Bose hörlurar anklagas för tjuvlyssning

Hörlurstillverkaren Bose anklagas för att tjuvlyssna och kartlägga sina kunder genom sina trådlösa lurar.

#Bose är en av världens ledande tillverkare av trådlösa hörlurar, men nu har företaget blivit målet för en rättegång där de anklagas för att olovligen samla information om sina kunder och sälja till tredje part.

Stämningsansökan lämnades in i en amerikansk federal domstol i Chicago av målsäganden Kyle Zak, rapporterar Reuters. Zak köpte ett par Bose-hörlurar av märket Quiet Comfort 35. På uppmaning laddade han ned den tillhörande appen, och registrerade lurarna med sitt namn och epostadress.

Kyle Zak uppger nu att han upptäckt att Bose inte bara samlade in information om hans lyssnarvanor, utan även sålde datan vidare till andra företag för marknadsföring. I stämningsansökan står bland annat att människors lyssnarvanor ger en god insikt i deras personlighet, beteende samt politisk och religiös övertygelse.

Zak kräver nu ett skadestånd på flera miljoner dollar för kunder som köpt ett flertal av Boses hörlurar, bland annat modellerna Quiet Comfort 35, Quiet Control 30, Soundlink Around-Ear Wireless Headphones II, Soundlink Color II, Soundsport Wireless och Soundsport Pulse Wireless. Zaks advokat säger i ett uttalande:

– Folk bör vara väldigt obekväma med det. Folk sätter hörlurar på sig därför att de tror att det är privat, men de kan dela med sig av mer information än de vill.

99mac har kontaktat Bose Sverige för en kommentar, men ännu inte fått svar.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
7 svar
Gör telefonen till en livräddare

Skaffa dig ett medicinskt ID

IOS innehåller en enkel funktion som kan rädda ditt liv. Har du inte redan aktiverat och fyllt i ditt medicinska ID berättar vi hur du gör här.

Är du nyfiken på skärmen på nya Ipad Pro? Läs då vidare för nu har vår expert Thomas Ytterberg undersökt den noga. Ida har dessutom testat batteriet.

Google kommer inte längre att söka igenom inboxen i Gmail för att bättre kunna rikta annonser.

Apples kommande superdator Imac Pro kan få både Intels serverklassade Purley-processorer innanför skalet, och stöd för Touch ID.

För 20 år sedan släpptes den första boken om Harry Potter, Facebook firar detta genom att föra in lite magi i appen.

Amanda, Andreas och Ida pratar om ljudbokstjänster, Ipad Pro och One Plus 5, en mobil som lånar friskt från Apple.