Honor 9 ska locka unga kunder

Med Honor 9 vill det Huawei-ägda mobilmärket bli nummer ett bland Europas unga konsumenter, och detta ska göras med dubbla kameralinser och blankpolerade färger.

Huawei-märket Honor har lyckats väl med att etablera sig som en eftertraktad mobil i hemlandet Kina, och har också gjort avtryck i väst. Nu lanseras den nya flaggskeppsmobilen Honor 9, vilken företaget hoppas ska locka unga konsumenter i Europa. Gång på gång under sitt lanseringsevent i Berlin tryckte Honor-chefen George Zhao på att Honor-telefonerna är gjorda för unga, och de med en ung livsstil.

För att tilltala målgruppen skjuter Honor in sig på aspekter som design, spel, fotografering, musik och sport. Allt detta återfinns också i nya Honor 9 på ett eller annat sätt. Själva telefonen påminner visserligen till utseendet om de allra flesta andra flaggskeppsmobiler på marknaden, men en sak som fångar ögat är finishen, som reflekterar ljuset och ger mobilen sitt epitet; The Light Catcher. Honor 9 kommer i tre olika färgutföranden, men alla blänker lika mycket; Glacier Grey, Sapphire Blue och Midnight Black.

Som många andra stoltserar Honor 9 med dubbla kameralinser på baksidan, varav den ena är monokrom och den andra i färg. Den svartvita linsen på 20 megapixel går inte att använda separat, utan används för att ge bilderna en högre detaljrikedom och skärpa. Färglinsen på 12 megapixel ska å sin sida garantera levande och rika färger, och under presentationen jämförde Honor sig själva fördelaktigt med de dubbla kameralinserna i konkurrenten Iphone 7 Plus. En funktion som de dock lånat därifrån är ett nytt porträttläge. Något Honor 9 däremot saknar är utskjutande kameralinser, utan hela baksidan är slät. En sak slutligen som Honor 9 har, men som Iphone saknar är en utgång för hörlurar.

På mjukvarusidan har Honor också framställt en ny funktion som kallas Highlights. Detta påminner mycket om Apples funktion Minnen, och samlar ihop bilder utifrån gemensamma faktorer som plats och datum för att skapa personliga bildspel som givetvis går att exportera ut till en video. Kameran lockar också med ett särskilt nattläge för fotografering i skumrasket, och bättre komprimering av 4K-video som ska få ner filstorleken med upp till 50 procent.

Prestanda

Honor 9 erbjuds med antingen 4 eller 6 gigabyte primärminne, och antingen 64 eller 128 gigabyte lagringsutrymme. Tack vare processorn Kirin 960 har prestandan ökat med upp till 18 procent jämfört med föregångaren Honor 8, och den grafiska kapaciteten har ökats med hela 180 procent. Honor påpekar att den nya telefonen är snabbare än konkurrenten Samsung Galaxy S8.

Bildskärmen är 5,15 tum och erbjuder bättre färgåtergivning enligt standarderna DCI-P3 och Wide Color Gamut. Honor 9 innehåller dessutom en NFC-läsare för trådlösa betalningar, och som en extra bonus också en infraröd sändare som gör att telefonen kan fungera som en universell fjärrkontroll. Stöd för över 250 000 olika enheter utlovas.

Det rekommenderade priset är 449 euro, men kommer i Norden och några andra länder vara högre; nämligen 499 euro, det motsvarar ungefär 5 000 kronor när Honor 9 börjar säljas den 15 augusti.

Den fjärde betaversionen av IOS 11 för utvecklare har precis släppts. Betan innehåller uppdateringar av notiscenter, ikoner, Airdrop med mera.

Microsoft förtydligar nu att Paint inte kommer att försvinna, men att det kommer flytta till Windows Store där det kan laddas ned gratis.

Apple uppges köpa utrustning och investera i forskning och utveckling av OLED-teknik.

IOS 11 kommer med en glädjande nyhet för Wifi-surfare. Apples kommande mobila operativsystem kommer att föredra 5 GHz-nätverk över 2,4 GHz.

Iphone SE kan uppdateras redan nästa månad med ny processor, men bibehållen design.

Det klassiska bildprogrammet Paint till Windows kan snart gå i graven.