Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Välj rätt operatör och abonnemang till din iPhone 3GS

Idag lanserades iPhone 3Gs i Sverige och nu finns tre operatörer att välja mellan: Telia, Telenor och Tre. Apples avtal och iPhone telefonens pris gör att det inte finns några gigantiska skillnader i priser men du kan spara en rejäl slant genom att lägga tio minuter på en jämförelse.

Vi har brottat ner oss i denna djungel av siffror och olika konstellationer. Vem som är bäst av de tre operatörerna beror givetvis på dina mobilvanor, hur många ringer du upp, hur länge pratar du och hur många SMS du skickar.

När vi gjorde denna analys så utgick vi från iPhone 3GS – 16 GB och tog de abonnemang där vi får telefonen för minsta möjliga kostnad. Vi tog ut 12 olika användarkategorier.

Den första kategorin är 25/50/50 vilket står för 25 samtal, 50 minuter och 50 SMS. Den sista kategorin är 300/600/600, dvs 300 samtal, 600 minuter och 600 SMS. Med andra ord så borde vi täcka större delen av användarna.

Här är några snabba fakta kring operatörernas iPhone erbjudanden

Nedan ser du en graf som visar hur mycket den faktiska månadsfakturan blir med dom olika operatörerna beroende på vilket användarmönster du tillhör. Siffrorna avser antal samtal, antal minuter och antal SMS.

Olika operatörer billigast beroende på ditt samtalsmönster!
Det är tydligt att Telia är den billigaste om du ringer väldigt lite. Men om du ringer, pratar och SMS:ar för mer än andra kategorin så blir 3 det bästa alternativet. Med 3:s 3Pott 499 så får du utnyttja hela beloppet att ringa, SMS:a och MMS:a för. 3 fortsätter att vara det billigaste alternativet enda tills du ringer mer än 250 samtal, pratar mer än 500 minuter och skickar mer än 500 SMS. Efter det kan vi se att Telenor blir det billigaste alternativet.

När det gäller datatrafiken så är det inte så mycket att konstatera förutom att Telia erbjuder endast 5 blyga GB. Tre och Telenor erbjuder tillräckligt med datatrafik för att man skall kunna förvandla sin iPhone till ett modem utan att spränga datataket. I alla tre fall så är datatrafiken inkluderad i abonnemanget.

Så här räknade vi
När vi har räknat ut den slutliga månadsfakturan för varje kategori så har vi försökt att använda olika tilläggstjänster som gör det billigare i längden. En sådan tjänst är till exempel fri SMS. Alla tre operatörerna erbjuder detta för 99kr i månaden. För 3 och Telenor så kopplar vi på tillägget redan vid tredje kategorin då vi passerar 150 SMS, dvs vi har passerat 99 kr gränsen (99/0,69). För Telia så lägger vi till fri SMS vid sjunde kategorin, alltså 350 SMS eller fler (99/0,29).

Just nu verkar det största problemet vara att få tag på en telefon överhuvudtaget eftersom dom såldes slut i stort sett överallt direkt. Vår systersajt iFun har en nyhet om detta: http://www.ifun.se/fick-du-tag-pa-en-iphone-3gs/

Kommentarer
89 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.