Unik Apple I på auktion

Brittiska Christies erbjuder under juni månad välbeställda spekulanter möjligheten att lägga vantarna på ett sällsynt exemplar av Apples första dator.

Den 11 april 1976 började Apples första dator att tillverkas. Den var designad och tillverkad för hand av Steve Wozniak, som totalt producerade omkring 200 exemplar av maskinen. Endast en handfull av dessa fungerar än idag och syns då och då till på olika auktionshus.

Brittiska Christies har under juni en auktion på en av dessa fungerande exemplar, som dessutom sticker ut med egenskaper som 12 kilobyte RAM (jämfört med 4 kilobyte i originalutförande), ett grönmålat chassi och EPROM för att kunna hålla kvar data i minnet efter att datorn har startats om.

För den som vill lägga vantarna på den sällsynta datorn gäller det att tömma spargrisen. Christies bedömer att dyrgripen kan auktioneras ut för så mycket som 500 000 dollar, motsvarande runt 4,3 miljoner kronor.

Har du köpt gamla Apple-prylar på auktion eller liknande?

Kommentarer
1 svar

Amanda, Andreas och Ida pratar om ljudbokstjänster, Ipad Pro och One Plus 5, en mobil som lånar friskt från Apple.

Verizon-ägda Yahoo lägger ner sin populära nyhetsapp News Digest som sammanfattar och sammanställer de viktigaste nyheterna två gånger om dagen.

Apples avtal med de stora skivbolagen löper snart ut, och teknikjätten vill nu omförhandla med lägre ersättning för musiken.

En andra våg av betaversioner har släppts för Apples system Mac OS, IOS, TV OS och Watch OS.

Apples tidigare IOS-chef Scott Forstall är tillbaka i strålkastarljuset. Computer History Museum har lagt upp en filmad intervju på sin Facebook-sida med anledning av tioårsjubileet av Iphone.

Den tredje generationen av superlätta datorn Macbook med Retina-skärm får en märkbar prestandaförbättring, och lockar med en mycket välkommen förändring av hårdvaran. Jakob Nilsson har testat.