Apple tar bort VPN-appar från App Store i Kina

Apple plockar bort flera större VPN-appar från App Store i Kina, sedan landet i början av året gjorde de flesta VPN-tjänster olagliga.

Den kinesiska regeringen gör sitt bästa för att kontrollera internettrafiken i landet. I början av året meddelande ministeriet för industri- och informationsteknik (MIIT) att det krävs tillstånd från regeringen för att tillhandahålla VPN-tjänster. Nu kommer nyheten att Apple plockat bort flera större VPN-appar från landets App Store. Apparna kan bland annat användas för att komma runt regeringens censur.

Utvecklarna bakom appen Express VPN, baserade utanför Kina, berättar i ett blogginlägg att "alla större VPN-appar" inklusive deras egen är borttagna från Apples kinesiska app-butik. De delar också med sig av ett brev från Apple som noterar att appen tagtis bort på grund av att "den inkluderar innehåll som är olagligt i Kina".

Star VPN berättar via Twitter att också deras app är borttagen.

Apple kommenterar nyheten med att de måste ta bort apparna eftersom de bryter mot kinesisk lagstiftning, rapporterar Techcrunch.

"Tidigare i år meddelade Kinas MIIT att alla utvecklare som erbjuder VPN måste erhålla tillstånd från regeringen. Vi har varit skyldiga att ta bort några VPN-appar i Kina som inte uppfyller de nya reglerna. Dessa appar finns fortfarande tillgängliga på alla andra marknader där de gör affärer."

Skriven av Ida Blix

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.

Den irländska regeringen kommer att följa EU-domen och kräva tillbaka 13 miljarder euro i restskatt från Apple, men vidhåller att de inte gjort något olagligt.