Google får rekordböter av EU

Den europeiska kommissionen dömer Google till rekordböter och ålägger bolaget att ändra sina sökalgoritmer för att inte missgynna konkurrerande tjänster.

Sökjätten Google har under en längre tid varit under utredning av den europeiska kommissionen för brott mot konkurrenslagarna. Google har anklagats för att ha manipulerat sökresultat för att ge sina egna produkter och tjänster fördelar jämfört mot konkurrerande.

"Google har släppt flera innovativa produkter och tjänster som har gjort stor skillnad för våra liv. Det är bra. Men Googles strategi för sin prisjämförelsetjänst handlade inte bara om att göra sin egen tjänst bättre än andras. Istället har Google missbrukat sin dominerande ställning som sökmotor genom att lyfta fram sin egen prisjämförelsetjänst i sökresultat och degradera konkurrenterna."

Den europeiska kommissionen slår som väntat fast att Google utnyttjat sin dominanta ställning på marknaden och dömer sökjätten till rekordböter – 2,42 miljarder euro, eller motsvarande 23,5 miljarder kronor.

Boten är mycket högre än väntat då Margrethe Vestager, EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor, väntades dela ut böter på omkring en miljard euro. 2,42 miljarder euro motsvarar dock knappt 3 procent av Googles intäkter år 2016, vilket är en bra bit under de 10 procent i böter som kommissionen kan dela ut.

Förutom böterna åläggs Google också att ändra i sina sökalgoritmer för att ge rättvisa resultat för konkurrerande tjänster. Sökjätten har 90 dagar på sig att rätta in sig i ledet. Moderbolaget Alphabet får därefter en daglig straffavgift på fem procent av den globala omsättningen.

Google meddelar via nyhetsbyrån AFP att de kommer att överklaga domen.

"Med all respekt håller vi inte med om slutsatserna som presenterades idag. Vi kommer att gå igenom kommissionens beslut i detalj medan vi överväger ett överklagande och vi ser fram emot att fortsätta att argumentera för vår sak."

Skriven av Ida Blix

Den fjärde betaversionen av IOS 11 för utvecklare har precis släppts. Betan innehåller uppdateringar av notiscenter, ikoner, Airdrop med mera.

Microsoft förtydligar nu att Paint inte kommer att försvinna, men att det kommer flytta till Windows Store där det kan laddas ned gratis.

Apple uppges köpa utrustning och investera i forskning och utveckling av OLED-teknik.

IOS 11 kommer med en glädjande nyhet för Wifi-surfare. Apples kommande mobila operativsystem kommer att föredra 5 GHz-nätverk över 2,4 GHz.

Iphone SE kan uppdateras redan nästa månad med ny processor, men bibehållen design.

Det klassiska bildprogrammet Paint till Windows kan snart gå i graven.