99.se fyller två år idag! (2009-01-08)

Idag firar vi två år på 99.se!

Tiden har verkligen gått fort - den 8:e Januari 2007 lanserade vi 99.se som en sammanslagning av 99mac.se, 99musik.se och 99pod.se. Domännamnet 99.se köpte vi (dyrt!) någon månad innan dess när dom tekniska förberedelserna inleddes.

Sajten fick en ganska knackig start efter att jag omedvetet misslyckats med en fas i importen av konton så ungefär 2500 konton - tyvärr många av våra mest aktiva medlemmar - hade problem med sina kontoprofiler och inloggningar. Det tog flera månader innan alla dessa problem var lösta.

Google valde också att helt strunta i sajtinnehållet under några månader innan vi återigen klättrade bland sökresultaten - något som gjorde att antalet besökare sjönk kraftigt under våren 2007.

Så här två år senare ser det betydligt mer positivt ut. Sajten har fått mer än 30.000 nya medlemmar (!) och ser fräschare ut än någonsin. Vi har ett solitt rykte som ett riktigt kunskapsrikt och seriöst forum där man får bra svar på sina frågor.

Medlemsundersökning
Våra veteraner som bidragit med större delen av innehållet deltog i en medlemsundersökning under december där vi fick massor med intressant feedback. Jag kommer presentera resultaten här idag och under dom närmaste dagarna.

Jag börjar också maila vinnarna i den utlottning som medföljde undersökningen från och med idag - det kommer dock ta ett par dagar innan jag har nått alla. Tyvärr kan jag inte släppa namnen på vinnarna här utan ni som vunnit kan väl skriva en rad i tråden?

5 Mest önskade funktioner (December 2008 - före uppdateringarna)
80.9% - Förbättrade sökfunktioner
71,3% - Köp & sälj sida
59,4% - Tester av Macprodukter
53% - Köpguide för Mac, iPod, iPhone
45,6% - Wiki

Däremot står det helt klart att vi inte kommer ge alla medlemmar möjlighet att blogga på 99.se - en klar majoritet var direkt emot den idén.

Intresset för köp & säljsidorna var oväntat stort, något som vi ska titta närmare på. 99mac tog över sajten MacTorget.nu under December 2008 (vilande just nu) vilket kan vara en lösning, det finns även andra lösningar som använder medlemsdatabasen i vBulletin. Vi kommer försöka täcka alla ovanstående punkter i kommande uppdateringar.

Veteranernas åsikter om 99.se (December 2008)

90,4% : Tillgänglighet & serverprestanda
89,6% : Förtroende för sajten
86,2% : Intressant Innehåll
81,4% : Aktivitet i forumet
80,7% : Trevliga medlemmar
77,5% : Utseende och menyer
71,4% : Moderation av diskussioner
59,2% : Lätt att hitta det jag söker
36,1% : Möjlighet att hitta nya vänner

% = Andel svarande som angivit "mycket bra" eller "bra" på respektive fråga.

Undersökningen gjordes i December 2008 innan dom senaste uppdateringarna men visar tydligt att vår styrka är ett intressant, aktivt forum som folk har förtroende för. Sajten är också snabb och har hög tillgänglighet (tack vare vår nya QuadCore Xserve!).

Dom relativt låga siffrorna för utseende & menyer och möjligheten att hitta rätt har vi jobbat hårt på i dom senaste uppdateringarna. Och möjligheten att hitta nya vänner hoppas vi ska öka med ett antal "sociala funktioner" här på sajten även om vårt fokus alltid kommer vara kunskap och möjligheten att få bra svar i forumet.

Det ska bli väldigt intressant att följa upp detta om 6 månader med 99.se veteranerna.

Du som inte redan fyllt i enkäten kommer få en möjlighet i vår allmänna undersökning som kommer skickas ut tilla alla medlemmar efter att vi fixat aktuella buggar och implementerat klart dom ändringar som är på gång (99.se version 1.5 och 1.6).

För att inleda den här helgen med några goda skratt bjuder vi på en video med några ungar som får undersöka äldre teknik.

Sju år efter Transmit 4 uppdaterar nu utvecklarna Panic sin omtyckta filhanterare Transmit till version 5.

Apples videoapp Clips uppdateras med Disney-karaktärer så som Kalle Anka och Buzz Lightyear och får också många nya grafiska element.

Nu är det möjligt att betala för Itunes och appar via mobilräkningen också i Sverige – i alla fall om man är kund hos Tre eller Telenor.

Tack till reboot81 för detta #nyhetstips!

Spotify tar bort appar specifikt gjorda för ett antal högtalare och satsar istället på Spotify Connect eller Chromecast Audio.

Den här veckan är det premiär för en opera om Steve Jobs i Santa Fe, USA. Det har tagit två år att förbereda uppsättningen som kommer att köras endast sex gånger.