Australien vill ha bakdörr in i Iphone

Australiens justitieminister ska träffa Apple den här veckan för att diskutera kryptering. Landet håller på att ta fram ny lagstiftning och vill ha en bakdörr in i IOS för brottsbekämpande myndigheter.

Apple och flera andra krypterar meddelanden och samtal mellan användare, vilket enligt flera myndigheter runt om i världen försvårar utredningar av bland annat terrorbrott. Det går helt enkelt inte att avlyssna terrorister om de använder krypterade tjänster som exempelvis Apples Imessage eller Whatsapp för att kommunicera med varandra.

Förra året rapporterade vi om hur bland annat Storbritannien introducerade lagstiftning som skulle kunna tvinga Apple till att avkryptera meddelanden skickade via Imessage. Nu håller Australien på att ta fram en liknande lagstiftning. Landets justitieminister Georg Brandis ska den här veckan träffa Apple för att prata om kryptering och hur det relaterar till utredningar av brott.

Brandis vill att Apple skapar en bakdörr in i IOS som skulle låta säkerhetstjänster komma runt krypteringen av exempelvis Imessage. Hans första preferens vore om Apple gick med på det här frivilligt, men om inte ska det nya lagförslaget ge den tvingade makt som behövs, rapporterar Sky News.

Apple har ännu inte sagt något offentligt om det här lagförslaget, men det är inte troligt att de stöder det. Om det brittiska lagförslaget skrev Apple i ett offentligt brev förra året:

"Förslaget hotar att skada laglydiga medborgare i jakten på de få dåliga aktörer som har en mängd olika sätt att utföra sina attacker på. Skapandet av bakdörrar och avlyssningsmöjligheter skulle försvaga det skydd som byggts in i Apple-produkter och hota alla våra kunder. En nyckel lämnad under dörrmattan skulle inte bara vara där för de goda. Skurkarna skulle finna den också."

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
14 svar

Den fjärde betaversionen av IOS 11 för utvecklare har precis släppts. Betan innehåller uppdateringar av notiscenter, ikoner, Airdrop med mera.

Microsoft förtydligar nu att Paint inte kommer att försvinna, men att det kommer flytta till Windows Store där det kan laddas ned gratis.

Apple uppges köpa utrustning och investera i forskning och utveckling av OLED-teknik.

IOS 11 kommer med en glädjande nyhet för Wifi-surfare. Apples kommande mobila operativsystem kommer att föredra 5 GHz-nätverk över 2,4 GHz.

Iphone SE kan uppdateras redan nästa månad med ny processor, men bibehållen design.

Det klassiska bildprogrammet Paint till Windows kan snart gå i graven.