Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Huawei visar upp Matebook X

Kinesiska Huawei gör ett utfall mot marknaden för bärbara datorer med sin Macbook-liknande och tunna Matebook X.

Nyligen visade Microsoft upp sin bärbara dator Surface Laptop, och nu följer #Huawei upp med en egen tunn och smidig premiumdator i det bärbara segmentet. Datorn heter Matebook X, och det är inte bara till namnet den påminner om Apples Macbook-modeller. Både vad gäller utseende och pris liknar Matebook X något från Cupertino, om Apple skulle ge sin Macbook Air en modern uppdatering vill säga.

Matebook X har en bildskärm på 13 tum med upplösningen 2 160 x 1 440 pixel, det vill säga lägre än Apples 13-tums Macbook Pro med sina 2 560 x 1 600 pixel, och även något lägre än 12-tums Macbook som har 2 304 x 1 440 pixel. Med smala ramar på endast 4,4 millimeter lär bildskärmen ändå vara riktigt tjusig. Huawei lyckas också slå Apple ifråga om tunnhet, då Matebook X endast är 12,5 millimeter tjock. Det kan jämföras med 13-tums Macbook Pro vars tjocklek är 15 millimeter och 12-tums Macbook som är 13 millimeter på tjockaste stället.

Dongel medföljer

Även vad gäller anslutningar spelar Matebook X i samma liga som Macbook Pro, åtminstone modellen utan Touch Bar. Huawei har nämligen utrustat sin dator med en hörlursutgång och två stycken USB Type-C-portar, varav dock bara den vänstra kan användas för att ladda upp datorns batteri. Huawei skickar generöst nog med en adapter som också ger tillgång till en USB Type-A, DVI, HDMI och en USB Type-C för vidarekoppling. Troligtvis är det många kunder som blir glada för att slippa köpa en separat sådan.

På insidan är Matebook X modern men utan att överraska. Det går att köpa datorn med sjunde generationens Intel i5- eller i7-processorer, 8 gigabyte primärminne och SSD-lagring på 256 eller 512 gigabyte. Huawei utlovar en batteritid på upp till 10 timmar.

Matebook X har också utrustats med fingeravtrycksläsare med samma sensor som används i Huaweis smarta mobiler. Avläsaren använder Windows Hello för att logga in på datorn. Matebook X kommer i Sverige att säljas i två färger som också känns igen från Apples sortiment; nämligen rymdgrå och rosa guld. På andra marknader finns också en tredje färg som kallas prestige gold.

Matebook X börjar säljas i Sverige under sensommaren. Priset för grundmodellen med i5-processor, 8 gigabyte primärminne och 256 gigabyte lagringsminne är 13 490 kronor. Den dyrare modellen med i7-processor och 512 gigabyte lagring kostar 15 990 kronor.

Vad tror du? Kan Huawei locka kunder från Apple med sin dator Matebook X? Eller är detta bara en Macbook-kopia för Windows-användare?

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.