Apple bygger ännu ett datacenter i Danmark

Danmark får ännu ett datacenter i Apples regi, denna gång i södra delen av landet. Anläggningen ska enligt planen stå klar under 2019.

Vi har tidigare skrivit om Apples kommande datacenter utanför Viborg i Danmark, som ska sättas i bruk senare i år. Apple meddelar nu att företaget planerar ännu ett datacenter i landet, denna gång vid staden Åbenrå i södra Danmark, nära den tyska gränsen.

Liksom andra datacenter Apple bygger kommer anläggningen att drivas helt och hållet med förnyelsebar energi, och planen är att anläggningen ska stå klar under mitten av 2019. Byggprojektet beräknas kosta ungefär en miljard dollar, motsvarande 8 miljarder svenska kronor.

Apple skriver i ett uttalande till Reuters att Danmark är ett bra land att anlägga datacenter i, tack vare det stabila elnätet som Apple också kommer att bidra till genom ny grön energiproduktion.

Åbenrå har haft stadsrättigheter sedan år 1335, men haft bebyggelse betydligt längre än så. Staden har drygt 16 000 invånare, varav en stor minoritet är tysktalande.

Läs mer:

Apple investerar miljarder i Danmark
Apple bygger två datacenter i Europa

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
7 svar

Den fjärde betaversionen av IOS 11 för utvecklare har precis släppts. Betan innehåller uppdateringar av notiscenter, ikoner, Airdrop med mera.

Microsoft förtydligar nu att Paint inte kommer att försvinna, men att det kommer flytta till Windows Store där det kan laddas ned gratis.

Apple uppges köpa utrustning och investera i forskning och utveckling av OLED-teknik.

IOS 11 kommer med en glädjande nyhet för Wifi-surfare. Apples kommande mobila operativsystem kommer att föredra 5 GHz-nätverk över 2,4 GHz.

Iphone SE kan uppdateras redan nästa månad med ny processor, men bibehållen design.

Det klassiska bildprogrammet Paint till Windows kan snart gå i graven.