Spotify och Itunes kommer till Windows Store

Under Build-konferensens andra dag presenterade Microsoft bland annat att Itunes och Spotify kommer distribueras via Windows Store-butiken.

Under Microsofts utbildningsfokuserade event för en vecka sedan presenterades Windows 10 S, en bantad version av Windows 10 som endast kör applikationer som finns tillgängliga i Windows Store. För att detta ska bli en framgång krävs det att utbudet av mjukvara i butiken utökas ordentligt, och under den andra dagen av utvecklarkonferensen #Build 2017 visade Microsoft att företaget jobbar på att övertyga fler utvecklare om att satsa på just detta.

En av de första tredjepartsapplikationerna som presenterades under gårdagens presentation var något oväntat #Itunes, Apples kombinerade mediaspelare och innehållsbutik för allt från podcasts till musikköp och mycket mer. Denna har funnits tillgänglig sedan tidigare, men då som en traditionell Windows-applikation där användaren behöver ladda ner en installationsfil och använda Apples inbyggda uppdateringstjänst. Enligt Microsoft ska Windows Store-versionen av Itunes kunna göra allt som den vanliga Windows-versionen kan, inklusive att synkronisera innehåll med anslutna Iphone- och Ipad-enheter, och uppdatering ska ske via Microsofts mjukvarubutik.

Utöver detta ska även #Spotify paketeras för Windows Store, något som dock avslöjats tidigare under det utbildningsfokuserade eventet. Microsoft avslöjade dock inte när de båda applikationerna blir tillgängliga i Windows Store, och det återstår att se hur många traditionella Windows-applikationer som hinner konverteras till Windows Store-versioner innan Windows 10 S gör debut i Surface Laptop som gör entre på den svenska marknaden den 15 juni.

Amanda, Andreas och Ida pratar om ljudbokstjänster, Ipad Pro och One Plus 5, en mobil som lånar friskt från Apple.

Verizon-ägda Yahoo lägger ner sin populära nyhetsapp News Digest som sammanfattar och sammanställer de viktigaste nyheterna två gånger om dagen.

Apples avtal med de stora skivbolagen löper snart ut, och teknikjätten vill nu omförhandla med lägre ersättning för musiken.

En andra våg av betaversioner har släppts för Apples system Mac OS, IOS, TV OS och Watch OS.

Apples tidigare IOS-chef Scott Forstall är tillbaka i strålkastarljuset. Computer History Museum har lagt upp en filmad intervju på sin Facebook-sida med anledning av tioårsjubileet av Iphone.

Den tredje generationen av superlätta datorn Macbook med Retina-skärm får en märkbar prestandaförbättring, och lockar med en mycket välkommen förändring av hårdvaran. Jakob Nilsson har testat.