland annat möjligheten till så kallad opt-out av datainsamling tas bort. Enligt Plex är viss loggning ett krav för att kunna använda tjänster från tredje part, samtidigt som undantagen för opt-out-alternativet redan i dagsläget ger en känsla av falsk trygget.

Hård kritik i bland annat diskussioner på Reddit har dock redan fått företaget bakom mediatjänsten att backa något. I ett uttalande skriver Plex vd Keith Valory att datainsamling runt till exempel mediafilers längd och bittakt blir mindre exakt och fortsatt valbar, samtidigt som han åter trycker på att ingen detaljinformation runt lokala bibliotek skickas vidare.

Plex går att ladda ned via projektets webbplats. Förutom basmjukvran i form av server finns klienter till bland annat IOS, Android, spelkonsoler och många smarta tv-apparater. Ytterligare funktioner går att få via Plex Pass, en prenumerationstjänst som kostar från cirka 50 kronor i månaden.

Skriven av Emil Åkered

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.