Bose hörlurar anklagas för tjuvlyssning

Hörlurstillverkaren Bose anklagas för att tjuvlyssna och kartlägga sina kunder genom sina trådlösa lurar.

#Bose är en av världens ledande tillverkare av trådlösa hörlurar, men nu har företaget blivit målet för en rättegång där de anklagas för att olovligen samla information om sina kunder och sälja till tredje part.

Stämningsansökan lämnades in i en amerikansk federal domstol i Chicago av målsäganden Kyle Zak, rapporterar Reuters. Zak köpte ett par Bose-hörlurar av märket Quiet Comfort 35. På uppmaning laddade han ned den tillhörande appen, och registrerade lurarna med sitt namn och epostadress.

Kyle Zak uppger nu att han upptäckt att Bose inte bara samlade in information om hans lyssnarvanor, utan även sålde datan vidare till andra företag för marknadsföring. I stämningsansökan står bland annat att människors lyssnarvanor ger en god insikt i deras personlighet, beteende samt politisk och religiös övertygelse.

Zak kräver nu ett skadestånd på flera miljoner dollar för kunder som köpt ett flertal av Boses hörlurar, bland annat modellerna Quiet Comfort 35, Quiet Control 30, Soundlink Around-Ear Wireless Headphones II, Soundlink Color II, Soundsport Wireless och Soundsport Pulse Wireless. Zaks advokat säger i ett uttalande:

– Folk bör vara väldigt obekväma med det. Folk sätter hörlurar på sig därför att de tror att det är privat, men de kan dela med sig av mer information än de vill.

99mac har kontaktat Bose Sverige för en kommentar, men ännu inte fått svar.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
7 svar

Den här veckan hos 99mac: Samsung Galaxy S8, Spotifys nya hårdvara och Office-assistenten.

1984 var det inte alla som var med på tekniktåget, till exempel inte programledaren för TV-programmet Dokument Utifrån.

Ett tidigare avsomnat Apple-projekt om Swish-liknande överföringar från konsument till konsument kan ha väckts till liv igen.

Under ett event i New York har Acer presenterat nya bärbara datorer och en hälsofokuserad smart klocka.

Det råder sannerligen ingen brist på läckra koncept för hur Apples produkter skulle kunna se ut, och det senaste konceptet gäller Macbook Pro.

Prestandasiffror från vad som påstås vara resultat för Apples kommande systemkrets A11 krossar allt motstånd i mätverktyget Geekbench.