Därför använder vi kroppsburet

Kroppsburna enheter kan fylla många funktioner men ny statistik visar vilka målgrupper som är intresserade av de olika funktionerna.

När smarta klockor och aktivitetsarmband kom ansågs de av många vara framtiden. Genom ett enkelt tryck på din klocka skulle du kunna göra det mesta och snart skulle mobilen vara ett minne blott. Det verkar dock inte som att kroppsburet riktigt är framtiden vi hoppats på. Det har gått minst sagt segt för många företag som lanserat sina kroppsburna produkter och försäljningen går neråt.

Företaget Lumoid erbjuder en tjänst där de skickar hem ett antal produkter, exempelvis smarta klockor som du vill testa. Du får testa de olika produkterna i ungefär två veckor, sedan kan du skicka tillbaka de klockor du inte vill ha. Inför varje hemleverans får kunden fylla i ett formulär om varför de är intresserade av produkten. Inc har nyligen publicerat en artikel där de presenterar Lumoids insamlade data.

Vad du vill ha din kroppsburna enhet till varierar generellt beroende på ålder och kön. Enkäten visar att män är mest intresserade av smarta klockor som förser dem med notiser. Män köper i större utsträckning Apple Watch än kvinnor. De uppskattar även mer funktioner som rörelse- eller djupandningspåminnelser och funktioner som påminner dig om att sitta ergonomiskt.

Kvinnors preferenser är beroende av ålder. Kvinnor äldre än millenniegenerationen är främst intresserade av att spåra och mäta träning, matintag och följa träningsmål. Däremot kvinnor som tillhör millenniegenerationen, alltså födda mellan sent 70-tal till tidigt 00-tal, bryr sig inte speciellt mycket om varken notiser eller träningsstatistik.

Istället är de främst intresserade av att mäta sin sömn. Hela 72 procent av målgruppen har angett att de endast är intresserade av att mäta sin sömn. I enkäten säger några av de svarande:

”Jag vill veta mer om mina sömnmönster.”

”Det känns inte som att jag får nog med sömn, eller tillräckligt god kvalitet. Jag känner mig ofta trött.”

”Jag känner mig inte utvilad när jag vaknar och jag vill ta reda på varför."

Sömnproblem är långt ifrån ovanligt och vanligast är det bland just unga kvinnor. Kroppsburna enheter som mäter sömn kan oftast berätta för dig hur många gånger under natten du vaknar, om du sovit oroligt eller hur mycket djupsömn du fått.

Ibland missuppfattar Siri vad du försöker säga till henne. Istället för att sucka, och försöka prata med henne igen, kan du korrigera felet genom att skriva.

Efter en granskning som Southern Poverty Law Center (SPLC) har gjort tar Spotify bort vitmaktmusik från sitt musikutbud.

Nya läckor påstås visa bilder på Samsungs kommande storformatstelefon och även zoom-fokuserade kameraegenskaper.

Från och med september kan du sätta in pengar på ditt eget konto med hjälp av Swish om du har Nordnet som bank.

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.