Kör klassiska Mac OS i webbläsaren

Nostalgiker kan nu köra Apples klassiska System 6 och System 7 direkt i webbläsaren, via The Internet Archive.

The Internet Archive sparar arkiverade kopior av olika webbplatser, men även ljud, filmer och inte minst datorprogram för att bevara dessa till framtiden.

Många äldre datorprogram kan numera köras direkt i webbläsaren. Något som säkert tilltalar många äldre Mac-användare är möjligheten att starta upp och köra två av Apples klassiska operativsystem; nämligen System 6 och System 7. Även många program finns att köra, såsom ordbehandlaren Macwrite, Microsoft Basic och textäventyret Adventure.

Även för mer sentida Mac-användare kan det vara intressant att dyka ner i det förgångna, och se hur många likheter det faktiskt finns mellan dåtidens och nutidens Mac-system.

Amanda, Andreas och Ida pratar om ljudbokstjänster, Ipad Pro och One Plus 5, en mobil som lånar friskt från Apple.

Verizon-ägda Yahoo lägger ner sin populära nyhetsapp News Digest som sammanfattar och sammanställer de viktigaste nyheterna två gånger om dagen.

Apples avtal med de stora skivbolagen löper snart ut, och teknikjätten vill nu omförhandla med lägre ersättning för musiken.

En andra våg av betaversioner har släppts för Apples system Mac OS, IOS, TV OS och Watch OS.

Apples tidigare IOS-chef Scott Forstall är tillbaka i strålkastarljuset. Computer History Museum har lagt upp en filmad intervju på sin Facebook-sida med anledning av tioårsjubileet av Iphone.

Den tredje generationen av superlätta datorn Macbook med Retina-skärm får en märkbar prestandaförbättring, och lockar med en mycket välkommen förändring av hårdvaran. Jakob Nilsson har testat.