Bose hörlurar anklagas för tjuvlyssning

Hörlurstillverkaren Bose anklagas för att tjuvlyssna och kartlägga sina kunder genom sina trådlösa lurar.

#Bose är en av världens ledande tillverkare av trådlösa hörlurar, men nu har företaget blivit målet för en rättegång där de anklagas för att olovligen samla information om sina kunder och sälja till tredje part.

Stämningsansökan lämnades in i en amerikansk federal domstol i Chicago av målsäganden Kyle Zak, rapporterar Reuters. Zak köpte ett par Bose-hörlurar av märket Quiet Comfort 35. På uppmaning laddade han ned den tillhörande appen, och registrerade lurarna med sitt namn och epostadress.

Kyle Zak uppger nu att han upptäckt att Bose inte bara samlade in information om hans lyssnarvanor, utan även sålde datan vidare till andra företag för marknadsföring. I stämningsansökan står bland annat att människors lyssnarvanor ger en god insikt i deras personlighet, beteende samt politisk och religiös övertygelse.

Zak kräver nu ett skadestånd på flera miljoner dollar för kunder som köpt ett flertal av Boses hörlurar, bland annat modellerna Quiet Comfort 35, Quiet Control 30, Soundlink Around-Ear Wireless Headphones II, Soundlink Color II, Soundsport Wireless och Soundsport Pulse Wireless. Zaks advokat säger i ett uttalande:

– Folk bör vara väldigt obekväma med det. Folk sätter hörlurar på sig därför att de tror att det är privat, men de kan dela med sig av mer information än de vill.

99mac har kontaktat Bose Sverige för en kommentar, men ännu inte fått svar.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
7 svar

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.

Den irländska regeringen kommer att följa EU-domen och kräva tillbaka 13 miljarder euro i restskatt från Apple, men vidhåller att de inte gjort något olagligt.

Efter ett gäng billigare telefoner är det nu dags för HMD att släppa sitt första flaggskepp som bär namnet Nokia 8.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Enligt nya rapporter kommer Apple att spendera omkring åtta miljarder kronor på eget videomaterial till Apple Music. Upp till tio nya serier ska släppas till tjänsten det kommande året.

Instagram rullar ut en ny – fast gammal och välbeprövad – funktion, nämligen trådade kommentarer.