Itunes filmbutik tappar marknadsandelar trots ökande försäljning

Apples filmbutik Itunes säljer och hyr mer filmer än på tio år, men ändå har butiken tappar marknadsandelar på grund av konkurrens från framförallt Comcast och Amazon.

Apple hyr ut och säljer mer film via sin mediabutik Itunes än någonsin, men ändå har butikens marknadsandel sjunkit till mellan 20 och 35 procent. Detta rapporterar Wall Street Journal och hänvisar till källor inom Hollywoods filmstudior. 2012 hade Itunes Store en marknadsandel på över 50 procent.

Anledningen uppges vara aggressiv konkurrens från tjänster som den amerikanska mediejätten Comcast samt Amazon. Den sistnämndas filmtjänst Prime Video uppges ha vuxit till cirka 20 procent av marknaden.

En talesperson för Apple avfärdade inte uppgiftern till WSJ, men underströk att filmförsäljning och uthyrning ökat det senaste året, och ligger på sin högsta punkt på över ett decennium. Vidare att Apple också fokuserar på att leverera innehåll till sina kunder via samarbetspartners prenumerationstjänster, så som Netflix och HBO.

Efteresom videomarknaden som helhet har vuxit är det möjligt för Apple att öka sin försäljning samtidigt som marknadsandelen minskar. Apple uppges i rapporten också vara ledande vad gäller vissa genrer, till exempel independent-filmer där Apple kan skriva särskilda distributionsavtal med mindre studior och filmskapare.

Den fjärde betaversionen av IOS 11 för utvecklare har precis släppts. Betan innehåller uppdateringar av notiscenter, ikoner, Airdrop med mera.

Microsoft förtydligar nu att Paint inte kommer att försvinna, men att det kommer flytta till Windows Store där det kan laddas ned gratis.

Apple uppges köpa utrustning och investera i forskning och utveckling av OLED-teknik.

IOS 11 kommer med en glädjande nyhet för Wifi-surfare. Apples kommande mobila operativsystem kommer att föredra 5 GHz-nätverk över 2,4 GHz.

Iphone SE kan uppdateras redan nästa månad med ny processor, men bibehållen design.

Det klassiska bildprogrammet Paint till Windows kan snart gå i graven.