Massiv kritik mot Trump efter miljöbeslutet

Efter att Donald Trump meddelat att USA lämnar Parisavtalet har amerikanska företag gjort skarpa uttalanden för att kritisera beslutet.

Donald Trump har meddelat att USA lämnar klimatavtalet som skrevs under i Paris 2015. Inför beslutet gick många amerikanska företag ut för att gemensamt förklara följderna av att lämna avtalet. Bland annat Apple, Google, Facebook, Microsoft, Tesla och Twitter riktar nu skarp kritik mot Trump för beslutet. Både Elon Musk (vd för Tesla) och Robert Iger (vd för Disney) har också meddelat att de lämnar gruppen för ekonomisk rådgivning till #Trump där de tidigare deltagit. Detta rapporterar New York Times.

Apples vd Tim Cook skriver enligt Cnet i ett internt memo till sina anställda att han försökt vädja till Trump att tänka om, men att det inte lyckats. Cook skriver bland annat:

– Klimatförändringen är verklig och vi delar alla ett ansvar att bekämpa den. Jag vill försäkra er att dagens händelser inte kommer ha någon inverkan på Apples ansträngningar för att skydda miljön.

Facebooks vd Mark Zuckerberg kritiserade också Trump via ett inlägg på Facebook. Zuckerberg beskriver beslutet som dåligt för miljön och dåligt för USA:s ekonomi.

Flera städer och områden i USA har också sagt att de kommer att följa Parisavtalet oavsett vad landet i stort beslutat. Bland annat New York och delstaten Kalifornien har bekräftat sitt fortsatta arbete för att leva upp till klimatmålen.

Läs också:

Teknikjättarna: Snälla lämna inte Parisavtalet

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
5 svar

Amanda, Andreas och Ida pratar om ljudbokstjänster, Ipad Pro och One Plus 5, en mobil som lånar friskt från Apple.

Verizon-ägda Yahoo lägger ner sin populära nyhetsapp News Digest som sammanfattar och sammanställer de viktigaste nyheterna två gånger om dagen.

Apples avtal med de stora skivbolagen löper snart ut, och teknikjätten vill nu omförhandla med lägre ersättning för musiken.

En andra våg av betaversioner har släppts för Apples system Mac OS, IOS, TV OS och Watch OS.

Apples tidigare IOS-chef Scott Forstall är tillbaka i strålkastarljuset. Computer History Museum har lagt upp en filmad intervju på sin Facebook-sida med anledning av tioårsjubileet av Iphone.

Den tredje generationen av superlätta datorn Macbook med Retina-skärm får en märkbar prestandaförbättring, och lockar med en mycket välkommen förändring av hårdvaran. Jakob Nilsson har testat.