Mobiltelefon kör Nintendo Gamecube-spel

Tekniken har tagit ännu ett steg framåt, då mobiltelefonen Samsung Galaxy S8 kan köra Nintendo Gamecube-spel med hjälp av en emulator.

Nyligen visade Samsung upp sin nya mobiltelefon Galaxy S8, som börjar säljas 28 april. Ett uställningsexemplar av telefonen har dock redan använts för att köra emulatorn Dolphin, som används för att emulera spel till Nintendos konsol #Gamecube.

En video från Guru Aid Tech Support visar hur Gamecube-spelen flyter på nästan helt smärtfritt. Spelen som visas är Super Smash Brothers Melee, Super Mario Sunshine och The Legend of Zelda: Wind Waker.

Dolphin har funnits tillgänglig ett tag för Android-plattformen, men prestandan har hittills varit alltför dålig för att på allvar kunna spela spelen. Med Galaxy S8 verkar detta problem nu vara åtgärdat.

Visste du...?

  • Nintendo lanserade spelkonsolen Gamecube i Japan 14 september 2001. Gamecube var uppföljaren till hemmakonsolerna NES, SNES och Nintendo 64.

  • En variant av Gamecube tillverkades i samarbete med Panasonic, som hade en inbyggd DVD-spelare.

  • Processorn i Gamecube var en modifierad PowerPC 750 RISC med en klockfrekvens på 485 MHz. Det är alltså samma typ av processor som satt i Apples datorer som Power Mac G3, Imac och Ibook. Den specialbyggda varianten i Gamecube kallades Gekko, och innehöll ett 50-tal ytterligare instruktioner.

Amanda, Andreas och Ida pratar om ljudbokstjänster, Ipad Pro och One Plus 5, en mobil som lånar friskt från Apple.

Verizon-ägda Yahoo lägger ner sin populära nyhetsapp News Digest som sammanfattar och sammanställer de viktigaste nyheterna två gånger om dagen.

Apples avtal med de stora skivbolagen löper snart ut, och teknikjätten vill nu omförhandla med lägre ersättning för musiken.

En andra våg av betaversioner har släppts för Apples system Mac OS, IOS, TV OS och Watch OS.

Apples tidigare IOS-chef Scott Forstall är tillbaka i strålkastarljuset. Computer History Museum har lagt upp en filmad intervju på sin Facebook-sida med anledning av tioårsjubileet av Iphone.

Den tredje generationen av superlätta datorn Macbook med Retina-skärm får en märkbar prestandaförbättring, och lockar med en mycket välkommen förändring av hårdvaran. Jakob Nilsson har testat.